Mai dramatic nu se putea! Simona Halep s-a încoronat la Dubai: filmul unei finale pe muchie, în nota generală a întregii săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urmărim împreună finala turneului de la Dubai: Simona Halep - Elena Rybakina, de la ora 17.00 FOTO impact.ro
Urmărim împreună finala turneului de la Dubai: Simona Halep - Elena Rybakina, de la ora 17.00 FOTO impact.ro

Finală dramatică la Dubai! Simona Halep şi-a adăugat în palmares, sâmbătă, titlul cu numărul 20. Săptămâna sa de la Dubai poate fi rezumată sugestiv: set decisiv - nu-i bai, dar se lasă cu palpitaţii! Constănţeanca în vârstă de 28 de ani a reuşit a treia sa victorie în turneu în trei manşe, 3-6, 6-3, 7-6(5) în finală, în faţa Elenei Rybakina (19 WTA).

GAME, SET, MECI ŞI TROFEU PENTRU SIMONA HALEP

Simona Halep a câştigat titlul cu numărul 20 al carierei, după o finală marcă-înregistrată! Fiesta la Dubai

După ce primele şase puncte ale tie-break-ului au fost adjudecate de sportiva aflată la serviciu, Rybakina a sancţionat un serviciu moale şi predictibil al Simonei, pentru 4-3. Halep a venit ca tăvălugul peste adversara sa, atacând la fileu şi egalând prompt la 4-4. Rybakina a forţat un nou retur, permiţându-i Simonei să ducă scorul la 5-5. O diagonală out a sportivei din Kazahstan i-a adus prima minge de meci româncei, însă pe retur. Rybakina a greşit din nou, victoria revenindu-i Simonei.

6-6 RE-BREAK RYBAKINA. Simona ratează şansa închiderii meciului. Rybakina a câştigat primele două puncte ale game-ului, a avut şansă cu fileul, dar a şi lovit impecabil cu reverul. Simona a salvat o minge de rebreak, dar nu a avut minge de meci! Se merge în tie-break!

6-5 BREAK HALEP! Simona loveşte consecutiv în punct două forehanduri uriaşe - ultimul un passing-cârlig, care o duce la 30-30 în game-ul de retur. Rybakina are însă şansă şi îşi procură minge prin care şi-ar securiza tie-break-ul. Un retur apăsat al Simonei prelungeşte însă game-ul, iar Rybakina cedează sub presiune, punând-o pe Halep în situaţia de a servi pentru titlu.

5-5 Meciul a intrat în a treia oră de joc, iar nivelul arătat de ambele jucătoare este impresionant. Simona duce setul decisiv în prelungiri!

4-5 Rybakina are un avantaj clar datorită serviciului şi face pasul în faţă pentru finalizări, revenind după pierderea primului punct. Sportiva din Kazahstan închide game-ul cu o intercepţie incredibilă a unui passing ce părea plecat decisiv din racheta Simonei.

4-4 Halep se mişcă excelent, face perfect tranziţia din defensivă în ofensivă şi încheie cu forehand câştigător în lung de linie de nota zece, din săritură, game-ul pe serviciu.

3-4 Răbdătoare, Halep ameninţă din nou lansarea adversarei, alegând inspirat momentul atacului, însă Rybakina se impune, totuşi, la 30.

3-3 Halep îi trimite deranjant mingea Rybakinei şi egalează scorul.

2-3 REBREAK HALEP. Rybakina se redresează la 0-30 cu un serviciu impozant, însă îi returnează apoi cadourile Simonei, comiţând dublă greşeală şi ratând apoi de pe linia de fund a terenului.

1-3 BREAK RYBAKINA. Simona cedează break-ul, într-un game în care a comis două duble greşeli şi a suferit enorm pe serviciul secund.

1-2 Simona a fost aproape de Rybakina, însă din nou nu ajunge la minge de break.

1-1 Halep este în control pe serviciu.

0-1 Rybakina se impune, la 30.

0-0 Rybakina are din nou avantajul de a servi prima, la fel ca în primul set.

SETUL 2

6-3 SET HALEP. Simona are un game greu pe lansare, însă la 30-30 găseşte un as extrem de important, la teu. Românca fructifică prima minge de set avută şi mergem în decisiv!

5-3 BREAK HALEP. Simona nu găseşte soluţia potrivită în slice pe prima minge de break creată. Un nou passing de pus în secţiunea highlights îi aduce o nouă şansă româncei, însă Rybakina rezistă într-un raliu imens şi salvează. Cu o doză de şansă cu fileul, Simona anulează mingea de game a Elenei Rybakina. După o greşeală cu reverul, Halep anulează şi a doua minge de game a Rybakinei cu retur de rever câştigător, o nouă dublă greşeală aducându-i Simonei al treilea breakpoint în game. Tânăra de 20 de ani are din nou câştig de cauză de pe linia de fund a terenului, însă după aproape zece minute de luptă, Halep are în cele din urmă break-ul, după a cincea minge de break.

4-3 BREAK RYBAKINA. Este rândul Elenei să câştige 8 puncte la rând. Kazaha rupe serviciul Simonei la zero, după un game modest pe lansare făcut de româncă, cu dublă greşeală.

4-2 Simona îşi procură două mingi de break cu un excelent rever în lung de linie, însă este bine împinsă în defensivă de Rybakina, care îşi valorifică forţa superioară pentru a evita dublul break.

4-1 Halep ajunge la opt puncte câştigate la rând, contabilizând greşelile adversarei sale, însă Rybakina găseşte câteva mingi pe tuşă, şi-a reglat ţinta cu dreapta şi, de la 40-0 pentru Simona, forţează egalarea. Rybakina greşeşte însă o diagonală, iar Halep închide game-ul cu un serviciu-laser în exterior.

3-1 BREAK LA ZERO pentru HALEP. Rybakina dă semne evidente de slăbiciune, pierde luciditatea în luarea deciziilor, greşeşte neforţat de trei ori, iar Simona, foarte atentă la retur, speculează prompt.

2-1 Halep nu mai reuşeşte să încheie game-ul la zero, la fel ca în game-ul supravieţuirii pe lansare din final de set unu, însă degajă mai multă siguranţă la serviciu.

1-1 Rybakina este din nou promptă la serviciu, impunându-se la 30, în ciuda faptului că nu face voleuri decisive. Este recompensată însă pentru îndrăzneală.

1-0 Simona preia pentru prima dată conducerea în acest meci, după ce a salvat o minge de break.

0-0 Serveşte Halep.

Simona Halep se vede condusă cu 1-0 la seturi pentru a treia oară în această săptămână. A reuşit reveniri "în stil Houdini" - după cum a notat WTA-ul, atât cu Ons Jabeur, cât şi cu Aryna Sabalenka. Artemon Apostu-Efremov îi transmite un mesaj clar la pauza dintre seturile 1 şi 2: te ridici!

SETUL 1

3-6. SET RYBAKINA. Elena se impune, cu emoţii: comite dublă greşeală la prima minge de break avută, însă se descurcă excelent la fileu, creând un paravan mobil de care românca nu poate trece cu passing-ul. Pe a doua minge de set, Halep returnează impecabil, apoi o deranjează pe Rybakina cu passing-ul în diagonală, pentru a-şi procura prima sa minge de break în finală. Rybakina găseşte momentul ideal pentru a trimite primul său as, anulând prima minge de break a Simonei. Suspansul creşte: Rybakina oferă o a doua minge de break cu o nouă dublă greşeală, însă Simona, atacată pe rever, cedează şi ratează şansa avută. Elena Rybakina pune punct manşei după 37 de minute, după două puncte făcute direct din serviciu.

3-5 Simona reuşeşte primul game alb în partidă, pentru a prelungi manşa.

2-5 Rybakina se desprinde, asta deşi galeria tricoloră este tot mai gălăgioasă în arena din Dubai.

2-4 BREAK RYBAKINA. Erorile o costă pe Simona, care se vede la egalitate pe game-ul de serviciu, după o scurtă ratată şi un atac în fielu din interiorul terenului. Un retur incisiv cu dreapta în lung de linie, sportiva din Kazahstan o pune în situaţie favorabilă pe kazahă, care accelerează şi finalizează la fileu, pentru a-şi procura minge de break. Jucătoarea de 20 de ani fructifică, desprinzându-se la două game-uri.

2-3 Simona scapă un gest de frustrare după un game de retur în care a fost dominată şi în care nu a câştigat decât un punct. Elena cere intrarea pe teren a antrenorului său: acesta îi cere să atace mingea mai devreme şi să insiste în dialog de rever cu Simona.

2-2 Halep rezistă în raliu în faţa unor lovituri de forehand aprige ale sportivei din Kazahstan, iar tactica de a alerga pe Rybakina dă roade. După 15 minute, este egalitate pe tabelă.

1-2 Primele trei game-uri se încheie fără break. Halep nu a prins deocamdată cel mai bun ritm la retur, Rubakina reuşind să varieze eficient.

1-1 Rybakina începe cu retur câştigător, însă Simona joacă agresiv mai departe şi îşi procură două mingi de game. Rybakina inventează însă un nou retur câştigător, reuşind să ajungă până la minge de break. Halep rezolvă situaţia cu servicii apăsate, trece din nou în avantaj, însă comite dublă greşeală la a treia minge de game. Totuşi, românca reuşeşte să îşi apere lansarea.

0-1 Rybakina îşi apără la 30 lansarea în start de meci.

Ora 17.13 Elena Rybakina serveşte prima în finala de la Dubai.

Ora 17.00 Finala de dublu, programată înaintea celei de simplu, s-a încheiat. Su-Wei Hsieh şi Barbora Strycova au învins perechea Krejcikova / Zheng, scor 7-5, 3-6, 10-5. Simona Halep şi Elena Rybakina sunt aşteptate pe teren


Constănţeanca în vârstă de 28 de ani joacă a 37-a finală a carierei, având ca obiectiv câştigarea titlului cu numărul 20. Turneul de la Dubai este primul după un an în care Halep este cotată principală favorită a tabloului, o situaţie în care s-a simţit excelent de-a lungul carierei: românca a câştigat primele şase finale jucate din postura de cap de serie numărul unu şi are un bilanţ total de opt trofee câştigate şi doar patru finale pierdute ca principală favorită.

Adversara sa, născută la Moscova, în urmă cu 20 de ani, şi-a început ascensiunea în circuit cu o finală câştigată la Bucureşti, vara trecută, în faţa Patriciei Ţig. De altfel, sportiva din Kazahstan a obţinut pe zgura de la Arenele BNR, în 2019, primele sale victorii împotriva româncelor (6-1, 6-0 cu Jaqueline Cristian şi 6-2, 6-0 cu Patricia Ţig), după cinci înfrângeri consecutive (cu Irina Bara, Irina Begu, Mihaela Buzărnescu şi de două ori cu Alexandra Cadanţu). Rykabinka a contabilizat o nouă victorie în faţa unei reprezentante a României la Wuhan, în 2019, când a beneficiat de abandonul Simonei Halep după doar nouă game-uri disputate în primul set.

În dubla Dubai - Doha, Rybakina se pregăteşte să le înfrunte în meciuri consecutive pe cele mai bune două jucătoare ale României - mai întâi pe Simona Halep, în finala de la Dubai, apoi pe Sorana Cîrstea, în primul tur de la Doha.
 

Halep a arătat din ce în ce mai bine la Dubai: după două reveniri impresionante, cu Ons Jabeur şi Aryna Sabalenka, Simona a surclasat-o pe Jennifer Brady, lăsându-i doar două game-uri într-o semifinală închisă în 61 de minute.

Parcursul Simonei Halep la Dubai:

Tur 1 - liber

Optimi: 1-6, 6-2, 7-6(7) cu Ons Jabeur

Sferturi: 3-6, 6-2, 6-2 cu Aryna Sabalenka

Semifinale: 6-2, 6-0 cu Jennifer Brady

Parcursul Elenei Rybakina la Dubai:

Tur 1 - 6-7(2), 6-3, 6-3 cu Sofia Kenin

Optimi: 6-3, 6-3 cu Katerina Siniakova

Sferturi: 7-6(1), 6-3 cu Karolina Pliskova

Semifinale: 7-6(5), 7-6(2) cu Petra Martici

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite