La 42 de ani, Robert Ilyeş e încă om de bază la Csikszereda. Ce alţi foşti mari jucători trecuţi de prima tinereţe fac furori în eşaloanele inferioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă Daniel Pancu este, la 38 de ani, cel mai vârstnic jucător din prima divizie, în Liga a II-a şi Liga a III-a există destui fotbalişti foarte buni trecuţi de 40 de ani.

Dacă în Liga I nu a mai existat în ultimii ani niciun jucător care să depăşească vârsta de 40 de ani, în eşaloanele inferioare există destui fotbalişti care au uitat să-şi pună ghetele în cui şi evoluează în continuare cu plăcere alături de coechipieri sau adversari cărora ar putea să le fie părinţi. În acest sezon, cel mai bătrân marcator din primele trei eşaloane este fostul mijlocaş rapidist Robert Ilyeş, care este, la aproape 42 de ani, antrenor-jucător la AFK Csikszereda Miercurea Ciuc, în Liga a III-a. “Încă nu mi-am spus ultimul cuvânt în fotbal. Parcă îmi este frică de momentul în care trebuie să agăţ ghetele în cui”, mărturisea recent fotbalistul, care a jucat ultima oară pe prima scenă în 2012, în tricoul actualei ASA Târgu-Mureş.

Tot în Liga a III-a, la CS Ştefăneşti, evoluează şi fundaşul Daniel Chiriţă, fost câştigător al Cupei României cu Petrolul Ploieşti, în 1995, care a revenit în acest sezon pe teren, la 41 de ani, după doi ani în care a jucat doar în campionatul judeţean, la AS Ploieşti şi CS Petrolul 95. “Am rămas în relaţii bune cu cei de la Ştefăneşti, după ce în urmă cu câţiva ani am mai îmbrăcat tricoul acestei echipe. M-au sunat şi mi-au propus să mă duc să joc pentru ei, mai ales că au o echipă tânără şi le lipseşte un om cu experienţă, care să-i ajute din teren. Nu am ezitat şi am acceptat provocarea imediat. La unul dintre antrenamente, conducerea tehnică a rămas surprinsă de cum stau cu pregătirea fizică, mai ales la vârsta mea”, a declarat Daniel Chiriţă, care în urmă cu doi ani evolua la trupa din Ştefăneşti alături de fiul său, Alexandru, ajuns, între timp, la Petrolul Ploieşti.

Irimia ţine în viaţă Pâncota

Tot 41 de ani are şi Cristian Irimia, portarul titular al divizionarei secunde Şoimii Pâncota. „La vârsta mea fotbalul a devenit ca mersul pe bicicletă. Sigur, nu mai am vigoarea din tinereţe, nici nu poate fi altfel la 41 de ani şi mii de plonjoane în spate, dar sunt pregătit şi noaptea, când mă trezeşti din somn, să intru pe teren. Există doar două condiţii să mă las. Să am probleme de sănătate, de care, îi mulţumesc lui Dumnezeu,  sunt ferit deocamdată, sau să nu mai fiu dorit la nicio echipă. Nu mi-e frică de muncă şi nici ruşine să joc şi în Liga a IV-a”, este de părere Irimia, care are o carieră impresionantă în eşaloanele inferioare.

image

La Pâncota a evoluat până în luna octombrie şi atacantul Dumitru Mitu, în vârstă de 40 de ani, care a trecut şi pe la Dinamo Zagreb, Panathinaikos, NK Osijek sau CFR Cluj, fotbalist care a fost la un pas să joace în naţionala Croaţiei, în 2002, sub comanda lui Miroslav „Ciro” Blazevici, care a cerut naturalizarea sa. Mitu a primit cetăţenia în 2003, dar n-a mai apucat să împartă vestiarul cu Niko Kovaci sau Ivica Olici.  În primăvară, Mitu a marcat câteva goluri de mare fineţe în Liga a II-a, iar acum a decis să-şi continue cariera la Şoimii Şimand, în Liga a IV-a. „Eu zic că mai puteam ajuta şi la 40 de ani. Nu aveam pretenţii să fiu titular sau să joc meci de meci, dar, din când în când, 15-20 de minute mai puteam face faţă. De fapt, am demonstrat-o campionatul trecut. Mi s-a dat de înţeles că nu mai e loc, aşa că am plecat în altă parte. Alţii au jucat şi la 45 de ani. Maldini, la 41 de ani, era în Liga Campionilor. Dacă duci o viaţă extrasportivă corectă, poţi juca şi la 50 de ani”, a explicat „Bebe” Mitu secretul longevităţii sale.

Dăniţă, fotbalistul care a dat mâna cu Putin

Căpitanul unei alte echipe din Liga a II-a, Gloria Buzău, Iulian Dăniţă, a împlinit şi el recent 40 de ani, dar n-are de gând să se lase de fotbal prea curând. „Aţi văzut cum joacă la 40 de ani, a bulversat fotbalul românesc”, a mărturisit recent Viorel Ion, antrenorul formaţiei din Crâng, care este şi naşul de cununie al fotbalistului. De altfel, „Vioară” a fost şi el un fotbalist foarte longeviv, care şi-a agăţat ghetele în cui abia la 41 de ani. Dăniţă a debutat la 17 ani, tot în tricoul Gloriei, iar la finalul anilor ’90 a ajuns în la SV Sandhausen, în cel de-al treilea eşalon al Germaniei, unde a fost coleg cu Ion Gigi, fostul jucător al Oţelului Galaţi, respectiv cu ex-steliştii Bogdan Bucur şi Ionuţ Pârvu. După experienţa germană a urmat cea rusă şi ucraineană, Dăniţă evoluând la Tavria Simferopol, Cernomoreţ Novorosisk şi Metalist Harkov. Cu Cernomoreţ a disputat finala Cupei Ligii Rusiei, pierdută în faţa celor de la Zenit Sankt Petersburg. “Medaliile de finalişti ne-au fost înmânate de Vladimir Putin, aşa că mă pot lăuda cu faptul că am dat mâna cu unul dintre cei mai puternici oameni ai Planetei. De asemenea, invitat de Răzvan Raţ, am cinat împreună cu Rinat Ahmetov, care a pus avionul personal la dispoziţia noastră pentru a veni în România de Paşti”, a povestit veteranul, care e anchetat de Federaţia Română de Fotbal, alături de Viorel Ion, Dan Tulpan şi alţi jucători, în cazul meciurilor trucate din eşalonul secund.

Olimpia Satu Mare are portar de 42 de ani

Din cauza accidentărilor repetate ale goalkeeperilor din lot, divizionara secundă Olimpia Satu Mare a apelat în acest sezon la soluţia reactivării antrenorului cu portarii, Ovidiu Suciu, care a împlinit deja 42 de ani. Suciu a apărat ultima oară într-un meci oficial în sezonul 2008-2009, pe când evolua la Someşul Satu Mare, în Liga a III-a. De-a lungul carierei sale a mai jucat la Olimpia Satu Mare, Gloria Bistriţa, Universitatea Cluj, Armătura Zalău sau Extensiv Craiova. Ovidiu Suciu are şi 26 de meciuri în primul eşalon, bifate în sezonul 1998-1999, pentru Olimpia şi Gloria. “Este o situaţie inedită. Pentru mine Olimpia este a doua familie, iar dacă o voi putea ajuta, mă voi bucura. Sunt şi alţi colegi trecuţi de prima tinereţe, care apără destul de bine, de exemplu Cristi Irimia de la Pâncota”, a spus Suciu.

image

În Liga a V-a din Argeş joacă un fotbalist de 67 de ani

Probabil cel mai vârstnic fotbalist din România evoluează în judeţul Argeş, la AS Colibaşi. Pompiliu Barbu are, la cei 67 de ani ai săi, trei copii, opt nepoţi şi un strănepot, dar spune că se simte mai în vână decât mulţi fotbalişti din Liga I. „Mă simt foarte bine. Joc atacant, că acolo, în faţă, se vede cel mai bine valoarea unui fotbalist”, a explicat Barbu, care intenţionase să renunţe definitiv la carieră în 2013, la împlinitea vârstei rotunde de 65 de ani. „N-am putut să stau prea multă vreme departe de gazon, mi-am vizat imediat carnetul şi am trecut toate testele medicale”, a explicat veteranul, care nu evoluează totuşi decât ocazional. El e coechipier cu fostul fundaş al echipei FC Argeş, Ilie Baicu (41 de ani).

Sabău a revenit şi el în această toamnă, la 47 de ani

Fostul internaţional Ioan Ovidiu Sabău (47 de ani) a revenit pe gazon, într-un meci oficial, la zece ani distanţă de la ultimul pe care l-a disputat, în 2005, în tricoul echipei Gaz Metan Mediaş. De data aceasta, “Moţul” a evoluat în calitate de jucător al grupării de Liga a IV-a din judeţul Alba, Inter Ciugud. Sabău şi-a început cariera la Universitatea Cluj, a trecut apoi pe la ASA Târgu-Mureş, Dinamo, Feyenoord, Brescia, Reggiana, Rapid şi Gaz Metan Mediaş. “Dacă joc bine, de ce nu revin la naţională? Să daţi meciul la televizor, poate mă vede Iordănescu şi mă ia la Euro”, a glumit Sabău.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite