Mari vedete internaţionale instruite de „Generaţia de Aur“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi fotbalişti cu nume au debutat şi au crescut la echipe din străinătate unde foşti internaţionali români erau jucători de bază.

Ne place sau nu, „Generaţia de Aur" a rămas cam singurul lucru din fotbalul românesc cu care ne putem mândri oriunde, oricând. Şi nu doar rezultatele de la echipa naţională le oferă acestora merite deosebite, ci şi ce au realizat pe la echipele de club, unde în anii 1990-2000 cei mai mulţierau fotbalişti de bază, făcând legea în vestiare în care existau destule nume sonore.

La vremea respectivă, alţi fotbalişti care azi sunt vedete abia ieşeau în fotbal, ei având şansa de a învăţa câte ceva de la Hagi, Popescu, Petrescu şi ceilalţi.

- Puyol stătea în umbra lui Gică Popescu.Pe vremea când Gică Popescu era căpitanul Barcelonei şi câştiga Cupa Cupelor, în 1997, Carles Puyol era un puşti. Împlinise 19 ani dar juca la Barcelona C, a treia echipă a clubului catalan.

Antrenamente făcea însă cu prima formaţie, atât Johann Cruyff, cât şi Bobby Robson ţinându-l în anticamera echipei mari. Gică Popescu şi-l aminteşte pe Puyol ca pe tânăr ambiţios şi foarte puternic pe picioare, care aprofitat de plecarea Baciului la Galatasaray şi a făcut imediat un pas mare către titularizare.

- Dan Petrescu a văzut stofa de lider a lui Terry.Controversatul John Terry a venit la Chelsea în 1995, când Dan Petrescu era de neclintit din primul 11 al londonezilor. Primii trei ani, Terry a stat la echipa de tineret a clubului, dar din 1998 până în 2000 a fost coleg de apărare cu Bursucul. „De pe atunci era foarte bătăios. Venise de la West Ham, altă echipă a Londrei, şi avea un tupeu fantastic pe teren. Era gata să se ia la bătaie cu oricine. Şi cu mine s-a împuns la un antrenament", a povestit Petrescu, care spune că stofa de lider a lui Terry s-a văzut de la primele antrenamente."Deşi era foarte tânăr, vestiarul l-a respectat din prima", a mai dezvăluit Bursucul.

- Pirlo îl avea ca idol pe Neluţu Sabău. La Brescia antrenată de Mircea Lucescu, Andrea Pirlo a debutat pe când avea 16 ani.  La mijlocul terenului îl avea alături pe Neluţu Sabău, un fotbalist copt la mijlocul anilor 1990, cu multă experienţă internaţională. „Pirlo era un puşti talentat, dar mai trebuia şlefuit. Îi trebuia o echipă mare ca să crească şi transferul la Inter i-a adus consacrarea. Lui i-a plăcut mult de mine şi nu m-a uitat. Asculta sfaturile mele şi a apreciat că l-am ţinut aproape, l-am protejat şi am avut grijă de el. Am păstrat legătura, prin telefoane şi mesaje, iar eu m-am bucurat foarte mult pentru el când a ieşit campion mondial cu Italia", a dezvăluit antrenorul lui FCM
Târgu-Mureş.

- Hagi, al doilea tată pentru turcul Emre.Emre Belozoglu nu va uita niciodată ce a făcut Gheorghe Hagi pentru el. Actualul mijlocaş de la Fenerbahce, căpitan al naţionalei din Ţara Semilunei, a crescut sub aripa Regelui, cei doi fiind colegi la Galatasaray, din 1996 până în 2001. Socotit sosia mai mică a lui Hagi, Emre a rămas impresionat când la un meci, Gică l-a chemat la marginea terenului, pentru a-i strânge crampoanele, în aplauzele unui stadion întreg.

Deseori, după antrenamente, Hagi îl ţinea pe Emre pe teren şi îl învăţa tehnica lovirii balonului cu piciorul stâng. „Era foarte ascultător, iar dacă a jucat la Inter patru ani şi alţi trei la Newcastle înseamnă că am fost un profesor destul de bun. Emre îmi e recunoscător, mereu îmi spune asta când ne întâlnim", a declarat cel mai bun fotbalist român.

- „Cobra" Adi Ilie, prieten cu Pablo Aimar. În ultimul sezon jucat de Adrian Ilie la Valencia, 2001-2002, spaniolul Carlos Marchena şi argentinanul Pablo Aimar erau doi tineri fotbalişti care încercau să-şi facă loc în echipă. Lucru pe care l-au reuşit, ei rămânând la Valencia cinci, respectiv nouă sezoane.

Aimar, acum la Benfica, şi Ilie au jucat împreună în atacul Valenciei, ei având o relaţie bună şi în afara terenului, întrucât făceau parte din aceeaşi gaşcă. Marchena (62 meciuri la naţionala Spaniei), în prezent la Villareal, nu era din acelaşi grup, dar la Valencia, în perioada aceea, atmosfera era extraordinară, „liliecii" ajungând până în finala Ligii Campionilor.

4  titluri ale Turciei, 2 cupe, Cupa UEFA şi Supercupa Europei au câştigat Gică Hagi şi Emre Belozoglu cu Galatasaray.



Craioveanu a fost şeful „galacticului" Albiol

- Van Bommel şi Nistelrooy, alături de Stângă. Ovidiu Stângă a fost legitimat cinci sezoane la PSV Eindhoven, între 1996 şi 2001. La trei ani după el, la olandezi a sosit şi Mark van Bommel, venit de la Fortuna Sittard. Van Bommel, în prezent la AC Milan, avea doar 22 de ani când s-a transferat la multipla campioană a Olandei, în vreme ce Stângă devenise unul dintre jucătorii de bază ai echipei. Tot la PSV, Stângă l-a avut coleg şi pe Ruud Van Nistelrooy, în prezent la Malaga.

- Florin Răducioiu a fost impresionat de tehnica lui Eric Abidal. Francezul Eric Abidal, greu încercat de o boală cruntă în această perioadă, a debutat la seniori sub tricoul lui AS Monaco, în sezonul 2000-2001. Un an mai târziu la echipa din Principat a sosit şi Florin Răducioiu, care avea rangul de vedetă, după ce evoluase mai bine de zece ani în Italia, Anglia, Germania şi Spania.

 Abidal bătea la porţile afirmării, era un tip discret şi foarte respectuos. „Ce săreaîn ochi era tehnicitatea sa deosebită, în condiţiile în care avea şi atunci o statură impunătoare", şi-a amintit Răducioiu, de actualul fundaş de la FC Barcelona.

- Gică Craioveanu era şeful lui Raul Albiol. „Galacticul" lui Real Madrid, Raul Albiol, a fost unul dintre jucătorii favoriţi ai lui Gică Craioveanu, pe vremea când ambii apărau culorile lui Getafe. S-a întâmplat în 2004-2005, când Albiol fusese împrumutat de la Valencia. Avea 19 ani şi nu prea juca, iar „liliecii" l-au dat împrumut pentru a avea jocuri în picioare. Pe vremea aceea, Craioveanu era veteranul echipei, la 37 de ani, şi l-a ţinut în preajma sa pe Albiol, cei doi fiind şi azi buni amici.

„Am dat un gol împotriva lui Real Madrid, chiar dintr-o pasă de-a lui. Gica era şeful la echipă şi avea grijă de cei mici, dar spre ruşinea lui, nu m-a învăţat niciun cuvânt în româneşte. În schimb, vorbea într-una despre România", a povestit spaniolul într-un interviu acordat anul trecut la Digisport.

- Toulalan, un puşti la Nantesul lui Moldovan.Viorel Moldovan a fost unul dintre jucătorii emblematici de la FC Nantes, la începutul deceniului trecut. Câştigase titlul Franţei şi ieşise şi golgeter al „canarilor" cu o formaţie în care internaţionalul francez Jeremy Toulalan abia scotea capul în fotbal. Moldovan a dezvăluit că Toulalan a devenit în scurt timp de la debutul la echipa mare, petrecut în 2001, unul dintre favoriţii antrenorului. Cei doi au fost colegi trei sezoane, ulterior Moldo-gol plecând în Elveţia, la Servette Geneva. În 2006, Toulalan (36 selecţii în naţionala Franţei) s-a transferat la Lyon, unde a stat cinci ani, trecând în vara anului trecut la Malaga.

- Hleb a crescut pe lângă Ionel Ganea. Cel mai bun produs al fotbalului din Belarus, Alexander Hleb, s-a făcut cunoscut în Bundesliga, la VfB Stuttgart, nemţii transferându-l la vârsta de 19 ani şi direcţionându-l iniţial către echipa a doua a clubului.

Hleb s-a impus însă repede şi al 20 de ani devenea unul dintre titularii echipei care îl avea în atac pe Ionel Ganea. Ganezul, cunoscut ca un tip nu tocmai sociabil, se împrietenise cu Hleb, poate şi pentru că ambii erau est-europeni. Anii petrecuţi de Alexander Hleb la Stuttgart i-au fost extrem de utili bielorusului, care s-a transferat în 2005 la Arsenal şi apoi la FC Barcelona. La începutul lui 2012, el a lăsat Occidentul pentru a juca în Rusia, la Krylia Sovetov Samara.

2 Cupe ale Angliei, Cupa Cupelor şi Supercupa Europei a câştigat Chelsea Londra cu Dan Petrescu şi John Terry în echipă.

29 de meciuri şi 4 goluri a reuşit italianul Andrea Pirlo în sezonul 1997-1998, în care a fost coleg la Brescia cu Neluţu Sabău.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite