Liga I e tărâmul "lupilor tineri". Au dispărut antrenorii cu experienţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

14 dintre cei 18 antrenori din prima divizie au sub 45 de ani, media de vârstă a tehnicienilor scăzând mult în ultimii ani.

Moda antrenorilor cu experienţă nu mai e de actualitate în fotbalul românesc, iar monopolul tehnicienilor cu o lungă carieră în spate a fost distrus de avalanşa tinerilor. Liga I e acum teritoriul acestora, chiar dacă nu toţi se pot lăuda cu performanţe remarcabile. Cluburile au trecut însă la această nouă politică, bazându-se pe dorinţa de afirmare şi pe puterea de muncă a antrenorilor aflaţi la început de drum. Ba şi pe o oarecare toleranţă a lor faţă de compromisuri. Cert e că nume precum Halagian, Hizo, Cârţu, Bondrea sau Florin Marin au dispărut din peisaj.
Locul lor a fost luat de oameni precum Reghecampf, Stoican, Isăilă, Dulca ori Miriuţă, care au dovedit că pot avea rezultate bune. Mai există o categorie de antrenori, care neavând oferte din România s-au refugiat în Orient, pregătind echipe din Ţările Arabe. E cazul lui Stoichiţă sau Ion Marin, tehnicieni cu experienţă, care impunând un stil riguros într-un fotbal mai puţin dezvoltat au reuşit să facă ordine în haosul unor formaţii din Kuweit.
Ultimul venit în breasla antrenorilor şi în acelaşi timp cel mai tânăr antrenor din Liga I este Dan Alexa. El a împlinit 34 de ani în octombrie şi a renunţat la cariera de jucător în Cipru, la Anorthosis Famagusta, pentru a veni la ACS Poli Timişoara. El fusese aproape să preia echipa „violeţilor” şi în 2010, pe când era jucător la Timişoara, dar în locul lui a fost numit Cosmin Contra, care acum antrenează în Spania, la Getafe, devenind primul antrenor român din Primera Division. Alexa nu exclude varianta de a mai juca din vară la actuala sa formaţie, dar deocamdată vrea să se concentreze pe antrenorat. „Mulţi mi-au spus că mă grăbesc însă eu am fost mereu un tip curajos şi nu m-am temut de nicio provocare”, a explicat Alexa, care l-a înlocuit la Poli pe un reprezentant al vechii generaţii, Aurel Şunda, în vârstă de 56 de ani.
Palmaresul tinerilor: un titlu şi două cupe
Deşi în general munca tinerilor se bucură de apreciere, la nivel de rezultate concrete, reprezentanţii noii generaţii stau destul de prost. Reghecampf a câştigat un titlu cu Steaua, Răzvan Lucescu a luat două Cupe ale României cu Rapid, iar Cristi Pustai a reuşit să ducă Pandurii în grupele Ligii Europa. La polul opus se află Marius Şumudică. Concordia Chiajna este a 15-a echipă pe care o pregăteşte, după un periplu la formaţii unde n-a avut niciun rezultat.

43,2 ani este media de vârstă a antrenorilor din Liga I


Antrenorii din Liga I


Dan Alexa  ACS Poli  34 ani
Mihai Teja  U Cluj  35 ani
Flavius Stoican   Dinamo  37 ani
Laurenţiu Reghecampf  Steaua  38 ani
Cătălin Anghel  Săgeata  39 ani
Costel Ilie   Ceahlăul  39 ani
Ionel Gane  Corona   41 ani
Daniel Isăilă  Astra Giurgiu   42 ani
Cristi Dulca  Gaz Metan   42 ani
Bogdan Vintilă   Viitorul   42 ani
Liviu Ciobotariu   FC Vaslui   43 ani
Marius Şumudică   Chiajna   43 ani
Răzvan Lucescu   Petrolul   45 ani
Vasile Miriuţă   CFR Cluj   46 ani
Leo Grozavu   FC Botoşani   47 ani
Cristi Pustai   Pandurii   49 ani
Cornel Ţălnar   FC Braşov   57  ani
Edward Lienen    Oţelul    60 ani

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite