Lumea tenisului, în stare de şoc după descalificarea lui Djokovici: Ce spun specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Novak Djokovici are trei titluri la US Open, în 2011, 2015 şi 2018
Novak Djokovici are trei titluri la US Open, în 2011, 2015 şi 2018

Sârbul de 33 de ani a ratat, în mod incredibil, şansa de a câştiga Grand Slam-ul cu numărul 18 din carieră! Neînvins în 2020, el a suferit primul eşec din cauza unei decizii care va naşte dezbateri aprinse, în următoarele zile.

Novak Djokovici (1 ATP) a încheiat socotelile cu US Open 2020 în optimi, dar nu pentru că s-ar fi găsit un jucător mai bun care să-l trimită acasă, ci pentru că, într-un moment de frustrare, a comis un gest necugetat. Ce-i drept, sârbul a avut şi o doză mare de ghinion.

După ce şi-a pierdut game-ul de serviciu în primul set, permiţându-i spaniolului Pablo-Carreno Busta (27 ATP) să treacă în frunte, scor 6-5, Novak a trimis o minge în afara terenului şi, spre ghinionul său, a lovit-o în gât pe arbitra de linie! Aceasta a căzut, a avut probleme grave de respiraţie şi acest incident a dus la descalificarea liderului mondial! Asta deşi, imediat după ce a văzut ce s-a întâmplat, sârbul s-a grăbit să meargă lângă arbitra de linie pentru a-şi cere scuze şi pentru a vedea dacă ea e OK sau nu. 

Oricum, din reluări reise că Djokovici n-a luat-o la ţintă pe femeia care a fost doborâtă de mingea trimisă de el. Pur şi simplu, liderul ATP a vrut să-şi descarce nervii, trimiţând mingea cu sete în afara terenului.

Incidentul a fost analizat, pe larg, la Eurosport, postul care transmite US Open.

Imagine indisponibilă

Ce au spus specialiştii Eurosport?

*Mats Wilander (foto): N-ai voie să faci aşa ceva. E doza maximă de neşansă pe care o poţi avea pe un teren de tenis. E clar însă că Djokovici n-a împins, pur şi simplu, mingea în spate spre copilul de mingi. A lovit mai tare decât şi-ar fi dorit, evident, a fost un accident. 

A fost un gest de frustrare, da, categoric. Într-o oarecare măsură. Dar, nu asta contează, n-ai voie să faci aşa ceva. Djokovici nu trebuia să facă aşa ceva, trebuia să fie atent. Să sperăm şi că arbitra e OK, părea că are dificultăţi de a respira. 

Am văzut reluarea şi e caz de descalificare clară, n-ai ce să faci acolo. Singura întrebare e de ce arbitrul n-a verificat pe un monitor înregistrarea înainte de a lua decizia, însă e descalificare clară. 

E greu de judecat dacă a existat sau nu intenţie, însă faptul de a lovi un oficial e condamnabil în sine. Regulamentul e clar. Nu exista niciun arbitru care să fi putut să se ferească. E decizia corectă, dar, dacă erau 24.000 de oameni în tribună nu ştiu...

*Alex Corretja: Sunt la fel de surprins ca toată lumea, a fost ceva foarte neaşteptat. E incredibil cum un centimetru poate schimba soarta unui meci şi viitorul unui sport. E clar că, după ce a pierdut nişte puncte importante, Novak şi-a pierdut cumpătul şi concentrarea. Deja trimisese mingea anterior în lateral, ceea ce ar fi fost periculos, dacă se juca cu spectatori. 

Nu şi-a putut controla emoţiile şi, din păcate, a avut ghinionul de a lovi acea arbitră de linie. Cu regulile pe care le avem, trebuia să-l descalifici. E clar că n-au avut de ales - e păcat. Nu exista o altă decizie posibilă.

CITEŞTE ŞI:

EXCLUSIV Ilie Năstase despre cazul Djokovici: „Ce? Pe mine m-a apărat cineva?“

Djokovici, mesaj viral după descalificarea de la US Open: Ce a scris despre decizia americanilor

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite