România-Germania 32-21 la CM U18. Junioarele zdrobesc Germania şi devin, în premieră, campioane mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionala de junioare a României a câştigat Campionatul Mondial Under 18. Echipa noastră a învins în finală Germania, scor 32-21 şi a obţinut primul titlul mondial din istorie.

O generaţie excepţională de handbaliste apare la orizont. Fetele născute în 1996 şi 1997 au câştigat medalia de aur la Campionatul Mondial de junioare găzduit de Macedonia. Încurajate din tribune de familii şi de apropiaţi, handbalistele antrenate de Aurelian Roşca şi Gavril Kozma au triumfat în finala de ieri fără emoţii, scor 32-21 (15-7 la pauză). De altfel, România bătuse Germania şi în grupe, dar la o diferenţă mai rezonabilă, de doar două goluri.

Cele mai bune jucătoare ale finalei şi ale întregului turneu au fost interii Bianca Bazaliu, care abia ce a împlinit 17 ani, Cristina Laslo, singura handbalistă din lot ce joacă în prima ligă din România, la „U” Cluj, şi portarul de la Rapid – Mădălina Ion, care a avut un procentaj de aproape 40 la sută al aruncărilor parate.

Despre Bianca Bazaliu se spune că e „noua Cristina Neagu”, părere la care a aderat şi Cristian Gaţu, fost preşedinte al Federaţiei.  „Ea este o jucătoare cu calităţi extraordinare. Ar putea fi noua Cristina Neagu, aşa cum aţi anticipat voi în ziar, acum câteva zile. Are calităţi de golgeter. 99% din şuturile ei intră în poartă, are o eficienţă extraordinară. Totuşi, e foarte important ca ea să se pună în folosul echipei şi să nu joace doar în interes personal“, a spus Gaţu pentru „Adevărul“. Horaţiu Paşca, fostul antrenor al Cristinei Laslo, a afirmat: “Dacă va da Domnul şi va fi sănătoasă şi cu picioarele pe pământ, Cristina va ajunge departe, îşi va pune o amprentă personală asupra handbalului. Nu are rost să o comparăm şi pe ea cu Neagu, sunt două jucătoare cu stiluri diferite“.

Marcatoarele României în finala cu Germania: Au marcat pentru România: Bazaliu - 10 goluri, Ostase - 5, Laslo - 5, Corban - 3, Andrei - 2, A. Ilie - 2, Caraşol - 2, Abed-Kader - 2, Vasiliu - 1.

La finala cu Germania, disputată în oraşul macedonean Orhid, a asistat şi Alexandru Dedu, preşedinte al FRH: „Fetele au obţinut o performanţă extraordinară, sunt tare mândru. Îmi place la ele că au o personalitate puternică şi nu cedează niciun moment“.

Echipă susţinută de un caracalean

Omul de afaceri Ion Doldurea (59 de ani, inginer chimist), din Caracal, a susţinut puternic financiar această echipă, plătind din propriul buzunar mai multe cantonamente şi turnee din străinătate. El investeşte în handbalul din oraşul oltean şi este preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Handbal Olt. Doldurea a pus la dispoziţie un autocar pentru familiile handbalistelor care au dorit să meargă în Macedonia.

9300 de lei vor primi handbalistele pentru performanţa lor din partea MTS-ului

Se naşte o nouă generaţie „de aur“ în handbalul feminin? 


Min. 60 Scor final România - Germania 32-21.

Min. 55 Diferenţa de zece goluri se menţine cu 5 minute înainte de finalul confruntării: România - Germania 29-19.

Min. 50 România - Germania 26-16. 

Min. 45 România menţine ecartul faţă de nemţoaice: 24-15. 

Min. 40 România se desprinde la 10 goluri diferenţă: 22-12 şi aurul este din ce în cel mai aproape.

Min. 35 România - Germania 19-11. Antrenorul german cere din nou time-out, încercând să producă un şoc prin care să-şi trezească elevele. România se îndreaptă încet, dar sigur, spre câştigarea titlului mondial.

Min. 32 Nemţoaicele au început mai bine repriza, dar România a echilibrat ulterior balanţa: 18-10.

Min. 31 A început repriza secundă.


Min. 30 România încheie într-un avantaj confortabil prima repriză, scor 15-7. 

Min. 28 Nemţoaicele au redus din diferenţă datorită relaxării jucătoarelor noastre pe faza ofensivă: 12-6.

Min. 23 România - Germania 12-4.

Min. 21 Tricolorele pun 8 goluri avans în faţa Germaniei, scor 11-3. Aceasta este cea mai mare diferenţă de scor de la începutul partidei.

Min. 17 România - Germania 8-3. 

Min. 14 România se desprinde la 7-1 pe fondul unei evoluţii impecabile a portarului Mădălina Ion, care a parat aproape orice minge trimisă spre poarta noastră. 

Min. 9 4-1 pentru România, moment în care antrenorul Germaniei cere time-out.

Min. 6 România conduce cu 3-1. Ambele echipe se apără agresiv, dar tricolorele au fost mai eficiente pe faza de atac.

Min. 1 A început meciul, România a avut mingea de start.


Naţionala de handbal feminin U18 este de departe cea mai în formă echipă a anului în sporturile colective. La ediţia din acest an a Mondialului U18, România a avut un parcurs de excepţie, ajungând până în finala turneului, unde va întâlni Germania, formaţie pe care a învins-o în faza grupelor, astfel că tricolorele mici pornesc din start cu un avantaj moral în faţa nemţoaicelor. Partida se va disputa duminică seara, de la ora 18.00 şi va fi transmisă în direct pe Digi Sport 1.

Dincolo de calificarea în finală, România nu a pierdut niciun meci până în ultimul act, obţinând şapte victorii şi un singur egal, cu Danemarca, în grupe. În semifinale, tricolorele au trecut de puternica reprezentativă a Muntenegrului, echipă care înainte de meciul cu România avea cea mai bună apărare dintre toate formaţiile prezente la turneul final din Macedonia.

Naţionala tricoloră U18, pregătită de Aurelian Roşca şi Gavril Kozma, are în palmares o singură medalie de bronz, cucerită în 2006, la prima ediţie a Mondialului de junioare. Din lotul care cucerea bronzul făcea parte şi Cristina Neagu, jucătoare legitimată la Buducnost şi care azi este om de bază în naţionala mare.

Performanţa realiază de junioare este cu atât mai importantă cu cât nicio altă echipă românească n-a mai reuşit un asemenea rezultat din 2005 încoace. În acel an, senioarele au jucat finala Campionatului Mondial de handbal, contra Rusiei, pe care a pierdut-o cu 23-28.

Cristina Laslo, golgeterul echipei

Despre naţionala U18 nu se ştiau prea multe înainte de acest Campionat Mondial. Aceste fete, care nu depăşesc vârsta majoratului, s-au făcut mari peste noapte şi acum sunt la un pas de a deveni reginele lumii la categoria U18. Cele mai multe dintre ele provin de la Centrul Naţional de Excelenţă, de la Vâlcea: Alexandra Dindiligan, Alina Ilie, Sonia Vasiliu, Maria Roşca, Daniela Corban şi Lorena Ostase.

Cea mai tânără jucătoare din lotul naţional este Bianca Maria Bazaliu, care a împlinit 17 ani pe 30 iulie. Cea mai bună marcatoare a echipei este Cristina Laslo, care a punctat deja de 40 de ori.

Handbal: Cristian Gaţu, fost preşedinte FR Handbal: „Dacă nu avem grijă, le pierdem şi pe ele!”

Rezultatele României la turneul final din Macedonia:

34-20 cu Argentina

42-22 cu Uzbekistan

37-23 cu Macedonia

27-25 cu Germania

30-30 cu Danemarca

Optimi de finală: 28-22 cu Croaţia

Sferturi de finală: 36-22 cu Olanda

Semifinale: 28-25 cu Muntenegru

Finala mare: 32-21 cu Germania

8 victorii şi un egal are România la acest Mondialul

32.7 este media de goluri pe meci reuşită de junioarele României

294 de goluri a marcat România la acest turneul final

210 de goluri a primit România în cele opt partide jucate în Macedonia

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite