Răsplata performanţei în gimnastică. Mariana Bitang: „Facem voluntariat. După Olimpiadă nu am mai fost plătiţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Bitang şi Octavian Belu, antrenorii lotului feminin de gimnastică FOTO Mediafax
Mariana Bitang şi Octavian Belu, antrenorii lotului feminin de gimnastică FOTO Mediafax

Cele şase medalii obţinute de lotul feminin de gimnastică la Campionatele Europene din Moscova ascund o poveste tristă, în spatele reuşitelor sportive existând luni de restanţe salariale şi muncă benevolă.

Cu şapte medalii s-a întors România din Rusia, dintre care şase au fost cucerite de lotul feminin de gimnastică antrenat de Octavian Belu şi Mariana Bitang. Cele patru medalii câştigate de Larisa Iordache (aur la bârnă şi argint la sol, individual-compus şi sărituri) şi Diana Bulimar (argint la bârnă şi bronz la sol) reprezintă roadele a luni de zile muncite gratis.

La o zi după venirea din Moscova, gimnastele au „uitat“ de performanţele realizate şi s-au întors la antrenamente pentru a o lua de la capăt, alături de cei care-i supervizează. „Nimeni, mai ales în ceea ce priveşte gimnastica, nu cred că a emis prea multe pretenţii. Noi facem acte de voluntariat. De după Olimpiadă, nu am fost plătiţi să antrenăm lotul de gimnastică“, a declarat Mariana Bitang pentru DolceSport. 

 Larisa Iordache, adolescenta de 16 ani care a reuşit să cucerească patru medalii europene anul acesta, vine în sprijinul situaţiei: „Facem în aşa fel la antrenamente încât să fie mulţumiţi de noi şi să uite de acest lucru“. Diana Bulimar, dublu medaliată la Moscova şi cea mai bună prietenă a Larisei din lot, împărtăşeşte aceeaşi opinie: „Nu am vrea să plece, nu ne-am dori acest lucru! Sper să se rezolve cât mai curând această problemă“.

În toamna anului 2012, Octavian Belu şi Mariana Bitang ameninţau cu retragerea de la lotul naţional, principala nemulţumire a acestora fiind lipsa unei săli moderne de antrenament. Asociaţia Naţională pentru Tineret şi Sport a propus atunci două variante: renovarea sălii clubului Dinamo sau demararea unei săli de gimnastică de structură uşoară. Zvonurile retragerii cuplului de antrenori circulă periodic, însă concretizarea lor este amânată de performanţele reuşite în gimnastică, una dintre puţinele ramuri sportive rămase care aduc recunoaştere României.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite