Maratonul Internaţional Bucureşti ia o decizie fără precedent: Prima cursă din lume care introduce o regulă strictă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de ediţia cu numărul 12, organizatorii evenimentului din acest weekend au făcut un anunţ surprinzător, luni dimineaţă, pe pagina de Facebook.

Maratonul Internaţional Bucureşti (MIB) va avea loc în acest weekend, peste 20.000 de alergători fiind aşteptaţi la cursele care se vor organiza în cadrul evenimentului, sâmbătă şi duminică:

*Maraton (42km)

*Semimaraton (21km)

*10k

*Cursa Populară (2,5km)

*Cursa Copiilor

Astăzi dimineaţă, un anunţ al organizatorilor a stârnit foarte multe reacţii pro şi contra pe Facebook-ul evenimentului. Iată ce s-a postat:

Astfel, Maratonul Internaţional Bucureşti devine primul din lume care interzice folosirea căştilor, precizând că cei care vor asculta muzica în timpul alergării vor fi chiar descalificaţi. Organizatorii au explicat pentru „Adevărul“ că decizia lor pune în aplicare normele Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF) şi le va oferi participanţilor o siguranţă mai mare în timpul cursei.

În cele mai importante maratoane ale lumii, Boston, New York, Berlin sau Paris, participanţii sunt sfătuiţi să nu alerge ascultând muzica, însă se precizează că, deşi nu e recomandată, folosirea căştilor nu e, totuşi, interzisă.

Cum se va implementa decizia?

Până în acest moment, nu e clar cum vor fi descalificaţi cei care vor alerga în cursele de la Bucureşti cu căşti în urechi. E posibil ca organizatorii să facă precizări suplimentare legat de acest aspect în următoarele zile.

Fără legătură cu incidentele de la Piatra Craiului

Organizatorii Maratonului Internaţional Bucureşti au insistat că decizia lui de astăzi n-are nicio legătură cu ceea ce s-a întâmplat, sâmbătă, în maratonul montan de la Piatra Craiului.

„Cei care au murit acolo, nu cred că ascultau muzica. Au avut ghinion, pur şi simplu. Mai ales că organizatorii au făcut totul ca la carte“, ne-a spus unul dintre cei care se ocupă de MIB.  

BCR: Căştile au fost interzise de acum cinci ani

Ediţia de acest a maratonului va fi prima în care alergătorii vor fi descalificaţi, dacă vor alerga cu căşti în ureche.

Totuşi, Bucharest RUNNING CLUB, care organizează evenimentul, a precizat printr-un comunicat că, încă de acum 5 ani, folosirea căştilor a fost interzisă în MIB: „IAAF interzice în cadrul competiţiilor de atletism desfăşurate pe stadioane şi recomandă interzicerea pentru competiţiile de alergare stradală a folosirii căştilor audio în timpul cursei (cu excepţia protezelor auditive). Folosirea căştilor audio distrage atenţia de la ceea ce se întâmplă în jur şi generează riscul de a nu auzi semnalele acustice ale echipajelor de intervenţie (ambulanţă, poliţie, pompieri) sau indicaţiile de pe traseu ale staff-ului organizatorilor / arbitrilor / voluntarilor. În SUA şi Marea Britanie, interdicţia este reglementată prin regulamentele federaţiilor naţionale de atletism şi are statut de obligativitate, iar în Europa decizia interzicerii este luată de căre fiecare organizator de eveniment de alergare.

Bucharest RUNNING CLUB a luat decizia interzicerii folosirii căştilor audio încă de acum 5 ani, pentru toate evenimentele pe care le organizează - Bucharest MARATHON, Bucharest HALF MARATHON, Bucharest Family & 10K - această decizie fiind inclusă în regulamentul de desfăşurare al fiecărui eveniment (disponibile online pe site-urile de evenimente).“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite