Ladislau Bölöni, antrenor Paok Salonic: „Am bătut Tottenham cu stilul lui Ienei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formaţia pregătită de tehnicianul român a dat lovitura: a învins la Londra, scor 2-1, şi a ajuns în primăvara europeană. Bölöni a explicat cum a reuşit să producă surpriza.

Ladislau Bölöni n-a antrenat decât un an în România, iar asta se vede. Dacă la noi, oamenii din fotbal sunt obişnuiţi să facă nuntă după victorie şi înmormântare după eşec, în schimb, Bölöni, la o zi după o victorie mare la Londra, era mai degrabă rezervat în declaraţii decât exuberant.

„Adevărul": Felicitări! Voiam să vorbim despre meciul cu Tottenham..

Ladislau Bölöni: Mulţumesc, dar lasă. Nu merităm atâta atenţie şi felicitări după o singură victorie. Ştii cum e? Când baţi e uşor să te dai cel mai frumos, cel mai tare, cel mai deştept. Mai bine să-mi spui ce se mai întâmplă acasă.

Păi, e 1 Decembrie. Ziua Naţională...

Ahhh, da! Acum câteva zile m-au contactat cei de la Consulatul României la Salonic ca să merg la ei. Din păcate, n-am reuşit din cauza meciului nostru de la Londra.

Insist să vorbim, totuşi, şi despre meci. Cum v-aţi motivat jucătorii având în vedere că Tottenham venea după o serie de cinci victorii în campionat, în timp ce PAOK bătuse într-o singură etapă din ultimele cinci.

Am luat puţin stilul lui Ienei. În loc să insist asupra adversarului, am preferat să vorbesc cât mai mult cu jucătorii mei despre lucrurile pe care ştim să le facem noi. Avem câteva calităţi pe care, dacă le dezvoltăm, putem ajunge la un nivel foarte interesant.

Aţi jucat în 10 oameni din minutul 38...

Jocul nostru a funcţionat foarte bine până în acel moment. Practic, până atunci, fotbaliştii mei au pus în practică tot ce le-am cerut. Apoi, într-adevăr, a venit faza în care am primit o dublă lovitură: eliminare pentru noi, penalty pentru ei. A fost prima noastră mare eroare din prima repriză şi am plătit-o scump. După pauză, am pierdut jocul nostru fluid, iar până la final, totul s-a rezumat la o defensivă eroică şi cam atât.

După această descriere, dacă n-aş fi ştiut că aţi bătut Tottenham la Londra, aş fi zis că sunteţi nemulţumit...

Nu. Am remarcat organizarea din jocul nostru, dăruirea fotbaliştilor mei, efortul mare pe care l-au depus. Şi faptul că am dominat Tottenham în trei reprize din patru e un lucru îmbucurător. Totuşi, pe lângă aceste aspecte pozitive, am în faţă şi date mai puţin reuşite, cum ar fi ineficacitatea noastră din ofensivă în campionat.

Sunteţi mai degrabă preocupat decât fericit.

În fotbal, totul e să faci ca victoriile să dureze, să vină una după alta. Reţine un lucru: în sportul ăsta, dracu' nu doarme niciodată!

Încurajări pentru Bănel

Un bun cunoscător al campionatului francez, Bölöni a comentat ascensiunea lui Bănel Nicoliţă la Saint Etienne. „Perseverenţa lui e recompensată. E bine să fii într-o echipă care e în revenire de formă, cum e Saint Etienne acum. Nicoliţă o să mai crească în realizări şi mă bucur mult pentru el", a spus Loţi.

35 de ani trecuseră până miercuri seară de la ultima victorie a unei formaţii greceşti pe terenul unei echipe din Anglia: Derby County - AEK Atena, 2-3, la 3 noiembrie 1976 în Cupa UEFA.

Impresionat de Ilie Dumitrescu

Ladislau Bölöni ne-a dezvăluit ce l-a bucurat foarte mult la Londra, dincolo de victoria cu Tottenham. „Am văzut că în programul meciului tipărit de englezi, primele pagini îi erau dedicate lui Ilie Dumitrescu, care a jucat la Tottenham. M-a bucurat faptul că un român a rămas în istoria unui club important din Anglia. În plus, am citit declaraţiile lui Ilie Dumitrescu şi am văzut că a vorbit foarte frumos despre mine. Mi-a mulţumit pentru influenţa pozitivă pe care am avut-o asupra carierei lui. Asta m-a impresionat şi vreau să-i mulţumesc la rândul meu", ne-a spus tehnicianul celor de la PAOK. Ilie Dumitrescu şi Ladislau Bölöni s-au intersectat la Steaua, în sezonul 1986-87, când primul era la echipa de tineret-rezerve, iar Bölöni titular în formaţia de seniori.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite