Jean Pădureanu a murit. Cum funcţiona Cooperativa în fotbalul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jean Pădureanu
Jean Pădureanu

Jean Pădureanu a murit la 80 de ani.  Numele lui Tata Jean e asociat cu Gloria Bistriţa, echipă pe care a dus-o până în cupele europene dar şi în Cooperativă, sistemul de măsluire a rezultatelor din Divizia A.

Fostul preşedinte al Gloriei Bistriţa Jean Pădureanu, cel mai longeviv conducător de club din fotbalul românesc, supranumit ”Lordul”, a murit vineri noaptea, la vârsta de 80 de ani.

"Eu sunt plecat din ţară, dar am ţinut legătura cu sora sa în perioada asta. A avut un cancer generalizat, în afară de problemele lui mai vechi şi a fost internat în urmă cu 12 zile. Oamenii s-au îngrijit de el, dar era pierdut, ca să zic aşa. E un om care a făcut multe pentru fotbal, chiar dacă mulţi îl condamnă pentru <cooperativă>. Ştiu care a fost reacţia lui întotdeauna, el nu a făcut altceva decât să apere interesele clubului său în lupta cu ceilalţi. Ştiu şi declaraţia lui, că niciodată nu s-a lucrat cu bani, ci cu reciprocităţi. Asta declara, eu nu ştiu altvceva şi trebuie să o luăm ca atare", a spus Mircea Sandu pentru News.ro.

Într-adevăr, marea pată din cariera lui Jean Pădureanu rămâne Cooperativa. În acest sistem erau implicate echipe precum Gloria Bistriţa, Ceahlăul, Bacău, Petrolul, Rocar sau FC Naţional şi presupunea împărţirea frăţească a punctelor. De obicei, se mergea pe principiul fiecare câştigă acasă, însă lumea se adapta din mers atunci când situaţia o impunea.

Şefii Cooperativei erau consideraţi Jean Pădureanu şi Gheorghe Ştefan, ei stabileau şi cine retrograda sau mergea în cupele europene, iar oamenii de încredere ai acestora erau conducători precum Romică Paşcu, Nicolae Puiu sau Gheorghe Chivorchian. 

„Reciprocităţi au fost odată, înainte de momentul zero. Mie oricum nu mi-au convenit niciodată pentru că nu câştigam niciun ban. Dacă se făceau, se făceau cu ştirea tuturor, de la conducere la jucători”, spunea portarul Bistriţei, Costel Câmpeanu, în 2010.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite