Laurel Hubbard, prima sportivă transgender care va participa la JO. Adversarele sale spun că este nedrept

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurel Hubbard
Laurel Hubbard

Laurel Hubbard, o halterofilă din Noua Zeelandă, s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo. La 43 de ani, ea va deveni primul sportiv transgender care va concura la Jocuri. Prezenţa ei suscită însă nemulţumiri în rândul celorlaţi concurenţi.

Halterofila, care şi-a început la tranziţia la 35 de ani, când se numea Gavin, a fost primul sportiv transgender care a concurat la Jocurile Commonwealth-ului de la Gold Coast, Australia, în 2018, unde s-a accidentat la cot. Laurel Hubbard, care evoluează la categoria super-grea (peste 87 kg), îndeplineşte normele de participare la Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie - 8 august), care prevăd în mod special ca nivelul de testosteron să fie menţinut sub 10 nanomoli pe litru, şi aceasta pentru o perioadă de cel puţin 12 luni. Această regulă stabilită de Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) este urmată şi de Federaţia Internaţională de Haltere (IWF).

Însă prezenţa ei a stârnit nemulţumirea adversarelor, iar belgianca Anna Vanbellinghen a rupt tăcerea într-un interviu pentru Inside the games.

„În primul rând, aş dori să subliniez că susţin pe deplin comunitatea transgender şi că ceea ce urmează să spun nu vine dintr-un mod de respingere a identităţii acestui sportiv", a spus ea. "Înţeleg că pentru autorităţile sportive este foarte dificil să ţii cont de un fenomen atât de rar, dar pentru sportivi totul sună ca o glumă proastă. Oportunităţile care schimbă viaţa sunt ratate pentru unii sportivi care ar putea apărea. Califică-te la olimpiadă sau câştigă o medalie. Şi suntem neputincioşi".

„Îmi dau seama că este foarte dificil să definim un cadru legal pentru participarea persoanelor transgender la sport deoarece există o varietate nesfârşită de situaţii. Dar oricine a practicat haltere la un nivel înalt ştie că această situaţie specială este nedreaptă pentru sportivi. Modificările trebuie făcute de sus, de către CIO. Ar trebui făcute mai multe cercetări în această privinţă sau trebuie stabilită o categorie separată pentru halterofili transgender. Mai ales în sporturile de contact. Şi în sporturile de forţă la fel ca în halterofilie, sportivele sunt dezavantajate în comparaţie cu sportivii transgender (...) Cred că toată lumea ar trebui să aibă acces la sport, dar nu în detrimentul celorlalţi", a declarat sportiva belgiană.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite