Irina Begu s-a încoronat la Cairo! Primul titlu la simplu după aproape trei ani o propulsează înapoi în Top 100

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Irina Begu (118 WTA) a câştigat primul titlu la simplu după mai bine de doi ani şi jumătate. Bucureşteanca în vârstă de 29 de ani s-a impus, duminică, în finala turneului ITF de 100.000 de dolari de la Cairo, scor 7-5, 3-6, 6-2 în faţa Lesiei Tsurenko (Ucraina, 129 WTA).

Româncele au avut o săptămână de vis în circuitul ITF. După ce Jaqueline Cristian s-a impus la Trnava, în Slovacia - la un turneu de 25.000 de dolari, iar Ilona Ghioroaie a triumfat la Monastir, în Tunisia, într-un turneu de 15.000 de dolari (7-5, 6-1 în finală cu rusoaica Maria Timofeeva), Irina Begu a punctat cu victoria cea mai "grea", în turneul de categorie superioară, de 100.000 de dolari, din capitala Egiptului.

Irina Begu culege deja roadele deciziei sale de a face un pas în spate, renunţând la calificările turneelor WTA pentru a aduna victorii şi puncte în circuitul ITF. Begu şi-a asigurat deja revenirea în Top 100 mondial, ajungând la un total de 677 puncte WTA - un obiectiv important pentru ea în vederea calificării la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Begu şi-a încheiat evoluţia la turneul din această săptămână de la Cairo aşa cum a şi început, cu un meci de luptă împotriva unei reprezentante a Ucrainei. După un prim tur greu cu Dayana Yastremska (2-6, 6-1, 7-5), Irina a dat bătălia finală împotriva unei sportive care o învinsese în trei dintre precedentele patru meciuri directe - ultima dată în primul tur la US Open 2016.

Duminică, niciuna dintre jucătoare nu a reuşit să îşi apere serviciul în startul meciului, tabela consemnând patru break-uri consecutive. Tsurenko a fost prima care s-a impus pe lansare, Begu răspunzând imediat şi reuşind, după un game opt foarte disputat - în care a salvat o minge de break, să câştige game-ul decisiv la retur, închizând apoi primul set, după 49 de minute intense, cu 6-4. Setul secund a început de manieră similară cu primul, cu serie de trei break-uri. Begu a părut în control în momentul în care şi-a limpezit jocul la serviciu, desprinzându-se la 3-1 pe tabelă, însă Tsurenko a demarat o revenire impresionantă, adjudecându-şi următoarele cinci game-uri, pentru a împinge finala în set decisiv.

Setul trei nu a fost nici el lipsit de răsturnări de situaţie. Tsurenko i-a smuls Irinei primul break, după ce românca pornise apăsat în game-ul de lansare de la 1-1, cu 40-15. Begu a păstrat însă echilibrul, cu re-break, pentru 2-2, s-a descătuşat pe serviciu şi s-a distanţat la 4-2, reuşind să încheie meciul cu un nou break. Partida s-a încheiat după două ore şi 24 de minute.

Irina Begu nu mai ridicase deasupra capului un trofeu în proba de simplu din iulie 2017, de la succesul de la turneul WTA de la Bucureşti (6-3, 7-5 în finală cu Julia Goerges). Acesta este al 16-lea trofeu la simplu al carierei sale (12 titluri ITF şi 4 WTA).

Parcursul Irinei Begu la turneul ITF de 100.000 de dolari de la Cairo:

Turul 1: 2-6, 6-1, 7-5 cu Dayana Yastremska (Ucraina, 17 ani)

Optimi: 7-5, 6-0 cu Linda Fruhvirtova (Cehia, 14 ani)

Sferturi: 4-6, 6-3, 6-1 cu Anastasia Gasanova (Rusia, 20 ani)

Semifinale: 6-2. 3-6, 6-1 cu Alona Bolşova (Spania)

Finală: 6-4, 3-6, 6-2 cu Lesia Tsurenko (Ucraina)

Irina Begu va evolua şi săptămâna viitoare tot la Cairo, la un turneu ITF de 60.000 de dolari.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite