Mai avem nevoie şi de şansă! Emoţii mari pentru naţionala lui Contra, cum arată urnele de calificare la EURO şi care ar fi grupa de coşmar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Contra FOTO Mediafax
Cosmin Contra FOTO Mediafax

Pe 2 decembrie, naţionala de fotbal a României îşi va afla adversarii din grupele preliminare ale Campionatului European 2020. Tragerea la sorţi e programată la Dublin de la ora 13.00.

Drumul către EURO 2020 începe duminică, la Dublin. Începând cu ora 13.00, tricolorii îşi vor afla adversarii din campania clasică de calificare, cea care va trimite la turneul final 20 de echipe din cele 24 de naţionale particpante. Din păcate, rezultatele slabe din Liga Naţiunilor au trimis România până în urna a patra valorică, iar tricolorii au nevoie să încheie grupa pe unul din primele două locuri pentru a-şi asigura prezenţa la EURO.

În tot scandalul creat în urma partidei cu Muntenegru, legat de informarea jucătorilor cu privire la faptul că trebuie să marcăm două goluri, Cosmin Contra a declarat că nu e mare diferenţă între urna a treia şi a patra. Totuşi, Turcia nu e totuna cu Estonia, Norvegia nu e la fel de slabă precum Cipru şi exemplele pot continua. Aşa că România are nevoie mare de noroc la tragerea la sorţi de duminică pentru a spera la calificare.

Două dintre meciurile de calificare ale naţionalei mari se vor disputa în intervalul 7--11 iunie, perioadă în care naţionala Under 21 va pregăti Campionatul European de tineret din 2019 (16-30 iunie). Cei doi selecţioneri, Cosmin Contra şi Mirel Rădoi, vor trebui să aibă o discuţie serioasă asupra jucătorilor eligibli. Mihai Stoichiţă, director tehnic al FRF, e de părere că nu vor exista probleme. „Pe jucători îi vom împărţi, asta e clar  Dacă ar fi să se renunţe la un jucător ca să joace la echipa mare, atunci o va face, dar mai apoi se va întoarce la tineret.  Nu se pune problema absenţei de la naţionala de tineret. Se va pune doar problema programului, să nu fie încărcat“, a declarat Stoichiţă. 

Despre tragerea la sorţi

La EURO 2020 niciuna dintre ţările gazdă nu vor fi calificate din oficiu. Toate vor intra în urne la tragerea la sorţi.

Urnele valorice sunt realizate pe baza parcursului echipelor în prima ediţie a Ligii Naţiunilor UEFA. Astfel, tricolorii se vor regăsi în a patra urnă.

Cele 55 de selecţionate vor fi împărţite în 10 grupe, 5 grupe de 5 echipe şi 5 de câte 6. Cele patru câştigătoare ale grupelor din Liga A a Ligii Naţiunilor vor fi repartizate în grupe de câte 5 echipe.

Se vor califica la turneul final primele două clasate din fiecare grupă.

Pentru tragerea la sorţi există mai multe restricţii în ceea ce priveşte împerecherea echipelor:
– Într-o grupă pot fi cel mult două ţări gazdă EURO 2020: Anglia, Azerbaijan, Danemarca, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, România, Rusia, Scoţia, Spania, Ungaria. Acest lucru înseamnă că România (urna 4) nu va putea fi repartizată într-o grupă în care se află deja două dintre următoarele Olanda/Anglia/Spania/Italia (din urna 1), Germania/Danemarca/Rusia (din urna 2) şi Irlanda/Scoţia (din urna 3).
– Următoarele echipe nu se pot întâlni: Armenia / Azerbaijan, Gibraltar / Spania, Kosovo / Bosnia-Herţegovina, Kosovo / Serbia, Ucraina / Rusia.
– Într-o grupă pot fi cel mult două dintre ţările cu climă rece: Belarus, Estonia, Feroe, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Rusia, Ucraina.
– Cel mult o pereche dintre următoarele vor fi repartizate în aceeaşi grupă, din cauza distanţelor mari de parcurs: Azerbaijan cu Gibraltar, Islanda, Portugalia; Islanda cu Armenia, Cipru, Georgia, Israel; Kazahstan cu Andorra, Anglia, Franţa, Feroe, Gibraltar, Islanda, Malta, Irlanda de Nord, Portugalia, Irlanda, Scoţia, Spania, Ţara Galilor.

Meciurile din preliminariile EURO 2020 se vor disputa în perioada martie – noiembrie 2019.

Ultimele patru naţionale calificate la turneul final vor fi stabilite în urma play-off-ului Ligii Naţiunilor, în martie 2020. Cele mai bune 4 echipe din fiecare ligă dintre cele care nu obţin calificarea prin intermediul preliminariilor (repartizarea se face pornind de la Liga A spre Liga D, cu posibilitatea alocării locului unei echipe dintr-o ligă inferioară în eventualitatea în care toate celelalte sunt deja calificate) îşi vor disputa câte un loc la EURO. Se vor juca semifinale, într-o singură manşă, pe terenul echipei mai bine clasate în Liga Naţiunilor, şi finala (gazda va fi trasă la sorţi). Câştigătoarea play-off-ului fiecărei ligi va merge la EURO 2020.

Despre Campionatul European
Campionatul European din 2020 se va organiza în 12 oraşe din 12 ţări dfierite, pentru a marca împlinirea a 60 de ani de la primul turneul final european. Oraşele alese sunt: Londra (stadionul Wembley), Munchen (Allianz Arena), Roma (Olimpico), Baku (Olimpic), Sankt Petersburg (Krestovsky), Amsterdam (Johan Cruyff Arena), Bucureşti (Arena Naţională), Dublin (Aviva), Bilbao (San Mames), Budapesta (Ferenc Puşkaş), Glasgow (Hampden Park), Copenhaga (Parken Stadium).

Turneul final va avea loc în perioada 12 iunie – 12 iulie 2020.

Arena Naţională va găzdui trei meciuri din grupe şi o optime. Dacă România se califică, va juca două meciuri din grupe la Bucureşti.

Urne la tragerea la sorţi
Urna 1: Elveţia, Portugalia, Olanda, Anglia (semifinalistele din Liga Naţiunilor, care vor fi aşezate în grupe de cinci echipe), Belgia, Franţa, Spania, Italia, Croaţia, Polonia
Urna 2: Germania, Islanda, Bosnia-Herţegovina, Ucraina, Danemarca, Suedia, Rusia, Austria, Ţara Galilor, Cehia
Urna 3: Slovacia, Turcia, Irlanda, Irlanda de Nord, Scoţia, Norvegia, Serbia, Finlanda, Bulgaria, Israel
Urna 4: Ungaria, România, Grecia, Albania, Muntenegru, Cipru, Estonia, Slovenia, Lituania, Georgia
Urna 5: Macedonia, Kosovo, Belarus, Luxemburg, Armenia, Azerbaijan, Kazahstan, Moldova, Gibraltar, Feroe
Urna 6: Letonia, Liechtenstein, Andorra, Malta, San Marino

Grupa de coşmar
Franţa
Germania
Serbia
România
Macedonia
Letonia

Grupa accesibilă
Polonia
Ţara Galilor
Israel
România
Gibraltar
San Marino
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite