Jocurile care au „paralizat“ Brazilia! De ce Olimpiada de la Rio de Janeiro nu se anunţă un eveniment de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit surselor neoficiale, nota de plată a evenimentului a ajuns la 9,7 miliarde de dolari. Primarul oraşului insistă însă că, de fapt, s-au cheltuit „doar“ 4,1 miliarde. Cert e că Brazilia e lovită de cea mai gravă criză economică din 1930 încoace.

Rio de Janeiro e un colţ de rai datorită unei frumuseţi naturale ieşite din comun, iar între 5 şi 21 de august, oraşul va deveni un paradis al sportului. Din păcate, acest paradis a făcut viaţa un iad pentru localnici.
Nu e nicio exagerare, ci o realitate dură susţinută de cifre reci. Brazilia se confruntă cu cea mai mare criză financiară din 1930 încoace. Puterea economică a ţării a scăzut cu 3,7% în 2015 şi cu 2,5% în 2016. Mulţi analişti sunt de părere că s-a ajuns aici, fiindcă „Ţara Cafelei“ a organizat un mega eveniment, Cupa Mondială, în 2014, iar la doar doi ani distanţă se pregăteşte să găzduiască încă un eveniment de aceeaşi amploare: Jocurile Olimpice. Adică o risipă de bani care ar fi de neconceput, inclusiv în foarte multe ţări dezvoltate şi cu o economie solidă. Mondialul din 2014 a costat 15 miliarde de dolari, iar organizarea JO 2016 a produs o notă de plată de 9,7 miliarde de dolari.
Preşedintele ţării e suspendat
Şi mai e o problemă care i-a indignat pe localnici: costurile de organizare pentru JO 2016 au depăşit bugetul alocat iniţial cu 51%.
Pentru a mai scăpa de furia brazilienilor, primarul oraşului Rio, Eduardo Paes, s-a prezentat în faţa jurnaliştilor cu alte cifre faţă de cele apărute în presa internaţională. Paes a insistat că JO 2016 a costat „doar“ 4,1 miliarde de dolari, cu 35 la sută sub bugetul alocat iniţial de 6,4 miliarde de dolari.
Analiştii nu-l cred însă pe primar şi explică de ce. În cele 14 ediţii ale Jocurilor Olimpice, începând cu Roma 1960, costurile de organizare au depăşit mereu bugetul iniţial, media fiind de 156 la sută! Cea mai scumpă ediţie a Jocurilor Olimpice de Vară a avut loc, la Londra, în 2012, atunci când s-au cheltuit 15 miliarde de dolari. În ceea ce priveşte JO de Iarnă, cea mai mare notă de plată a fost achitată de Soci, în 2014: 22 de miliarde de dolari.
Cert e că, indiferent dacă îl credem pe cuvânt pe Eduardo Paes sau dacă ne bazăm pe cifrele din presa internaţională, Brazilia, ca ţară, a plătit scump pentru CM 2014 şi JO 2016. „Când Rio şi-a depus candidatura pentru JO 2016, economia braziliană era în floare. Acum, la aproape un deceniu distanţă, economia e în cădere liberă“, a spus profesorul Bent Flyvbjerg, de la „Oxford Business School“. Criza financiară e atât de gravă, încât în statul Rio de Janeiro sunt probleme cu plata salariilor poliţiştilor! Iar la nivel naţional, preşedintele Dilma Rousseff a fost suspendat din funcţie.

image


42 de sporturi vor fi prezente la Jocurile Olimpice. În afară de golf, care revine după 112 ani, şi rugby-ul se întoarce, însă după 92 de ani de absenţă.


Cum a intrat Rio de Janeiro în istorie
Oraşul brazilian şi-a depus candidatura la 7 septembrie 2007. Iniţial, şase alte oraşe, Chicago, Madrid, Tokio, Baku, Doha şi Praga, s-au înscris şi ele pentru găzduirea Jocurilor Olimpice şi Paralimpice din 2016. Ulterior însă, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a tăiat ultimele trei oraşe de pe listă, iar bătălia s-a dat între Chicago, Madrid, Tokio şi Rio de Janeiro. La 2 octombrie 2009, CIO a ales dosarul brazilienilor, Rio devenind primul oraş sud-american care va găzdui o edţie a JO. Câştigătorii au primit 66 de voturi, în timp ce cealaltă finalistă, Madrid, a adunat doar 32. Oraşele Chicago şi Tokio au fost eliminate în primele două tururi.

Zika face ravagii: mii de bebeluşi au fost afectaţi
Brazilia e lovită şi de cea mai mare criză de sănătăte din ultimii 98 de ani! Fundaţia „Oswaldo Cruz“ din Rio de Janeiro, una care investighează epidemiile, estimează că, până la finalul anului, în Brazilia vor fi depistate 16.000 de cazuri de microcefalie, o malformaţie congenitală sau dobândită caracterizată prin dimensiunea mică a craniului şi a creierului. Ministerul Sănătăţii din Brazilia susţine că 1,5 milioane de localnici au fost infectaţi cu virusul Zika. Acesta poate cauza naşterea unor bebeluşi cu creierul mai mic.

600 de milioane de dolari a alocat guvernul brazilian pentru combaterea virusului Zika.

Turiştii plătesc sume exorbitante
Să urmăreşti Jocurile Olimpice de la faţa locului e o aventură costisitoare. Preţurile hotelurilor la Rio de Janeiro, şi aşa destul de scumpe, s-au dublat pe perioada JO 2016. Şi nici biletele puse în vânzare de organizatori nu sunt ieftine. Preţurile variază între 25 şi 1.327 de dolari. În general, trebuie să scoţi din buzunar cam 200 de dolari ca să vezi fazele în care se acordă medaliile. Iar cel mai ieftin tichet din această categorie costă 81 de dolari şi e vândut pentru finala turneului de hochei masculin. Potrivit „Forbes“, cheltuielile unui turist pentru doar cinci zile pe durata evenimentului se vor ridica la 1.750 de dolari, suma incluzând şi costul intrării în diverse probe sportive.

Tot ce trebuie să ştiţi despre JO 2016
*Turneul de fotbal feminin va începe la 3 august, chiar înainte de ceremonia de deschidere a JO 2016.
*Peste 10.000 de sportivi din 206 ţări vor concura în 306 probe.
*Patru centre principale, Barra, Copacabana, Deodoro şi Maracana, vor găzdui evenimentele sportive. Maracana are cea mai mare capacitate şi acolo se vor defăşura ceremoniile de deschidere şi de închidere. Cu excepţia turneului de fotbal care se va desfăşura în patru oraşe (Belo Horizonte, Brasilia, Salvador şi Sao Paulo), restul competiţiilor vor avea loc în Rio de Janeiro.

image
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite