E oficial! Ferguson părăseşte Manchester United. Povestea celui care a antrenat „diavolii roşii“ aproape trei decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sir Alex Ferguson se retrage de pe banca tehnică a lui Manchester United FOTO Reuters
Sir Alex Ferguson se retrage de pe banca tehnică a lui Manchester United FOTO Reuters

La capătul unei perioade în care zvonurile indicau plecarea lui Sir Alex Ferguson de la Manchester United, clubul englez a confirmat vestea: la finalul acestui sezon, după 27 de ani, antrenorul scoţian părăseşte echipa cu a cărui istorie se confundă.

Antrenorul în vârstă de 71 de ani a acuzat probleme de sănătate în ultima vreme, având chiar o operaţie programată pentru săptămânile viitoare. Jurnaliştii britanici îl indică drept înlocuitor pe Jose Mourinho, cu toate că există speculaţii care-l văd în postura de antrenor pe David Moyes, de la Everton.

Ferguson a câştigat mai multe trofee decât oricare alt antrenor prin care se poate mândri fotbalul englez în întreaga sa existenţă şi a condus-o pe Manchester United în peste 1.000 de partide. În istoria „diavolilor roşii“, Sir Alex este considerat al doilea antrenor din punct de vedere al longevităţii, după Matt Busby şi se bucură de respectul iubitorilor de fotbal. În anul 1999 a stabilit un nou record, devenind primul tehnician care a condus o echipă din Anglia spre tripla Premier League-Cupa FA-Champions League. 

Severitatea, cea care sperie fotbaliştii, dar atrage performanţa

De asemenea, este singurul antrenor care a câştigat cinci Cupe FA şi singurul care a cucerit trei titluri consecutive alături de aceeaşi echipă (1998/1999, 1999/2000, 2000/2001). Unul dintre secretele prin care Sir Alex a făcut performanţă a fost faptul că niciun jucător de-al său nu a fost considerat primordial în detrimentul întregii echipe. Severitatea de care a dat dovadă în repetate rânduri a determinat fotbalişti celebri precum David Beckham sau Rud van Nistelrooy să părăsească gruparea engleză. Totuşi, aceaaşi severitate a fost şi cheia succesului în cei 27 de ani petrecuţi la Manchester United. Începând cu luna noiembrie a anului trecut, Sir Alex se bucură de o statuie a sa în mărime naturală, situată chiar în faţa stadionului Old Trafford.

O parte din jucătorii lui Manchester United au marţi fost la golf în apropiere de Altrincham, alături de câţiva membri ai staff-ului echipei, ocazie prin care fotbaliştii au fost informaţi despre un eventual anunţ al plecării lui Sir Alex Ferguson. Clubul a emis în dimineaţa zilei de miercuri un comunicat prin care confirmă schimbarea de pe banca tehnică.  
„Decizia nu a fost uşoară, m-am gândit foarte mult la asta. Dar cred că acesta este momentul potrivit. Este important pentru mine să plec într-un moment în care echipa este foarte puternică şi eu cred că acest lucru a fost respectat. Trebuie să mă ocup acum de familia mea, suportul lor şi dragostea de care au dat dovadă m-au ajutat enorm. Soţia mea, Cathy, a fost secretul meu în întreaga carieră pe care am avut-o“, a declarat Sir Alex.

Palmares lui Ferguson la Manchester United

  • 13 titluri Premier League
  • 5 Cupe FA
  • 4 Cupe ale Ligii
  • 9 Supercupe
  • 2 Champions League
  • 1 Cupa Cupelor UEFA
  • 1 Supercupă UEFA
  • 1 Campionat Mondial al Cluburilor
  • 1 Cupe Intercontinentală

Bilanţul succesului său de antrenor:

  • 62,96% victorii
  • 20,78% egaluri
  • 16,26% înfrângeri
infografie sir alex ferguson
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite