Laurel Hubbard, şanse mari să devină primul transgender care va participa la Jocurile Olimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Laurel Hubbard

Halterofila Laurel Hubbard (Noua Zeelandă) poate deveni primul sportiv transgender care va concura la Jocurile Olimpice, după ce criteriile sportive de calificare au suferit unele schimbări.

Halterofila, în vârstă de 43 de ani, inscrisă la debut cu prenumele Gavin, a fost primul sportiv transgender care a participat la Jocurile Commonwealth-ului de la Gold Coast, Australia, în 2018, unde s-a accidentat la cot. Laurel Hubbard, în prezent pe locul 16 în lume la categoria super-grea (peste 87 kg), îndeplineşte normele de participare la Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie - 8 august), care prevăd în mod special ca nivelul de testosteron să fie menţinut sub 10 nanomoli pe litru, şi aceasta pentru o perioadă de cel puţin 12 luni. Această regulă stabilită de Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) este urmată şi de Federaţia Internaţională de Haltere (IWF).

Deşi selecţia la haltere nu a fost încă anunţată, oficialii din Noua Zeelandă au indicat că Laurel Hubbard are şanse mari să îndeplinească criteriile sportive de calificare, care au fost simplificate de IWF în urma pandemiei Covid-19.

Comitetul Naţional Olimpic din Noua Zeelandă (NZOC) "este în măsură să confirme că, în cadrul sistemelor de calificare revizuite de către federaţiile internaţionale, mai multor halterofili din Noua Zeelandă, inclusiv sportivei transgender Laurel Hubbard, ar trebui să li se acorde un loc la Jocurile Olimpice de la Tokyo”, a precizat, joi, NZOC, informează AFP, citat de news.ro. 

Dezbaterea privind participarea persoanelor transgender nu este una nouă. În timp ce pentru unii ele îndeplinesc criteriile stabilite de CIO, alţii consideră că ele se bucură de un avantaj nedrept faţă de alte sportive născute femei.

La Jocurile Commonwealth-ulu din 2018, Federaţia Australiană de Haltere a încercat, fără succes, să-i interzică participarea, considerând că musculatura şi puterea pe care ea şi le-a dezvoltat ​​în timp ce era încă un bărbat i-au asigurat un avantaj fizic, indiferent de rata de testosteron.

Conform Agerpres, medalia de aur cucerită de Hubbard la Jocurile Pacificului 2019 din Samoa, când a învins-o pe reprezentanta locală Feagaiga Stowers, campioana Jocurilor Commonwealth, a declanşat indignare în insula gazdă. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite