John Barnes, discurs superb despre combaterea rasismului: De ce e împotriva opririi meciurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legenda clubului Liverpool a fost, în weekend, la Bucureşti, la invitaţia postului Eurosport, şi a atins un subiect extrem de delicat.

România a fost anchetată de UEFA după partida cu Suedia pe motiv că jucătorul de culoare al nordicilor, Aleksander Isak, ar fi fost victima unui atac rasial, în momentul intrării sale pe teren. Pe moment, inclusiv arbitrul partidei, italianul Daniele Orsato, a oprit meciul, dar nu l-a întrerupt definitiv, întrucât nici suedezii n-au cerut aşa ceva.

Chestionat despre problema rasismului în fotbal, John Barnes (56 de ani), cu 314 meciuri şi 84 de goluri pentru Liverpool, plus 79 de selecţii şi 11 goluri pentru naţionala Angliei, a oferit un răspuns superb.

Ce a spus John Barnes?

*Fotbalul e cea mai puţin rasistă industrie. Da, există oameni care au scandări rasiste şi aruncă banane pe teren şi sunt probleme privind numărul de antrenori şi manageri de culoare, dar care altă industrie oferă unui băiat de culoare aceleaşi şanse ca unuia alb? 

*În Anglia, chiar şi la nivelul League One şi League Two, vei vedea cinci sau şase jucători de culoare, pentru că au şansa de a-şi maximiza potenţialul.

*Depinde ce considerăm a fi un abuz rasial. Pentru că, deşi ştim că sunetele care imită maimuţele sunt ilegale, dacă tot stadionul vrea să huiduie un jucător de culoare de fiecare dată când primeşte mingea, deşi ştim de ce o fac, huiduitul nu e ilegal. Aşa că interzicem huiduitul, dar apoi vor aplauda. Din nou, aplaudatul nu e ilegal. Şi apoi ce facem? Interzicem aplaudatul?

*Adevărul este că nu există legi pe care le poţi crea pentru a opri oamenii din a abuza rasial fotbaliştii de culoare. Aşa că soluţia este să vii cu ceva care îi face pe oameni să nu îşi dorească acest lucru de la bun început”, a precizat el.

*Cei din comunitate ar trebui să-şi folosească platforma pentru a îmbunătăţi vieţile persoanelor de culoare pe care ar trebui să le reprezinte. Prin îmbunătăţirea situaţiei persoanelor de culoare, vor schimba perspectiva asupra lor, ceea ce va duce la prosperitate pentru comunitatea de culoare. Aceasta e lupta reală împotriva rasismului şi e ceea ce am susţinut de mai mulţi ani.

*Nu cred că e o soluţie ca o întreagă echipă să iasă de pe teren din cauza unui incident cu caracter rasist. Nu aşa se combate rasismul. Ştiţi de ce? Fiindcă, de exemplu, huliganii bulgari nu dau doi bani, dacă naţionala lor pierde un meci la masa verde sau dacă federaţia lor e amendată. Dacă se opreşte meciul, nu sunt pedepsiţi rasiştii, în mod direct. Şi, atenţie, ceea ce s-a întâmplat, luna trecută, la Sofia, la meciul Bulgaria - Anglia, se poate întâmpla, luna viitoare, la un meci din Anglia!

*Noi trebuie să combatem rasismul la nivel de societate. Trebuie să atacăm rădăcina problemei. Trebuie să eliminăm ura rasială. Trebuie să ne unim, noi, ca societate, pentru a combate astfel de probleme. Trebuie să-i identificăm pe rasişti şi să ne asigurăm că sunt pedepsiţi ei, în mod direct, aşa cum se cuvine. 

CITEŞTE ŞI:

Rasismul, o „boală“ tot mai gravă în România: „Uite tată, maimuţa! Uite, tati, vorbeşte!“. 9 cazuri şocante

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite