Iranul minte din nou: Declaraţie şocantă despre fuga celei mai iubite sportive a ţării şi reacţia presei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singura medaliată olimpică din istoria Iranului s-a refugiat în Olanda şi, sâmbătă seară, şi-a confirmat decizia, făcând praf regimul de la Teheran. Imediat, presa controlată de stat a trecut la atac.

„Weekend Adevărul“ a prezentat, pe larg, povestea lui Kimia Alizadeh (21 de ani), care a cucerit bronzul pentru Iran la taekwondo, la Jocurile Olimpice din 2016. Fuga ei din Iran a reeditat, practic, gestul Nadiei Comăneci pe vremea lui Ceauşescu.

Într-o primă fază, autorităţile iraniene au încercat, până în ultima secundă, să o convingă pe Kimia să se întoarcă în ţară, mai ales că plecarea ei în Olanda, cu pretextul tratării unei accidentări, a venit într-un moment în care regimul de la Teheran e arătat cu degetul pentru mascarada organizată cu ocazia înmormântării lui Ghasem Soleimani şi doborârea avionului ucrainean cu o rachetă. În ciuda presiunilor făcute asupra familiei sportive, care a rămas în Iran, Kimia n-a cedat şi, sâmbătă seară, a postat un mesaj prin care a făcut praf regimul de la Teheran. Iată doar câteva fragmente din mesajul lui Alizadeh, care a făcut-o şi mai iubită în ochii iranienilor:

*Eu sunt una dintre milioanele de iranience batjocorite, de care s-au folosit, aşa cum şi-au dorit, în toţi aceşti ani. M-au dus pe unde au vrut ei, M-au îmbrăcat cum au vrut ei. Am repetat ce au vrut ei. S-au folosit de imaginea mea, când au vrut ei. Când am câştigat câte o medalie, au spus că se datorează ţinutei islamice şi managementului lor. Eu n-am fost importantă pentru ei. Nici unul dintre noi nu suntem importanţi pentru ei. Noi suntem o unealtă în mâinile lor. Doar medaliile noastre contează ca să le cumpere la preţul stabilit de ei şi să profite din punct de vedere politic de pe urma lor. 

*După mintea voastră misogină, care dispreţuieşte femeia, aţi crezut că Kimia e o femeie şi nu poate să vorbească! Sufletul meu îndurerat nu poate tolera jocurile voastre murdare! 

*Dragii mei iranieni îndureraţi, eu n-am vrut să progresez într-un sistem ridicat pe minciună şi corupţie! Dar, oriunde voi fi, voi fi copilul Iranului!

Kimia

Reacţia oficialilor: încă o minciună!

Un regim criminal, care a ascuns trei zile doborârea unui avion comercial cu o rachetă, a făcut ce ştie mai bine şi în cazul plecării lui Alizadeh din Iran. Concret, Mahin Farhadizad, responsabil cu sportul feminin în cadrul Ministerului, a livrat o minciună uriaşă în presă, chiar şi după postarea lui Kimia de pe Instagram. „Eu n-am citit ce a scris ea. Din ce ştiu, ea a plecat din Iran pentru studii. Voia să-şi ia diploma în Fizioterapie, însă în Iran ar fi putut studia doar Educţia Fizică. De aceea, a plecat în Olanda“, a minţit cu neruşinare Farhadizad într-o declaraţie oferită pentru varzesh3.com.

În rest, presa iraniană, controlată de stat, a tratat întreaga poveste în trei feluri: fie că a ignorat complet subiectul, fie că a scris doar că Alizadeh a părăsit definitiv Iranul, fără a oferi şi postarea ei de pe Instagram, fie că a sfâşiat-o prin nişte articole virulente.

Agenţia „Fars“, una dintre cele mai detesate de către iranienii de rând, a publicat un articol intitulat „Kimia, nerecunoscătoare în stilul trădătorilor de ţară! Şi-a întors spatele poporului şi a fost momită de promisiunile goale ale duşmanilor“. Concluzia textului: „Această decizie o va face pe Kimia de râs şi, pe termen lung, îi va aduce numai regrete“.

Agenţia „Tasnim“, de asemenea, recunoscută în Iran pentru articolele ei dezgustătoare, a pus-o, la rândul ei pe Kimia la zid: „Să invăţaţi <<onestitatea>> de la Alizadeh! O sportivă căreia i s-a dat o importanţă prea mare. Ca să se joace cu emoţiile iranienilor, Kimia a spus că a fost batjocorită, ca femeie, în Iran. Dar cum a fost batjocorită ea exact? Poate se referă la faptul că, în 2016, când a luat bronzul olimpic, au răsplătit-o cu o primă stabilită pentru medalia de aur. Sau poate se referă la faptul că, pe când avea 17 ani şi încă nu obţinuse carnetul de conducere, au premiat-o cu o maşină, cu un apartament. Kimia a mâncat pâinea acestei ţări, aici a progresat şi a cunoscut gloria sportivă, dar i s-a acordat o atenţie prea mare şi, drept urmare, a muşcat mâna care a hrănit-o!“.

Imagine indisponibilă

Reacţiile iranienilor pe Facebook

Dacă presa controlată de stat a făcut-o praf pe Kimia, în schimb, iranienii au aplaudat-o în mediul online pentru curajul ei de a spune lucrurilor pe nume. Iată doar câteva dintre reacţiile apărut pe Facebook:

*Acestea nu sunt doar vorbele lui Kimia, ci reprezintă suferinţa tuturor sportivilor care s-au luptat, de-a lungul anilor, cu minciunile acestui regim. Dragă Kimia, vei rămâne mereu eroina noastră!

*Dragă Kimia, tu şi alte fete ca tine sunteţi simbolurile rezistenţei. Dumnezeu să te aibă în pază.

*Respect, Kimia Alizadeh şi în speranţa căderii regimului criminal islamic. 

*Iranul se mândreşte cu astfel de fete curajoase. Vei rămâne mereu un copil al Iranului.

CITEŞTE ŞI:

Iranul mai primeşte o lovitură: Cea mai bună şahistă a ţării s-a retras de la naţională, după un scandal uriaş

VIDEO Televiziunea iraniană, culmea tupeului: „Se poate spune că doborârea avionului e ceva normal“

Postarea care a mişcat Iranul: „Aici, singura soluţie e să mori!“. Ce spun oamenii în mediul online

Nadia din Iran face praf regimul de la Teheran: „Sunt una dintre milioanele de femei pe care le-aţi umilit!“

VIDEO Iranul „fierbe“: „Moarte dictatorului! Moarte mincinosului!“. Studenţii, primiţi cu gaze lacrimogene

Fuga Nadiei, reeditată în Iran: Cea mai iubită sportivă a ţării a plecat în Olanda şi s-a pozat fără vălul islamic

Perspectiva unui jurnalist iranian stabilit în România: Cine sunt bocitorii lui Soleimani

VIDEO Bocitori de profesie: Dovada că în Iran se plânge la comandă

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite