Manchester City, regina transferurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa antrenată de Roberto Mancini a cumpărat jucători de peste 90 de milioane de euro în această vară. În vreme de criză, şeicii lui City supraîncălzesc piaţa transferurilor. Reţeta pare una simplă: oferă mai mult decât poate face oricine altcineva.

Clubul englez se îndreaptă cu paşi repezi către recordul stabilit vara trecută de Real Madrid, care a aruncat pe piaţa transferurilor peste 250 de milioane de euro. Din această sumă, 96 de milioane au ajuns în vistieria rivalei locale United, în contul lui Cristiano Ronaldo, un transfer considerat de mulţi „umflat" din dorinţa lui Florentino Perez de a etala supremaţia Realului.

Pâna acum, Manchester City a cheltuit echivalentul acelei sume pe patru transferuri - Jerome Boateng, Yaya Toure, David Silva şi Alexandăr Kolarov, a cărui mutare este în curs de finalizare - dar deja este echipa care a cheltuit cel mai mult. Istoria se repetă însă. Din cei patru, doar Silva şi Boateng şi-au meritat banii, în rest „propagandă". Pentru achiziţia lui Yaya Toure şi a lui Kolarov, cetăţenii au plătit cu 23 de milioane de euro mai mult decât valoarea lor de piaţă cumulată.

În plus, şeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan, patronul celor de la City, i-a comunicat antrenorului său, Roberto Mancini, că dispune de alte 200 de milioane de euro pentru a crea la Manchester cea mai puternică echipă a Europei. Numele jucătorilor vizaţi ar recomanda-o cel puţin pe City pentru această titulatură: Fernando Torres, Zlatan Ibrahimovici, Steven Gerrard, Gianluigi Buffon sau Franck Ribery.

Realul strânge cureaua, Chelsea „cârpeşte"

Prin transferurile acestor superfotbalişti „cetăţenii" nu doar că ar modifica polii supremaţiei în fotbal, dar ar stabili totodată un record greu de egalat în materie de transferuri, mai ales pe timp de criză economică.

O criză care se pare că a ajuns şi la porţile Madridului, unde Realul strânge cureaua şi se mişcă cu maximă precauţie pe piaţa transferurilor. Asta deşi, odată cu numirea lui Jose Mourinho, „Galacticii" anunţau că vor lua pe sus Europa. Între timp ce Chelsea, altă echipă cu buget „nelimitat", face mai degrabă „cârpeli" decât întăriri concrete.

Singura care poate concura în această vară cu Manchester City pare a fi Barcelona. Campioana europeană din 2009 a plătit 50 de milioane Valenciei în contul lui David Villa şi avea alte 50 de milioane pregătite pentru Fabregas.

Arsenal a ezitat însă să-i dea drumul mijlocaşului, ridicând preţul, astfel că transferul a picat, conform noului preşedinte catalan, Sandro Rosell. Fapt ce nu o poate lăsa pe City decât să-şi vadă în continuare liniştită de cumpărături.

Patronul lui City, avere de 600 de miliarde de euro

Rivala locală a lui Manchester United a fost cumpărată în august 2008 de Abu Dhabi United Group, o firmă deţinută de şeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan, fratele vitreg al preşedintelui Emiratelor Arabe Unite, Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Familia regală Al-Nahyan are o avere estimată la circa 600 de miliarde de euro.

image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite