Mai revin Bellu şi Bitang la lotul feminin de gimnastică? Întrebarea care-i frământă pe toţi iubitorii acestui sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gimnaste

Campionatele Mondiale de la Glasgow (23 octombrie – 1 noiembrie) vor oferi numele primelor echipe calificate la Jocurile Olimpice din 2016, atât la masculin, cât şi la feminin.

Doar primele opt obţin încă de acum biletele pentru Rio de Janeiro. Următoarele opt clasate vor participa, în aprilie 2016, la un turneu de recalificare organizat sub egida Federaţiei Internaţionale de Gimnastică, urmând ca primele patru să meargă în Brazilia. Echipa feminină nu ar trebui să rateze calificarea directă la Jocurile Olimpice, chiar şi văduvită fiind de prezenţa veteranei Cătălina Ponor. Săriturile reprezintă punctul forte al formaţiei tricolore, fapt reliefat şi de turneele amicale la care a participat România în ultima lună, Cupa Novara, cu participarea Italiei, Spaniei şi Belgiei, respectiv întâlnirea bilaterală cu Franţa de la Izvorani, dar şi de evoluţiile gimnastelor de la Campionatele Naţionale. Iar paralelele sunt în continuare „călcâiul lui Ahile”, România fiind depăşită la acest capitol atât de Franţa, cât şi de Spania, Belgia şi Italia. În ceea ce priveşte şansele de medalii, acestea sunt legate în special de Larisa Iordache, care poate prinde podiumul atât la individual compus, cât şi la sărituri, sol sau bârnă. Anul trecut, la Nanning, România s-a clasat pe locul patru în concursul pe echipe, după Statele Unite, China şi Rusia, iar Larisa Iordache a obţinut argintul la individual-compus şi la sol.

Drăgulescu a ridicat nivelul echipei

La masculin, revenirea unui alt multiplu campion, Marian Drăgulescu, a ridicat de asemenea nivelul echipei. Veteranul de 35 de ani aduce plusuri la sărituri, sol şi bară fixă, ultimul fiind aparatul cel mai deficitar. De asemenea, contribuie cu note importante la cal cu mânere şi la paralele. De altfel, revenirea sa în competiţii, după trei ani de pauză, a fost una triumfală, stelistul câştigând trei titluri naţionale, la sol, sărituri şi bară fixă.
Totuşi, nu va fi atât de simplu de ajuns în finală, având în vedere că anul trecut, la Nanning, tricolorii n-au reuşit decât o clasare pe 12 în competiţia pe echipe, finaliste fiind China, Japonia, Statele Unite, Marea Britanie, Rusia, Brazilia, Elveţia şi Germania.

Vieru: „Să sperăm că Ponor va fi aptă în vederea Jocurilor Olimpice”

Preşedintele de onoare al Federaţiei Române de Gimnastică, Nicolae Vieru (83 de ani), care a activat vreme de peste trei decenii şi în cadrul Federaţiei Internaţionale de Gimnastică, a analizat, la invitaţia „Weekend Adevărul”, şansele României la Campionatele Mondiale de la Glasgow. „La fete nu cred că se pune problema calificării. Să sperăm că Ponor va fi aptă în vederea Jocurilor Olimpice. Să ştiţi că e un real câştig pentru echipă, a uimit pe toată lumea cu ceea ce face la antrenamente. Este extraordinar de ambiţioasă. La Glasgow o văd pe Larisa Iordache capabilă să obţină şi medalii individuale. La băieţi, lucrurile sunt un pic mai complicate. Revenirea lui Marian Drăgulescu e de bun augur, fără discuţie, dar e destul de greu să ne calificăm direct. Dar e important să fim în primii 12, am avea un alt moral la anul, în recalificări. Însă gimnastica e un sport imprevizibil, nu trebuie să plecăm la drum cu gândul că vom fi învinşi dinainte. Eu i-am sfătuit pe băieţi să viseze la locul 8, iar dacă se va reuşi mai mult, cu atât mai bine”, a mărturisit Vieru.

Lotul feminin al României

Larisa Iordache (19 ani)
Diana Bulimar (20 de ani)
Laura Jurca (16 ani)
Anamaria Ocolişan (18 ani) 
Silvia Zarzu (17 ani)
Andreea Iridon (16 ani)
Andreea Munteanu (17 ani, rezervă)
Antrenori: Lucian Sandu, Cristian Moldovan, Lăcrămioara Moldovan

Lotul masculin al României

Marian Drăgulescu (35 de ani)
Marius Berbecar (30 de ani)
Andrei Ursache (27 de ani)
Cristian Băţagă (27 de ani)
Andrei Muntean (22 de ani)
Laurenţiu Nistor (23 de ani)
Andrei Groza (21 de ani, rezervă)
Antrenori: Ioan Suciu, Ştefan Gall, Ionuţ Corlaci

Mai revin Bellu şi Bitang? 

Deşi în luna ianuarie erau prezentaţi pe site-ul Federaţiei Române de Gimnastică ca fiind antrenorii coordonatori ai lotului feminin, Octavian Bellu şi Mariana Bitang nu vor însoţi echipa nici la Campionatele Mondiale. De fapt, ei n-au mai intrat în sala de la Izvorani din luna iunie. Într-un interviu acordat recent cotidianului „Adevărul”, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Alin Petrache, afirma: „Eu am discutat cu amândoi şi am făcut tot ceea ce e omeneşte posibil pentru ca ei să aibă cele mai bune condiţii. Nu doar ei, ca persoane, ci întreg lotul feminin. S-au făcut investiţii mari la Izvorani, acolo unde se pregătesc fetele. Mi-aş dori foarte mult ca Bellu şi Bitang să rămână la lot”. Într-una dintre ultimele sale intervenţii publice, Octavian Bellu a lăsat să se înţeleagă că nu-şi mai doreşte să ocupe, pe termen lung, funcţia de antrenor coordonator. „Noi (n.r: Bellu şi Bitang) când am revenit în gimnastică, am revenit să dăm o mână de ajutor, pentru că aşa a fost formulată invitaţia federaţiei şi încet, încet ne-am introdus prea mult în problemele de detaliu ale pregătirii. Trebuie să vedem cum facem în aşa fel încât să împăcăm toate lucrurile la un nivel superior şi cum transferăm responsabilitatea celor care o vor duce mai departe”, a explicat Bellu.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite