Leo Messi, în pericol să piardă Balonul de Aur. Retrospectiva unui an contrastant pentru starul Barcelonei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Messi, în timp ce primeşte de la Hristo Stoichkov "Gheata de Aur" FOTO Reuters
Messi, în timp ce primeşte de la Hristo Stoichkov "Gheata de Aur" FOTO Reuters

Început cu câştigarea celui de-al patrulea Balon de Aur consecutiv, anul 2013 a avut, începând din aprilie, o traiectorie ciudată pentru Lionel Messi. Accidentările l-au chinuit teribil pe argentinian, din a căror cauză jucătorul Barcelonei ar putea pierde în acest an Balonul de Aur.

Leo Messi, un jucător irezistibil în ultimii patru ani, care a cucerit planeta cu golurile şi driblingurile sale uimitoare, a câştigat de patru ori consecutiv Balonul de Aur. Cele mai multe premii decernate de forurile fotbalistice mondiale au ajuns în posesia argentinianului, care, însă, anul acesta are o concurenţă serioasă. Pe lângă starul catalan, Cristiano Ronaldo şi Frank Ribery sunt cei doi contracandidaţi cotaţi de presa internaţională cu şanse mai mari pentru cucerirea trofeului decât Messi.

De partea lui Ribery sunt trofeele câştigate cu Bayern Munchen (Liga Campionilor, Cupa Germaniei, campionatul Germaniei, Supercupa Europei şi Campionatul Mondial al Cluburilor), plus calificarea cu naţionala Franţei la Campionatul Mondial din Brazilia. De partea cealaltă, Cristiano Ronaldo este golgeterul lui Real Madrid, fiind un jucător constant, cu evoluţii foarte bune în tricoul madrilenilor, dar şi în cel al naţionalei Portugaliei, cu care s-a calificat la Mondialului din 2014 (Ronaldo a calificat de unul singur Portugalia la turneul final, el marcând toate cele patru goluri ale lusitanilor în barajul cu Suedia, după 1-0 la Lisabona şi 3-2 la Stockholm).

Potrivit ediţiei electronice a cotidianului francez l'Equipe, Messi are şanse destul de mici să câştige a cincea oară consecutiv Balonul de Aur din cauză că 2013 a fost un an contrastant pentru el. Începând din luna aprilie, decarul Barcelonei s-a accidentat de şase ori, motiv pentru care a avut nevoie de mai multe perioade de pauză. Pentru a explica această serie neagră, mulţi au pus accidentările pe seama unei alimentaţii îndoielnice a argentinianului după plecarea lui Guardiola, din 2012. De asemenea, oboseala a fost un alt obstacol serios pentru Messi în 2013. El a parcurs peste 90.000 de kilometri cu avionul pentru acţiuni caritabile, situaţii care nu i-au lăsat timp pentru odihnă.

În plus, viaţa personală a lui Messi a fost foarte agitată, el fiind acuzat de fraudă fiscală şi de spălare de bani. Căderea a fost, deci, brutală pentru fotbalist, scriu jurnaliştii francezi, care se întreabă ce fel de Messi vom vedea în 2014: un jucător sclipitor, cum a fost între 2009 şi 2013 sau un jucător plictisitor şi nervos, cum a fost în 2013?

Un prin răspuns la această întrebare va apărea pe 13 ianuarie, când, la Zurich, se va decerna Balonul de Aur pentru cel mai bun fotbalist al anului 2013.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite