INTERVIU EXCLUSIV Dragomir a oferit, în premieră, detalii despre vânzarea drepturilor TV. În plină criză, olandezii cumpără Liga I pe o groază de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) a dezvăluit pentru „Adevărul“ un plan la care lucrează de trei ani. „Corleone“ le pregăteşte o mare surpriză celor de la RCS&RDS, Romtelecom şi UPC: „Nu mai facem nicio licitaţie. Ne-am înţeles deja cu viitorul nostru partener, care a făcut investiţii uriaşe“.

Preşedintele LPF a făcut o declaraţie misterioasă, la începutul săptămânii: „Veţi avea o mare surpriză. Voi aduce la Ligă un contract, privind drepturile de televizare, mai mare decât precedentul“. „Adevărul“ a speculat că Dragomir e în tratative cu Orange TV, ultimul jucător intrat pe piaţa televiziunilor prin satelit (DTH), după RCS&RDS, Romtelecom şi UPC. Şeful Ligii a negat însă această variantă şi, în premieră, a oferit detalii despre proiectul său.

„Adevărul“: Surse din piaţa media susţin că surpriza despre care aţi vorbit e vânzarea drepturilor către Orange TV. E adevărat?

Dumitru Dragomir: Nu. E vorba de o firmă străină, din Olanda. Negocierile sunt destul de avansate şi ne-am înţeles în proporţie de 90 la sută.

90%? Înseamnă că sunteţi în discuţii de ceva timp...

Acest proiect e rezultatul muncii mele în ultimii trei ani. De aceea, am şi spus că veţi avea o mare surpriză, atunci când o să aflaţi toate detaliile.

Bun, dar cum poate fi rezolvată vânzarea drepturilor TV, în proporţie de 90%, înainte de organizarea unei licitaţii?

Nu o să mai fie nicio licitaţe, iubitule! Liga se va asocia cu această firmă olandeză, iar cine vrea să dea meciuri din campionatul românesc poate veni la negocieri.

Digi, Dolce şi Antena 1, care deţin acum drepturile, ştiu de proiectul pe care îl pregătiţi?

Nu, dar vor afla.

Şi cu aceste posturi ce se întâmplă? Nu o să mai aibă meciuri din Liga I?

Ba da. Poate să aibă. Pot cumpăra drepturile de televizare de la asociaţia pe care o vom înfiinţa noi, Liga, cu firma olandeză.

Se spune că, după dispariţia unor echipe ca Rapid şi „U“ Craiova de pe prima scenă a fotbalului românesc, valoarea drepturilor TV a scăzut cu vreo 30%.

Păi, Rapid şi Craiova promovează la anul, o să vedeţi. Din sezonul viitor, o să avem iarăşi un campionat trăznet, cu Rapid, cu Craiova, cu Timişoara.

Tot la nivel de speculaţii se vorbeşte că aţi lansat această „variantă-surpriză“ pentru vânzarea drepturilor TV ca pe o strategie de marketing. Sunt oameni care susţin că, de fapt, nu există niciun cumpărător-surpriză.

Ascultă-mă ce îţi spun, dragul meu, fiindcă n-am mai zis treaba asta nicăieri. Dacă la următorul contract pentru vânzarea drepturilor TV nu iau câţi bani s-au dat ultima dată, atunci plec de la Ligă. 

Adică luaţi 101 milioane de euro? Asta e suma care s-a plătit pentru perioada 2011-2014.

O să iau suta de milioane sau ceva în jurul acestei sume.

Când o să lansaţi oficial proiectul pentru vânzarea drepturilor TV?

În februarie 2014. Dacă nu, cel târziu în luna martie. E un proiect în care olandezii au investit deja foarte mulţi bani.

Mitică preia modelul UEFA

Proiectul lui Dragomir pentru vânzarea drepturilor TV ale Ligii I e similar cu ce a făcut UEFA în privinţa partidelor de calificare pentru Euro 2016 şi Mondialul din 2018. Forul de la Nyon s-a asociat cu americanii de la CAA Eleven. Aceştia au devenit partenerul de marketing al celor de la UEFA şi au plătit 1,16 miliarde de euro pentru a obţine drepturile de televizare pentru preliminariile Euro 2016 şi CM 2018. Ulterior, CAA Eleven a vândut aceste drepturi către European Broadcasting Union (EBU), care, la rândul său, le-a distribuit contra cost membrilor afiliaţi. Spre exemplu, TVR e membru EBU din partea României.

Cum se poate renunţa la licitaţie?

Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) poate ceda, fără licitaţie, drepturile de televizare la firma olandeză despre care a pomenit Dragomir, însă cu o condiţie. Liga ar trebui să primească acceptul cluburilor în acest sens în cadrul Adunării Generale a LPF. Ultima dată, în aprilie 2011, AG a stabilit ca drepturile pentru perioada 2011-2014 să nu fie vândute pentru o sumă mai mică de 100 de milioane de euro.

„Meme? La paranoia nu răspunzi“

Zilele trecute, Mihai Stoica l-a luat peste picior pe şeful LPF. „Domnul Dragomir spunea că nu are ce căuta Piovaccari într-o echipă de fotbal, iar băiatul a marcat goluri decisive pentru calificarea Stelei în grupele Ligii Campionilor. În ultima perioadă, oracolul din Bălceşti le dă cam strâmbe“, a spus managerul roş-albaştrilor. „Am văzut o declaraţie dată de nea Imi (n.r. – Ienei) care a spus că la paranoia nu răspunzi. Sunt şi eu de acord cu nea Imi, fiindcă e o legendă“, ne.a spus preşedintele Ligii.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite