Lumea sportului, divizată în faţa vaccinării: Nume mari refuză, deschis, imunizarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Halep a primit prima doză de Pfizer, săptămâna trecută
Simona Halep a primit prima doză de Pfizer, săptămâna trecută

Pentru a promova campania la nivel naţional, imaginile cu vedete precum Simona Halep şi Larisa Iordache, primindu-şi dozele, au fost mediatizate intens. Totuşi, sunt şi destui oameni din acest domeniu aflaţi, deocamdată, în tabăra „nehotărâţilor“.

România stă foarte bine la capitolul vaccinării împotriva COVID-19, iar ultimele statistici furnizate de autorităţi vorbesc de la sine.

Concret, România se află pe locul 7, la nivel global, şi pe 6, la nivel european. Până în ultima zi a lunii februarie, au fost vaccinaţi 915.761 de români, dintre care 617.112 au primit şi a două doză. În această campanie masivă, sportivii olimpici au fost incluşi în etapa a II-a, aşa că oameni precum Simona Halep (29 de ani) au trecut deja pe la diverse centre pentru a-şi începe procesul de imunizare. Şi, aproape de fiecare dată când un sportiv important a fost „înţepat“, acţiunea a fost mediatizată intens, din dorinţa de a-i linişti pe cei care au, în continuare, anumite reţineri, în privinţa administrării unui vaccin pe care îl consideră insuficient testat.

Doar că ultimele date arată că nu doar oamenii de rând sunt divizaţi în privinţa vaccinării. Şi lumea sportului e împărţită, în acest moment, între cei care abia aşteaptă să-şi primească doza şi cei care n-au luat o decizie în acest sens. „Adevărul“ a adunat aceste date şi, surprinzător, în tabăra „nehotărâţilor“ se află nume importante, unii dintre ei având chiar experienţe neplăcute, din cauza îmbolnăvirii cu COVID-19.

Sorana

„Prefer să mă vaccinez de cinci ori!“

Jucătoarele de tenis au trăit o perioadă infernală, după începutul pandemiei. Circuitele ATP şi WTA au fost întrerupte, mai bine de trei luni, în 2020. Primul efect? Dispariţia veniturilor, în această perioadă. Apoi, când turneele s-au reluat, a început calvarul izolării, pe durata participării în diverse întreceri. Sorana Cîrstea - foto (67 WTA), de pildă, a avut un coşmar în Australia, unde a ajuns la bordul unui avion în care a existat o persoană infectată cu noul coronavirus. Drept urmare, „Sori“ a fost ţinută într-o izolare totală la Melbourne, timp de 14 zile, înainte de primul Grand Slam din 2021. Probabil de aceea, Cîrstea a oferit un răspuns categoric, când a fost întrebată despre vaccinare: „Da, clar, mă voi vaccina. Decât să mai am un an ca 2020, prefer să mă vaccinez de cinci ori. Când îmi va veni rândul, voi face vaccinul liniştită“.

Cei de la playsport.ro au făcut un sondaj în lumea fotbalului românesc, iar şi aici, numele grele şi-au exprimat dorinţa de a se vaccina, după cum se poate vedea mai jos:

*Marius Lăcătuş: Cred că vaccinul e necesar şi îl voi face, în speranţa că revenim la normalitate.

*Bogdan Stelea: Mă voi vaccina, sigur, dar atunci când îmi va veni rândul. Nu mă bag în faţă, nu sunt disperat, iar nesimţit nu am fost niciodată.

*Ioan Andone: Categoric, mă vaccinez. Atât eu, cât şi familia mea. Facem asta atât pentru binele nostru, cât şi pentru al celor din jur. Chiar e un lucru bun.

*Ionel Dănciulescu: Cred că o să mă vaccinez, Consider că e un pas pentru a depăşi aceasta situaţie în care ne aflăm de un an şi care ne-a schimbat vieţile.

*Daniel Pancu: Sigur că mă vaccinez. În primul rând, e un gest de respect faţă de familia mea. Trebuie să le dau un exemplu pozitiv.

Lupu

„Nici credit la bancă nu o să poţi să faci fără!“

Printre cei care n-au luat, deocamdată, o decizie în privinţa vaccinării sau, pur şi simplu, sunt împotriva ideii, se află, surprinzător, şi Dănuţ Lupu - foto (53 de ani). Acesta s-a zbătut între viaţă şi moarte, după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19, ajungând la Terapie Intensivă. Chiar şi aşa, încă e indecis, în privinţa vaccinării: „Mai aştept. Aud că nici credit la bancă nu o să mai poţi face, dacă nu eşti vaccinat. Aştept să mai văd reacţii“. 

Iată cine mai face parte din tabăra nehotărâţilor sau a celor care refuză vaccinarea:

*Florin Prunea (fost fotbalist): Nu ştiu ce să spun, încă n-am luat o decizie finală.

*Rareş Toader (atletism): Eu, momentan, sunt neutru. Aş prefera să nu mă vaccinez şi o voi face, doar dacă va fi strict nevoie. Dacă nu se va îngrădi niciun drept şi nu se va face discriminare între cei vaccinaţi şi cei nevaccinaţi, nu o voi face.

*Claudia Bobocea (atletism): Momentan, nu! Voi decide asta, după Campionatul European de sală, din Polonia, de la începutul lunii martie.

*Alina Vuc (lupte): Momentan, sunt indecisă. Pot să spun că mă voi vaccina, doar dacă va trebui.

*Robert Jitaru (box): Momentan, nu m-am vaccinat. Cel mai probabil, peste câteva luni mă voi vaccina. Am preferat să mai aştept puţin, să văd cum decurg lucrurile cu vaccinul.

*Marius Croitoru (antrenor FC Botoşani): Fiecare e liber să aleagă ce vrea să facă cu viaţa lui. Personal, nu, nu mă voi vaccina.

*Leo Grozavu (antrenor Sepsi): În momentul de faţă, nu ştiu ce să fac. Vom vedea ce se întâmplă în fotbal, dacă vom fi obligaţi, n-avem de ales. Dar, dacă e o chesitune benevolă, voi vedea, mai aştept. Sunt circumspect pentru că văd că sunt nişte reacţii adverse. Am făcut vaccinul antigripal şi n-am avut nicio problemă. Însă e diferit, acela era testat, ştiam că nu-s probleme. 

Ar renunţa şi la Jocurile Olimpice!

Nu doar la noi sunt sportivi care nu vor să se vaccineze. De pildă, atletul jamaican, Yohan Blake (31 de ani), cvadruplu medaliat olimpic, a ameninţat că nu va merge la Tokyo, în această vară, dacă participarea va fi condiţionată de vaccinare anti-COVID.

„Mintea mea e încă puternică. Nu doresc să mă vaccinez. Mai degrabă, pierd Jocurile Olimpice decât să mă vaccinez. Sunt fericit aşa. Nu vreau să intru acum în detalii, dar am motivele mele“, a spus Blake.

Atât timp cât am anticorpi, nu mă vaccinez. Apoi, vom vedea. Am o reticenţă şi mă uit în mass-media. Unii zic într-un fel, alţii zic că mai aşteaptă până să se vaccineze. Gică Popescu fost internaţional   Mai bine zic <<Taie-mi capul!>>, dar vaccin nu fac! O să te oblige să-ţi bagi cip! Şi o să spună să-ţi pui plachetă cu 666 în tine. Şi degeaba mai faci Sfânta Cruce pentru că-l ai pe dracul în tine. Te manipulează cu 5G, cu 9G! Au şi 9G! Gigi Becali patron FCSB   Dacă e singura modalitate să scăpam de această pandemie, e un lucru potrivit să ne facem vaccinul. Dar fiecare decide pentru el. Sfatul meu e să facem vaccinul. Simona Halep locul 3 WTA  

Nume importante care s-au vaccinat deja

*Simona Halep (tenis)

*Larisa Iordache (gimnastică)

*Adrian Mutu (selecţioner România U21)

*Mirel Rădoi (selecţioner România)

*Eduard Novak (ministrul Tineretului şi Sportului)

Poziţia CIO

S-a speculat, la un moment dat, că sportivii vor fi obligaţi să se vaccineze pentru a putea participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie - 8 august). Această variantă a fost însă respinsă de vicepreşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), australianul John Coates: „Vaccinarea nu e obligatorie, nu poate fi. Dar, cu siguranţă, e încurajată“. 

razvan chereches foto facebook

Halep s-a vaccinat cu „Mercedes“ al vaccinurilor

La finalul anului trecut, secretarul de stat pentru Buget al Belgiei, Eva De Bleeker, a făcut publice, din greşeală, preţurile negociate de Uniunea Europeană (UE) pentru vaccinurile anti-Covid. Postarea sa a fost ştearsă, ulterior. Totuşi, presa a preluat datele furnizate de De Bleeker, din care reiese că o doză de Oxford/AstraZeneca costă 1,78 de euro, în timp ce Pfizer are preţul de 12 euro, iar Moderna, cu cea mai scumpă doză, costă 18 dolari. Într-un interviu acordat pentru „Weekend Adevărul“, expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheş (foto), a făcut o clasificare a vaccinurilor anti-COVID, disponibile acum în România: „E ca şi cum ai compara Mercedes şi Audi – care ar fi Pfizer şi Moderna – cu un  Volkswagen – care ar fi AstraZeneca. Şi un Volkswagen e bun în comparaţie cu nicio maşină“. Simona Halep, de pildă, a optat pentru vaccinul Pfizer, pe considerentul că rapelul se administrează cel mai repede, după trei săptămâni de aşteptare. Prin comparaţie, a doua doză de Moderna se administrează după patru săptămâni, în timp ce pentru AstraZeneca, rapelul e programat după opt săptămâni.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite