„Jos toate simbolurile rasiste!“. Poziţie vehementă după cazul Bristol: „Care e la rând? Îi provoc pe toţi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sextuplu campion mondial în Formula 1, Lewis Hamilton a declarat public că susţine gestul oamenilor care au doborât statuia lui Edward Colston, la Bristol (Marea Britanie).

Lewis Hamilton este, la ora actuală, starul sportului cu cel mai vehement discurs #BlackLivesMatter în spaţiul public.

După ce a condamnat ipocrizia din sportul pe care îl domină, numind Formula 1 „o lume a albilor“ care ignoră problema discriminării rasiale, Hamilton şi-a spus acum punctul de vedere în cazul doborârii statuii de bronz a proprietarului de sclavi din secolul al XVII-lea, Edward Colston, veche de 125 de ani, care a fost aruncată în râul Avon. „Dacă acei oameni nu ar fi pus jos statuia aceea, care onora un proprietar de sclavi rasist, ea nu ar fi dispărut niciodată. Se vorbeşte ca statuia să fie dusă într-un muzeu. Statuia acelui om ar trebui să rămână în râu, la fel ca cele 20.000 de suflete africane care au murit de-a lungul călătoriei, trupurile lor fiind aruncate în mare. El a răpit aceşti oameni de la familiile lor, nu poate fi omagiat. Statuia ar trebui înlocuită cu un monument dedicat celor ce au fost vânduţi de el şi care şi-au pierdut vieţile“, a scris Hamilton, pe Instagram.

Pilotul englez nu s-a oprit aici. „Toate statuile oamenilor rasişti, care au făcut bani din vânzarea de fiinţe umane, ar trebui distruse. Care e la rând? Îi provoc pe toţi oamenii de stat din lumea întreagă să facă această schimbare“, a transmis Hamilton.

Echipa Mercedes, pentru care Hamilton concurează în Formula 1, îl sprijină public pe britanic.„Fiecare dintre noi are puterea de a schimba ceva şi uneori este nevoie de astfel de evenimente, precum cele din Statele Unite (n.r. - uciderea lui George Floyd) pentru a declanşa un val uriaş de solidaritate pentru oricare dintre minorităţi. Cred că este bine că Lewis, un superstar al sportului, îşi asumă acest rol“, susţine Toto Wolff, şeful echipei Mercedes, citat de „Telegraph“. Mai mult, Hamilton este sprijinit şi de către şeful Formulei 1, Ross Brawn: „Afirmaţiile lui Lewis au mare validitate şi îl susţinem total. Formula 1 este o meritocraţie, însă am putea crea mai multe oportunităţi pentru diferite grupuri etnice de a se implica în motorsport, nu doar în spatele volanului, ci şi în echipajele de ingineri şi nu numai“.

Ipocrizie? Hamilton a fost imaginea brandului naziştilor  

Au fost însă şi oameni care l-au acuzat de ipocrizie pe Lewis Hamilton. Şi asta pentru că până în 2018, britanicul a promovat şi a fost imaginea celebrului producător german de îmbrăcăminte de lux Hugo Boss. Brandul a avut o tradiţie îndelungată în Formula 1, având parteneriate cu echipe precum McLaren şi, apoi, Mercedes, apoi, în 2018, şi-a îndreptat atenţia spre Formula E, electrică. În afara însemnelor contractuale de pe maşină, Hamilton a participat la multe campanii ale germanilor, folosind adesea pe reţelele de socializare cuvântul cheie „familyHugoBoss“.

Lumea s-a întrebat pe Twitter, într-un moment în care Hamilton spune „jos toate simbolurile rasiste!“, care ar fi poziţia britanicului în legătură cu fostul său sponsor, cunoscut fiind faptul că fondatorul companiei era un mare simpatizant al lui Adolf Hitler, devenind şi membru activ al partidului. Hugo Boss a fondat în 1924 o companie de îmbrăcăminte pentru mase, iar în scurt timp a început să producă uniformele pentru armata nazistă, creşterea firmei fiind direct legată de comenzile Reichului. Abia după sfârşitul Celui De-Al Doilea Război Mondial şi după moartea fondatorului său, în 1948, compania s-a reorientat către producţia de costume bărbăteşti de lux.

Îngenuncherea, interzisă la JO

Colin Kaepernick

San Francisco, 26 august 2016: Colin Kaepernick, Eli Harold (stâga) şi Eric Reid (dreapta) îngenunchind în timpul intonării imnului Statelor Unite FOTO EPA-EFE

Comitetul Olimpic Internaţional a interzis pentru Jocurile de la Tokyo celebra îngenunchere lansată în 2016 de fostul jucător de fotbal american Colin Kaepernick, la intonarea imnului american înaintea unui meci din NFL, scrie „Independent“. Sportivii care îşi vor arăta astfel susţinerea pentru lupta anti-rasism riscă să fie suspendaţi. Membrii CIO au invocat Articolul 50 din Carta Olimpică, ce prevede că „nu sunt permise elemente de propagandă politică, religioasă sau rasistă în arenele sau campusurile olimpice“. CIO e dispus, însă, la concesii: sportivii pot folosi în acest scop reţelele de socializare, iar preşedintele Thomas Bach a declarat că atleţii pot căuta modalităţi de a-şi face auzite crezurile în mod demn.

Exemple din trecut  

Muhammad Ali (box), Arthur Ashe (tenis), Jesse Owens, Tommie Smith şi John Carlos (atletism), LeBron James, Michael Jordan şi Kobe Bryant (baschet) sunt câţiva dintre marii sportivi ai lumii care au combătut vocal rasismul.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite