Lecţia americană care ne-a scăpat în plin război: Cum să eviţi un circ mediatic, respectând legea OPINIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Djokovici

Pare că a fost într-o altă viaţă acum, dar au trecut doar două luni de la Telenovela Djokovici, care a „rupt“ planeta în două tabere, între vaccinaţi şi nevaccinaţi, şi ne-a „mâncat“ vreo două săptămâni din viaţă.

Ştire scurtă, ieri, pe toate site-urile şi agenţiile de presă: „Novak Djokovici va rata participarea la turneele de la Indian Wells şi Miami, din cauza statutului său de «nevaccinat»“. 

Şi atât. Fără ţipete (virtuale), scandal, fără un circ mediatic şi fără un sportiv de talie mondială, plimbat ca un criminal în serie, până la un centru de detenţie. Pentru ca apoi să fie scos de acolo, după un alt circ, lăsat vreo 3 zile în libertate şi, finalmente, să fie dus, din nou, în detenţie şi expulzat, ulterior.

Aşadar, ce s-a schimbat înainte de Indian Wells şi Miami, comparativ cu Australian Open? 

Din perspectiva lui Djokovici, nimic. Nevaccinat era şi ianuarie, nevaccinat e şi acum. Diferenţa majoră e că australienii, daţi exemplu de unii, în ceea ce priveşte respectarea regulilor, fix în această privinţă au dat-o în bară. 

Pe când americanii ne arată acum, cu adevărat, ce înseamnă să respecţi legea şi să nu cauţi tot felul de tertipuri, când vrei să faci bani de pe urma unei vedete, precum Djokovici.

Pentru că americanii, mergând pe principiul „Rules are rules“ au spus, răspicat: la noi, deocamdată, intră doar cei vaccinaţi cu schema completă. Şi nici nu stăm să facem comisii medicale pentru scutiri de la vaccinare, care să zică una, în timp ce Guvernul federal zice alta. N-ai certificat de vaccinare, plus test negativ, nu te sui într-un avion cu destinaţia Statelor Unite. Simplu ca bună ziua. 

Aşadar, Nole a rămas acasă, nevaccinat. Oricum, sârbul n-a avut nicio tentativă de a „dribla“ legea americană. Numele său a fost inclus în tragerea la sorţi pentru Indian Wells, pentru că aşa e procedura. La fel s-a întâmplat şi înainte de Australian Open.

Djokovici a şi spus, încă de luna trecută: „Bineînţeles, de acum totul ţine de regulamente, trebuie să văd în ce turnee pot să joc“.

Şi, aflând că nu poate juca în SUA, în acest moment, nevaccinat, sârbul nici n-a pornit la drum, cu destinaţia California, într-o încercare perversă de a-şi forţa participarea în cele două întreceri pe hard. Omul a ştiut, clar, că nu poate juca acolo şi gata.

În schimb, australienii, după ce i-au dat toate documentele necesare călătoriei, s-au trezit fix la aeroport, speriaţi de reacţia publicului, că, totuşi, regulile lor (neclare) spun că un nevaccinat, trecut prin boală în străinătate, nu poate obţine scutire medicală de la vaccinare.

Bine că măcar acum, într-un târziu, chiar şi când subiectul vaccinării s-a pierdut de mult în ceaţa mediatică a războiului din Ucraina, americanii ne-au arătat, clar, ce înseamnă să respecţi regulile, evitând un circ mediatic, din care nimeni n-are de câştigat. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite