JO 2020 Tokyo: Ca pe vremea lui Ceauşescu! Ce a făcut televiziunea de stat cu „Nadia din Iran“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kimia Alizadeh a concurat, la Tokyo, fără vălul islamic pe cap
Kimia Alizadeh a concurat, la Tokyo, fără vălul islamic pe cap

Pe vremea comunismului, sportivii care fugeau din ţară, într-o încercare disperată de a ajunge la o viaţă mai bună, erau „şterşi“ de regimul dictatorial din România. Acum, istoria se repetă în Iran.

Cine îşi imaginează că ororile pe care le-a trăit pe vremea lui Ceauşescu au dispărut, odată cu căderea comunismului, din păcate, se înşală! Dictatura face, în continuare, ravagii în multe colţuri ale lumii. Şi ruinează generaţii întregi, care au ghinionul de a se naşte în ţări precum Coreea de Nord sau Cuba.

În Iran, dictatura nu e atât de vizibilă, pentru că, după Revoluţia Islamică din 1979, la conducerea ţării a venit un regim malefic, capabil de a-şi ascunde, cu abilitate, crimele comise. Şi, la fel ca pe vremea comunismului, se foloseşte de performanţele sportive pentru a-şi mai „cosmetiza“ imaginea, la nivel mondial. Din când în când însă, sportivii care până deunăzi erau „unelte“ în maşinăria de propagandă a regimului, cedează! Şi fug din ţară, într-o încercare de a ajunge la o viaţă mai bună, fără restricţii aberante, adoptate în numele religiei.

Într-o astfel de situaţie s-a regăsit Kimia Alizadeh (23 de ani), sătulă să mai concureze cu vălul islamic pe cap şi să fie obligată să se dea lovită, înaintea unor confruntări cu rivale din Israel, stat pe care Iranul nu-l recunoaşte. „Weekend Adevărul“ a scris, anul trecut, povestea ei, într-un material intitulat „Fuga Nadiei, reeditată în Iran“. La vremea respectivă, subiectul a fost preluat de toată presa, ajungând şi pe Digi 24, după cum se poate vedea aici.

Weekend

Ulterior, Kimia Alizadeh (taekwondo) a cerut azil politic în Germania şi, din postura de singura medaliată olimpică din istoria Iranului, a ajuns să concureze, la JO 2020, în Echipa Refugiaţilor. 

Ca o ironie a sorţii, prima ei confruntare, la Tokyo, a fost chiar împotriva unei sportive din Iran! Pentru că, în proba de 57kg feminin,  Alizadeh a întâlnit-o pe Nahid Kiani. Pe care a şi învins-o, categoric, scor 18-9. Această confruntare a fost transmisă de televiziunea iraniană de stat. Care nici măcar o dată n-a pronunţat numele lui Alizadeh, de-a lungul meciului! 

Mai mult, după finalul duelului, atunci când Kimia s-a dus spre adversara ei şi antrenoarea acesteia şi le-a luat pe amândouă în braţe, televiziunea iraniană a „tăiat“, brusc, transmisia, cenzurând aceste imagini care au fost văzute şi relatate de către iranienii care trăiesc în afara ţării.

Ulterior, presa online din Iran a relatat o singură ştire despre Kimia Alizadeh, precizând că sportiva care a fugit din ţară a eşuat în tentativa ei de a cuceri medalia olimpică, la JO 2020, pierzând în semifinalele probei.

CITEŞTE ŞI:

Nadia din Iran face praf regimul de la Teheran: „Sunt una dintre milioanele de femei pe care le-aţi umilit!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite