Lucian Bute şi Jean Pascal se bat pentru coroana Montrealului. Meciul e duminică dimineaţa, de la ora 6.15, pe Digisport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jean Pascal pozeaza alaturi de Lucian Bute FOTO Mediafax

Cei doi pugilişti se vor întâlni duminică dimineaţă în metropola canadiană, urmând a-şi disputa centurile NABF şi WBC Diamond la categoria semigrea, dar şi titlul neoficial de cel mai bun boxer al oraşului.

Lucian Bute va boxa din nou după mai bine de un an. A trecut şi peste trauma psihică suferită din cauza pierderii centurii mondiale, la categoria supermijlocie, versiunea IBF, eveniment petrecut în mai 2012, dar şi peste operaţia la mâna stângă pe care a suportat-o anul trecut. Acum, Bute încearcă să-şi reclădească numele şi faima la o categorie superioară. A urcat la semigrea şi îl va avea ca adversar pe Jean Pascal. Cei doi luptă pentru două centuri nord-americane, dar şi pentru postura de challenger la campionului versiunii WBC, Adonis Stevenson.
Neoficial însă, miza este mult mai mare. Bute şi Pascal se bat pentru supremaţie în Montreal. Niciunul dintre ei nu e născut acolo, dar ambii au devenit cetăţeni canadieni şi trăiesc de ani buni acolo. Pascal a venit din Haiti, la vârsta de 4 ani. Tatăl său, un cunoscut fost politician din Port au Prince, şi-a trimis soţia cu cei doi copii la Montreal, pentru ca aceştia să primească o educaţie mai bună. Jean a jucat întâi hochei şi fotbal, dar la 13 ani s-a îndreptat către box.
Teoretic, Pascal e mai canadian decât Bute. Ca amator a reprezentat Canada la multe competiţii, inclusiv la Olimpiada de la Atena, din 2004. Poate şi de aceea e deranjat de faptul că Lucian Bute are o popularitate mai mare decât a sa în Montreal. Iar meciul direct, care iniţial trebuia să se dispute pe 25 mai 2013, va lămuri problema numărului1.
Froch i-a bătut pe amândoi


Bute şi Pascal se ştiu demult. Destinul a făcut ca în 2001, la Jocurile Francofoniei de la Ottawa, să fie medaliaţi cu aur, la categorii diferite. Bute a trecut la profesionişti în 2003, iar Pascal în 2005. Ambii aveau 23 de ani, când au făcut schimbarea. O altă chestie comună e faptul că şi Bute şi Pascal au fost învinşi de Carl Froch, cu menţiunea că românul a fost făcut KO, iar haitianul a pierdut la puncte. Ca şi palmares însă, Bute stă mai bine. Are o singură înfrângere, în vreme ce Pascal a încasat-o de două ori şi a făcut şi o remiză.
Cei doi pugilişti au stiluri de luptă diferite, ceea ce, cred specialiştii, va duce la o luptă frumoasă. Per-ansamblu, Bute e considerat un boxer mai complet, dar Pascal are avantajul că activează la semigrea de ani buni, Lucian urcând abia acum la această categorie. Jean e un luptător exploziv, care se aruncă din start asupra adversarului, iar Bute e un boxer tehnic, calculat, care-şi plimbă adversarul prin ring. Cei mai mulţi prevăd următorul scenariu: Dacă Bute rezistă asaltului de început a lui Pascal şi trece cu bine de primele şase runde, atunci spre final îşi va doborâ adversarul, posibil chiar prin KO.
Şi ca ţinută, Lucian Bute şi Jean Pascal sunt complet diferiţi. Românul este un etalon al eleganţei, respectându-şi blazonul cu apariţii ca din ţiplă la toate evenimentele. Inclusiv la antrenamentul oficial sau la conferinţa de presă. Pascal are un comportament tipic sportivilor de culoare, fiind agresiv atât în ţinută cât şi în discurs.
Pascal: “Sunt om, nu animal”


Ieri, Pascal a sărit din nou la gâtul lui Lucian: “Bute m-a denigrat de mai multe ori când a spus că eu nu-mi respect adversarii. Sunt dispus să dau 1.000 de dolari celui care aduce o dovadă că aş fi spus o singură frază defăimătoare la adresa adversarilor mei. Bute n-a fost respectuos cu mine. El a spus că-mi va închide botul! Sunt un om, nu un animal. Îl invit pe Bute să se ridice de pe scaun şi să-mi repete în faţă ceea ce a spus. Dacă eu i-aş fi spus că are o gură mare, ar fi strigat toţi că dau dovadă de lipsă de respect. Dar atunci când e vorba despre domnul Bute, acest lucru e corect? Ce nu-mi place este faptul că se încearcă convingerea oamenilor că el este cel mai iubit şi cel mai umil, dar nu este aşa”.Răspunsul românului a fost scurt: “Nu intru în polemici. Voi rezolva problema asta în ring. Aştept 20.000 de oameni în sală să vadă cine e cel mai bun”. Meciul Bute- Pascal e duminică dimineaţa, de la ora 6.15 şi va fi transmis de Digisport şi de Radio România Actualităţi.

Pascal

Adrian Diaconu: “Şanse 50-50”

diaconu

Pascal este o cunoştinţă mai veche a boxului românesc. El l-a bătut de două ori pe Adrian Diaconu, luându-i acestuia titlul mondial în 2009, şi grăbindu-i retragerea din activitate. După ce a fost învins de Pascal, “Rechinul” a mai boxat două meciuri şi a abandonat sportul. S-a întors acum acasă, la Ploieşti, renunţând la viaţa din Canada, şi-i va ţine pumnii strânşi prietenului Bute. “Îmi doresc enorm ca Lucian să bată, dar şansele sunt egale. Nu există favorit. Va fi un meci extrem de disputant şi sper ca Bute să-şi folosească inteligenţa pentru a învinge”, a declarat Diaconu. El are amintiri urâte cu Pascal, la ultima întâlnire canadianul boxând 9 reprize doar cu o mână, deoarece la cealaltă suferise o accidentare şi nu o mai putea folosi. Chiar şi aşa însă, Diaconu n-a reuşit să atragă victoria de partea sa.

Lucian Bute


Data naşterii: 28 februarie 1980 (Pechea)
Meciuri la profesionişti: 32
Victorii: 31
Victorii prin KO: 24
Egaluri: 0
Înfrângeri: 1
Înfrângeri prin KO: 1

bute

Jean Trenisor Pascal
Data naşterii: 28 octombrie 1982 (Port au Prince)
Meciuri la profesionişti: 30
Victorii: 27
Victorii prin KO: 16
Egaluri: 1
Înfrângeri: 2
Înfrângeri prin KO: 0

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite