Jocurile groazei: „Sportivii vor înota în mizerie la Rio“. Americanii descriu condiţiile oribile din Brazilia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai sunt opt zile până la startul Jocurilor Olimpice, iar pe lângă ameninţarea virusului Zika, sunt probleme şi mai grave în oraşul care va găzdui evenimentul.

Rio de Janeiro e o destinaţie renumită pentru plajele fabuloase pe care le are, însă acest peisaj mirific are şi o problemă mai puţin mediatizată: apa extrem de murdară.

Din acest motiv, înainte de Cupa Mondială din 2014, găzduită tot de Brazilia, turiştii au fost sfătuiţi să nu facă baie la Copacabana sau Ipanema. Acum, situaţia e de-a dreptul critică: în apele pline de mizerii urmează să concureze atleţii care practică, de pildă, surfing.

Potrivit celor de la „Business Insider“, care citează „The New York Times“, în apele de la Rio de Janeiro plutesc gunoaie, fecale şi viruşi care cauzează diaree! Mai mult, din cauza unor superbacterii, cei care au un sistem imunitar mai slab riscă inclusiv moartea, dacă vor intra în contact cu acest mediu toxic.

„Sportivii veniţi din străinătate vor înota, practic, în mizerie şi riscă să se îmbolnăvească“, a avertizat un medic local, Daniel Becker. Apa în care vor intra cei de la surfing are cel mai ridicat grad de plouare, iar sportivii fac haz de necaz: „Doar trebuie să ne ţinem gurile închise, atunci când intrăm în concurs“.

S-a ajuns la această situaţie alarmantă şi din cauza faptului că organizatorii nu şi-au respectat promisiunea. Atunci când şi-a depus candidatura pentru JO 2016, Brazilia a anunţat că va aloca un buget de patru miliarde de dolari pentru a curăţa apa în care vor intra sportivii. Într-un final însă, s-au cheltuit doar 170 de milioane de dolari în acest sens şi, în mare, au fost scoase din apă bucăţile mari de gunoaie şi cadavrele unor animale.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite