JO 2016: Prima sportivă din SUA care concurează la Jocurile Olimpice purtând vălul islamic

JO 2016: Prima sportivă din SUA care concurează la Jocurile Olimpice purtând vălul islamic

Ibtihaj Muhammad

Ibtihaj Muhammad (30 de ani) va intra în proba de sabie pentru echipa Statelor Unite, fiind prima sportivă din această ţară care concurează la JO purtând hijabul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ibtihaj Muhammad este campioană mondială cu echipa Statelor Unite, distincţie cucerită în 2014 la Kazan. La JO de la Rio va intra în istorie ca prima sportivă din SUA care concurează la o ediţie a Jocurilor Olimpice purtând un hijab.

Conform clasamentelor, este a doua sabreră a SUA şi a opta a lumii. 

Într-o perioadă în care Donald Trump s-a declarat împotriva imigranţilor de origine musulmană, prezenţa lui Ibtihaj atrage cu atât mai mult atenţia. În timpul unei vizite la o moschee americană, în luna februarie, Barack Obama a adus aminte în discrusul ei de Ibtihaj, care era în sală: "Când echipa Statelor Unite va merge la Olimpiadă, unul dintre campionii americani de la scrimă va purta un hijab. Ridică-te, Ibtihaj, să te vadă lumea. I-am spus să aducă acasă aurul, dar nu vreau să pun presiune pe ea", a glumit preşedintele.  

De-a lungul timpului, Ibtihaj Muhammad s-a lovit de diverse piedici. La un concurs, pentru a i se elibera acreditarea, organizatorii i-au cerut să-şi dea jos vălul islamic, reuşind cu greu să-i înduplece să facă poză cu capul acoperit."Când eram mică, se făceau multe comentarii rătucioase pe seama faotului că sunt musulmană sau sunt de culoare. M-a durut", a afirmat sabrera.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările