Lacrimile lui Despres

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Afp
Foto: Afp

Câştigător la clasa moto pentru a treia oară în carieră, francezul Cyril Despres nu şi-a putut stăpâni emoţiile la final. Participant constant la Red Bull Romaniacs, francezul a dominat întrecerea de la moto câştigând cu peste o oră avans. La auto, dublul campion mondial la raliuri Carlos Sainz s-a impus în premieră.

Caravana Dakar-ului a revenit sâmbătă în Buenos Aires, după două săptămâni în care a străbătut peste 9.000 de kilometri, în cele mai sălbatice zone ale Argentinei şi statului Chile. La finiş au ajuns 88 (din 150 prezenţi la start) de motociclişti - printre ei s-a aflat şi austriacul Martin Freinademtz, reprezentantul României ocupând locul 39 -, 14 (25) ATV-uri, 56 (128) de automobile şi 28 (50) de camioane.

Cotat ca mare favorit, Cyril Despres (KTM) a confirmat că rămâne unul dintre cei mai valoroşi piloţi de enduro la clasa moto. Prezent şi la ediţia de anul trecut a Red Bull Romaniacs, pe care o organizează Freinademetz la Sibiu, el a terminat cursa cu peste o oră avans în faţa celui de-al doilea clasat, norvegianul Pal Ullevalseter (KTM).

Trei ani de muncă pentru o victorie

Aflat la a treia victorie în raliul-raid, francezul nu şi-a ascuns emoţiile la sosire. "Se fac trei ani de când am părăsit Lacul Roz din Senegal, după victoria din 2007. Au trecut trei ani. Trei ani de galere. Trei ani de accidente. Trei ani de antrenamente. Şi acum a treia victorie. Nu pot să nu fiu emoţionat. Rămân om chiar dacă am pilotat rapid o motocicletă timp de 15 zile. Am consumat multă energie în tot acest timp. Puţina forţă care mi-a rămas o consum acum pentru a plânge", a mărturisit Despres, care, la sosirea în Bucureşti, în august 2009, mărturisea că îşi doreşte să triumfe din nou în Dakar (în 2008 rally-raid-ul a fost anulat din motive de securitate, iar anul trecut s-a clasat pe 2).

În acest an francezul a scăpat rapid de principalul său rival, Marc Coma (KTM), deţinătorul titlului fiind penalizat la mijlocul întrecerii, cu şase ore, pentru schimb neautorizat de cauciuc.

Carlos Sainz a spart ghinionul

Pentru al doilea an la rând, de această dată în absenţa lui Mitsubishi, Volkswagen a triumfat în Dakar. Victoria i-a revenit "la mustaţă" lui Carlos Sainz, cel care în 2009 a ratat-o în urma unui accident bizar produs cu puţin timp înainte de sosirea în Buenos Aires - maşina lui s-a răsturnat într-un şanţ care nu era semnalat pe hartă...

Nici acum nu i-a fost uşor dublului campion mondial la raliuri clasice. În a doua săptămână a întrecerii el a văzut cum avansul de 13 minute pe care îl avea asupra colegului Nasser Al-Attiyah (Qatar) se micşorează văzând cu ochii. Vineri, cu o etapă înainte de final, Sainz nu mai avea nici 180 de secunde din el! Noroc că ultimii 202 kilometri cronometraţi au semănat mai mult cu o promenadă la şosea. Altfel n-ar fi fost exclus să-l vedem din nou pe iberic dând greş.

"A fost totul drept, viraj, totul drept, viraj. A trebuit să nu facem greşeli, ceea ce am şi reuşit", a declarat "El matador" la sosire. Pilotul din Qatar, în schimb, a considerat că locul 2 ocupat reprezintă un succes pentru el în primul an când concurează pentru Volkswagen - a venit de la BMW. Ca şi Sainz, în 2009 el a fost constrâns să abandoneze tot într-un moment în care începuse să se gândească la victorie. Şi cum pe locul 3 a terminat americanul Mark Miller, VW a reuşit o "triplă" istorică, monopolizând podiumul.

" A fost o luptă foarte tare pe care am dat-o alături de colegul meu. Ştiam că aşa se va întâmpla, că vom avea de tras până la final. "

Carlos Sainz
câştigător la auto

Clasamente finale dakar 2010

Moto

1. Cyril Despres (Franţa / KTM) 51h 10:37
2. Pal Ullevalseter (Norvegia / KTM) la 1h 02:52
3. Francisco Lopez (Chile / Aprilia) la 1h 09:48
4. Helder Rodrigues (Portugalia / Yamaha) la 1h 19:33
5. David Frétigné (Franţa / Yamaha)la 1h 55:56
.............................................................................
39. Martin Freinademetz (România / KTM) la 15h 47:04

Auto

1. Carlos Sainz/Lucas Cruz (Spania / Volkswagen) 45h 49:42
2. Nasser Al-Attiyah/Timo Gottschalk (Qatar/Germania/Volkswagen) la 2:48
3. Mark Miller/Ralph Pitchford (SUA/Africa de Sud/Volkswagen) la 31:48
4. Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret (Franţa/BMW) la 2h 16:49
5. Guerlain Chicherit/Tina Thoerner (Franţa/Suedia/BMW) la 4h 02:42

Carlos Sainz
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite