Liverpool rescrie cărţile de istorie: Ce borne fantastice a atins şi ce recorduri poate stabili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupa lui Jurgen Klopp a câştigat Premier League pentru prima dată în istoria clubului. Această aşteptare de 30 de ani s-a încheiat după un parcurs în care „cormoranii“ au dat de pământ cu recordurile. Şi, potrivit statisticienilor, echipa mai poate bifa nişte performanţe fabuloase!

Atunci când Liverpool câştiga ultimul titlu, la capătul sezonului 1989-1990, campionatul englez încă se numea Football League First Division.

Abia după doi ani, mai precis la 20 februarie 1992, a fost fondat actualul Premier League, care a debutat la 15 august 1992. Doar că această competiţie a devenit specialitatea clubului Manchester United - a câştigat ediţia inaugurală şi apoi alte 12 trofee! - şi „blestemul“ celor de la Liverpool. Din postura unei formaţii care era lider detaşat în clasamentul celor mai multe titluri din fotbalul englez, 18, în momentul înfinţării Premier League, Liverpool a asistat, neputincioasă, cum Manchester United a depăşit-o. „Diavolii roşii“, cu Sir Alex Ferguson pe bancă, au luat campionatele pe bandă, şi s-au oprit abia în sezonul 2012-2013, când au detronat Liverpool de pe primul loc, ajungând la un total de 20 de titluri cucerite în Anglia!

Doar că, la cum arată acum Liverpool, ansamblată de Klopp, ca o echipă năucitoare, sunt şanse mari ca, la anul, băieţii de pe „Anfield“ să egaleze United la capitolul titlurilor câştigate. Până atunci, „cormoranii“ savurează performanţa de acum, venită la capătul unui sezon istoric pentru club. „Adevărul“ vă prezintă recordurile şi bornele atinse deja de Salah şi compania şi cele pe care ei le pot atinge, în cele şapte etape rămase din actualul sezon. Pe scurt, cu titlul deja în buzunar, Liverpool se luptă acum doar cu istoria!

Premieră după 132 de ani!

*Triumful celor de la Liverpool înseamnă o premieră în istoria de 132 de ani a fotbalului englez de prima ligă. E pentru prima dată când o formaţie câştigă titlul cu 7 etape înainte de final! Precedentul record era deţinut de Manchester United (2000/2001) şi Manchester City (2017/2018), fiecare grupare devenind campioană, în sezonul respectiv, cu 5 etape înainte de final. Ca o ironie a sorţii, deşi Liverpool a rezolvat ecuaţia câştigării titlului cel mai repede, după 31 de runde, aşteptarea pentru acest triumf s-a lungit, fiind, de asemenea, o premieră în Anglia. Concret, Liverpool e prima echipă care a devenit campioană abia la 25 iunie, la 9 luni după startul sezonului. Motivul? Pandemia de coronavirus, care a „îngheţat“ întrecerea internă pentru 100 de zile. 

*Jurgen Klopp a devenit primul manager de Premier League care a cucerit titlul şi Liga Campionilor în primii săi patru ani la club. Iată trofeele adunate de antrenorul german de când e la Liverpool, începând din 2015:

-Liga Campionilor (2018-2019)

-Supercupa Europei (2019)

-Mondialul Cluburilor (2019)

-Titlul în Premier League (2019-2020)

*Liverpool a intrat în clubul select al formaţiilor care au câştigat titlul, învingându-şi toate rivalele cel puţin o dată, de-a lungul sezonului. Doar patru alte campioane au reuşit o asemenea performanţă: Manchester United (2010/2011), Chelsea (2005/2006) şi Manchester City (2017/2018 şi 2018/2019).

Miza ultimelor şapte etape: cinci recorduri noi

*Cele mai multe puncte adunate într-un sezon: Actualmente, City se poate lăuda cu acel sezon 2017/2018 în care a strâns 100 de puncte. Dacă va câştiga toate cele şapte partide rămase, Liverpool va ajunge la 107! Dar şi dacă nu vor bate tot, Salah şi compania pot depăşi recordul celor de la City, cu cinci victorii şi două înfrângeri, bilanţ care le va oferi un total de 101 puncte.

*Cea mai mare diferenţă faţă de locul 2: Momentan, Liverpool are 23 de puncte peste Manchester City. Aşa că sunt şanse foarte mari ca echipa lui Klopp să depăşească performanţa „cetăţenilor“ care au cucerit titlul, în sezonul 2017/2018, cu un avans de 19 puncte faţă de locul 2.

*Cele mai multe victorii într-un sezon: Da! Deocamdată, City deţine şi acest record, cu 32 de meciuri câştigate din 38, în acel fantastic sezon 2017/2018. Doar că Liverpool are deja 28 de victorii şi încă şapte partide la dispozţie pentru a depăşi performanţa realizată de City.

*Cele mai multe victorii pe teren propriu: Nicio echipă din istoria Premier League nu şi-a câştigat până acum toate meciurile de pe teren propriu. Deocamdată, Liverpool are 16 victorii în 16 întâlniri disputate pe „Anfield“. Şi, pentru a intra în istorie şi cu această statistică, trebuie să învingă Aston Villa, Burnley şi Chelsea, în cele trei întâlniri pe care le mai are de disputat acasă. În trecut, formaţiile care s-au apropiat de acest record, trei la număr, au câştigat maximum 18 meciuri pe teren propriu.

*Cele mai multe victorii în deplasare: Recordul actual e de 16 meciuri câştigate pe terenuri străine (Manchester City 2017/2018). Deocamdată, în actuala stagiune, Liverpool are 12 victorii în cele 15 partide din deplasare. Dacă vor învinge Manchester City, Newcastle, Brighton şi Arsenal, în cele patru deplasări pe care le mai au, „cormoranii“ vor egala recordul.

Nu pot face nimic cu titlul de „Cel mai bun antrenor din lume“. Ştiu însă că alături de restul antrenorilor din staff suntem antrenori foarte buni. Dar cred că Pep Guardiola e cel mai bun antrenor din lume. Jurgen Klopp manager Liverpool  

Premier League, Top 5, etapa a 31-a

1. Liverpool 86 de puncte

2. Man. City 63p

3. Leicester 55p

4. Chelsea 54p

5. Wolves 52p*

*Are un meci mai puţin disputat

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite