La o miuţă cu Lukaşenko: Cum a ajuns România să aibă amical cu naţionala unui stat dictatorial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dictatorul Aleksandr Lukaşenko rezistă în funcţie, în ciuda protestelor masive din ultima perioadă
Dictatorul Aleksandr Lukaşenko rezistă în funcţie, în ciuda protestelor masive din ultima perioadă

Federaţia Română de Fotbal anunţa, pompos, în octombrie 2019, că nicio reprezentativă nu va juca împotriva Iranului, întrucât femeile nu sunt lăsate pe stadion în această ţară. Acum, acelaşi for a aranjat o partidă de verificare controversată, cu Belarus (diseară, ora 19.00, Pro X).

Dacă există un capitol la care Federaţia Română de Fotbal (FRF) a excelat, în ultimii ani, atunci acela e aranjarea unor meciuri amicale atractive.

Din 2014, de când Burleanu şi echipa sa au ajuns la „Casa Fotbalului“, FRF a bătut palma cu Italia, Spania sau Olanda pentru partide care, deşi fără miză, au generat un interes mare, în rândul fanilor naţionalei. Inclusiv în acest an, mai precis, în luna iunie, România ar fi trebuit să joace un meci-test cu Anglia, la Birmingham. Din păcate, pandemia de coronavirus a anulat întâlnirea. Oricum, de la înfiinţarea Ligii Naţiunilor, în 2018, meciurile amicale s-au rărit, fiind înlocuite, în mare parte, de partidele din cadrul acestei competiţii. 

Acum însă, România a ajuns în nefericita situaţie de a fi nevoită să umple această dată disponibilă în calendarul internaţional, după eşecul suferit, luna trecută, în barajul de calificare pentru Euro 2020, cu Islanda. Dacă tricolorii ar fi învins la Reykjavik, în loc să-şi măsoare forţele cu Belarus, la Ploieşti, ar fi jucat, mâine, cu Ungaria, la Budapesta, cu biletele pentru Campionatul European pe masă. Aşa însă, FRF a trebuit să se mişte repede şi să găsească din scurt un adversar pentru ca această dată să nu fie irosită. Chiar şi aşa, surprinde alegerea federală, mai ales dacă luăm în considerare politica declarată a acestui for.

Nimeni, nimic. FRF: „Nu mai jucăm cu Iranul!“

Cea mai recentă dovadă în acest sens e un comunicat pus pe site-ul oficial al Federaţiei Române de Fotbal, la data de 4 octombrie 2019. Intitulat, pompos, „Poziţia FRF în parteneriatul cu Federaţia din Iran aprobată de Comitetul Executiv“, comunicatul explica: „Având în vedere parteneriatul dintre FRF şi Federaţia de Fotbal din Iran încheiat în 2017, decidem ca niciun lot reprezentativ al României de fotbal, fotbal feminin sau futsal, să nu dispute vreo partidă, indiferent de caracterul acesteia, pe teritoriul statului Iran, câtă vreme se menţine discriminarea femeilor, prin interzicerea accesului acestora pe stadioane“.

Anunţul a fost unul surprinzător, din două motive. În primul rând, a venit într-un moment în care, oricum, nu urma vreo întâlnire fotbalistică între cele două ţări. Apoi, interdicţia intrării femeilor pe stadioanele iraniene e în vigoare din... 1979! Se presupune că FRF ştia acest amănunt, în momentul în care a încheiat un parteneriat cu forul de la Teheran, în februarie 2017, când Răzvan Burleanu a călătorit în Capitala Iranului, tocmai pentru a semna acest acord, din care n-a ieşit niciodată vreun meci!

Burleanu

Răzvan Burleanu, în timpul vizitei de la Teheran, în 2017

UE nu-l recunoaşte pe dictatorul Lukaşenko

Având în vedere acest istoric, surprinde că FRF a bătut palma tocmai cu Belarus pentru un meci amical. Vorbim despre naţionala unui stat condus de dictatorul Aleksandr Lukaşenko. Iar în ultimele luni, alegerile fraudate din această ţară au provocat proteste masive în 22 de oraşe, în frunte cu Capitala Minsk. Răspunsul autorităţilor? Gaze lacrimogene, intervenţii violente, oameni ucişi şi mii de arestări. În acest moment, închisorile din Belarus sunt pline de deţinuţi politici. Situaţia e atât de gravă, încât rezultatele alegerilor prezidenţiale au fost respinse de Uniunea Europeană, care pregăteşte sancţiuni împotriva unor înalţi reprezentanţi ai regimului.

Până şi sportivii au ieşit pe străzi

Situaţia tensionată din Belarus a stârnit un răspuns inclusiv din lumea sportului.  În luna august, la Minsk, au ieşit pe străzi aproape 100.000 de oameni la cele mai mari proteste din istoria ţării. Printre protestatari s-au aflat şi 400 de sportivi belaruşi, care au cerut repetarea alegerilor fraudate din 9 august.

1994 e anul în care Aleksandr Lukaşenko a ajuns la putere în Belarus. Alegerile din acest an le-a câştigat cu 80% din sufragerii, dar opoziţia a contestat rezultatele.  
Ungureanu

MAE a anulat un amical al României, în 2005

România va juca, astăzi, cu Belarus, pe arena „Ilie Oană“ din Ploieşti, în condiţile în care, în trecut, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a oprit disputarea unor astfel de meciuri amicale, cu naţionale care reprezintă state marginalizate la nivel internaţional. Un exemplu în acest sens e ceea ce s-a întâmplat în 2005, pe când FRF era condusă de Mircea Sandu. Atunci, România ar fi trebuit să meargă la Teheran pentru un patrulater la care mai erau invitate Togo şi Paraguay, pe lângă naţionala ţării gazde. Contractul era semnat de FRF, care era încântată că România va juca meciuri de verificare cu naţionale calificate la Mondialul din 2006. Deplasarea la Teheran a fost anulată însă la intervenţia MAE, după declaraţiile controversate ale lui Mahmoud Ahmadinejad, preşedintele iranian, la vremea respectivă. Acesta a stârnit furia comunităţii internaţionale, spunând că „Holocaustul e un mit şi că Israelul e un stat care trebuie să fie ras de pe faţa pămânutului“. Imediat, ministrul de Externe din acel moment, Mihai-Razvan Ungureanu (foto), a declarat că, din cauza complicaţiilor politice, nu e un moment bun pentru ca România să participe la turneul din Iran. Drept urmare, FRF a anulat acţiunea pe ultima sută de metri.

Belarus îşi găseşte cu greu adversari

Chiar dacă FIFA şi UEFA insistă că politicul nu trebuie să fie amestecat cu sportul, echipe precum Belarus sunt mai mereu evitate de federaţiile din Occident. De altfel, din 2017 încoace, când a avut o partidă de verificare cu Elveţia, la Neuchâtel, Belarus a jucat, în mare parte, cu naţionale de duzină, precum Armenia, Georgia, Azerbaidjan sau Uzbekistan. Cele mai răsărite partide de verificare din ultimii ani au fost cu Ţara Galilor, Slovenia, Finlanda, Ungaria şi Bulgaria.

Programul echipelor naţionale din luna noiembrie

*Astăzi: România – Belarus (amical) – 19.00, Ilie Oană, Ploieşti

*15 noiembrie: România – Norvegia (Liga Naţiunilor) – 21.45, Arena Naţională, Bucureşti

*17 noiembrie: România U21 – Danemarca U21 (Preliminarii Euro 2021) – 20.30, Ilie Oană, Ploieşti

*18 noiembrie: Irlanda de Nord – România (Liga Naţiunilor) – 21.45, Windsor Park, Belfast

Lotul echipei naţionale

Portari: Ciprian Tătăruşanu (AC Milan/Italia, 72/0), David Lazar (Astra Giurgiu, 0/0), Cristian Bălgrădean (CFR Cluj, 1/0);

Fundaşi: Cristian Ganea (Aris Salonic, 5/0) Valentin Creţu (FCSB, 0/0), Vasile Mogoş (Chievo Verona/Italia, 1/0), Iulian Cristea (FCSB, 1/0), Bogdan Ţîru (Jagiellonia/Polonia, 2/0), Ionuţ Nedelcearu (AEK Atena/Grecia, 11/0), Alin Toşca (Gaziantep F.K./Turcia, 21/0), Cristian Manea (CFR Cluj, 10/1), Mario Camora (CFR Cluj, 1/0), Bogdan Mitrea (Sepsi OSK Sf. Gheorghe 0/0);

Mijlocaşi: Răzvan Marin (Cagliari/Italia, 23/1), Alexandru Maxim (Gaziantep F.K./Turcia, 42/6), Alexandru Băluţă (Akademia Puskas/Ungaria, 5/1), Erik Bicfalvi (FC Ural/Rusia, 4/0), Dan Nistor (Universitatea Craiova, 4/0), Alexandru Albu (UTA Arad, 0/0), Dennis Man (FCSB, 4/1), Florin Tănase (FCSB, 3/0);

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite