Iraniencele, subiect de reportaj pentru televiziunea norvegiană: Ce au dorit să afle nordicii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Handbal

Naţionala iraniană, prezentă în premieră la Mondialul de handbal feminin, le-a emoţionat până la lacrimi pe jucătoarele norvegiene, campioane europene en-titre. Iar presa din această ţară a realizat un reportaj impresionant, după meciul direct dintre cele două echipe.

Eroine la nivel mondial, „ascunse“ de ochii publicului la ele acasă. Cam asta se întâmplă, în aceste zile, cu handbalistele Iranului, care evoluează la turneul final din Spania.

Iar asta pentru că meciurile naţionalei nu sunt transmise de televiziunea de stat. Politica instituţiei e clară: fără sport feminin la TV! Şi aceasta e cea mai mică problemă a fetelor. Pentru că, până să se plângă de mediatizarea sportului feminin, ele trebuie să se lupte cu alte obstacole. Mult mai mari. Cum ar fi obligaţia de a practica sportul de performanţă în ţinute islamice. Care, în cazul handbalistelor şi nu numai, reprezintă un handicap, deoarece îngreunează mişcarea pe teren. 

Chiar şi aşa, handbalistele iraniene au fost încântate că au ajuns în Spania! Pentru că deplasarea lor a fost sub semnul întrebării, până în ultimul moment. Au existat voci care au susţinut că echipa nu merită să fie trimisă la Mondial, deşi şi-a câştigat acest drept pe teren, pentru că nu va fi suficient de competitivă. Într-un final, după mai multe amânări, fetele au ajuns în Spania, în preziua meciului de debut, cel cu România. Şi, într-adevăr, diferenţa de clasă s-a văzut atât în confruntarea cu echipa lui Adrian Vasile, pierdută cu 11-39, cât şi în cea cu Norvegia, în care campioana europeană s-a impus cu 41-9.

Khalili

În ambele întâlniri însă, iraniencele au câştigat respectul lumii sportului pentru entuziasmul lor şi spiritul lor de luptă. În plus, au impresionat prin portarul lor, Fatemeh Khalili (25 de ani). Care a fost desemnată „Jucătoarea meciului“ la finalul partidei de duminică, cu Norvegia. Decizia organizatorilor a declanşat scene remarcabile pe teren, Khalili, în lacrimi (foto), fiind înconjurată şi felicitată de colegele ei. Iar asta în aplauzele norvegiencelor care, la rândul lor, au fost emoţionate până la lacrimi!

Mork

Nora Mork, impresionată de jucătoarele iraniene, de unitatea lor şi de determinarea lor

„Aici, e vorba de mai mult decât un meci de handbal“

Pornind de aici, televiziunea TV2, un post norvegian, a realizat o serie de interviuri cu componentele naţionalei, reporterii postului fiind curioşi de ce vedetele lotului, în frunte cu Nora Mork, au fost atât de emoţionate, deşi au ani buni de handbal, la cel mai înalt nivel.

„Am trăit, la finalul meciului, nişte momente care te marchează. Când vezi o bucurie pură, cum a fost cea a iraniencelor pentru colega lor, e greu să-ţi stăpâneşti lacrimile. Cu siguranţă, acesta a fost printre cele mai frumoase momente de la acest Mondial“, a spus Henny Reistad.

„Portăriţa lor a fost chemată să-şi ia premiul şi a început să plângă. A fost o reacţie superbă, urmată de cea a colegelor ei. N-am rezistat. Pur şi simplu, mi-au curs lacrimile pentru că n-am mai văzut aşa ceva“, a afirmat Maren Aardahl.

Au spus unii că naţionala iraniană nu trebuia primită la acest Mondial, din cauza echipamentului. Eu spun că ea are tot dreptul să fie aici. Aceste fete merită admiraţia noastră. Thorir Hergeirsson selecţioner Norvegia  

Marit Jacobsen, cea mai bună marcatoare a Norvegiei în meciul cu Iranul, cu şapte reuşite, a completat: „Participarea acestor fete la acest Mondial e ceva incredibil. Depăşeşte graniţele sportului. Oricum, sportul e mai mult decât victorie şi înfrângere şi asta ne arată naţionala Iranului. Mă bucur mult că am fost pe teren la acest meci de care îmi voi aminti mereu“.

Ultimul cuvânt l-a avut Nora Mork: „M-a marcat foarte tare tot ce s-a întâmplat, în acest meci. Iraniencele sunt nişte fete fantastice! Am un respect imens pentru ele. Pentru că au reuşit să ajungă până la acest nivel“.

  

VEZI LACRIMILE LUI FATEMEH KHALILI ŞI PARADELE SALE DIN MECIUL CU ROMÂNIA

I-au dat tricoul Norvegiei, semnat de toată echipa

Fatemeh Khalili, portarul Iranului, care a impresionat prin prestaţiile ei stelare, e printre puţinele handbalistele din cadrul lotului care evoluează în străinătate. În luna septembrie, ea s-a transferat în Turcia, la Antalya Anadolu, locul 9 din 12 în prima ligă din această ţară. După meciul cu Norvegia, jucătoarele acestei ţări, impresionate de evoluţia lui Fatimeh, i-au trimis acesteia tricoul naţionalei Norvegiei, semnat de toate componentele lotului. „E un gest foarte frumos. Le mulţumesc din suflet“, a spus Khalili, în momentul în care a primit cadoul.

Khalili
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite