Invincibilii din Liga Europa: Cele mai importante cifre şi statistici după triumful categoric al lui Chelsea la Baku

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chelsea a câştigat trofeul după o campanie formidabilă în care a rămas neînvinsă, o performanţă neatinsă de niciun alt club în competiţiile continentale de 11 ani.

Englezii se mândresc că, în acest sezon, au monopolizat competiţiile UEFA: la Baku, în finala Ligii Europa, s-au întâlnit Chelsea şi Arsenal, iar sâmbătă, la Madrid, în finala Ligii Campionilor, se vor întâlni Liverpool şi Tottenham.

Totuşi, dintre cei 22 de jucători care au intrat pe teren din primul minut, miercuri seara, pe stadionul „Olimpic“ din Baku doar unul a fost englez! Vorbim despre mijlocaşul Ainsley Maitland-Niles (21 de ani), titularizat de Unai Emery în echipa lui Arsenal. Iar finala disputată de aceste două veritabile selecţionate mondiale a fost decisă de geniul unui belgian, Eden Hazard (28 de ani). Aflat la ultimul meci la Chelsea, înaintea transferului de 100 de milioane de euro la Real Madrid, mijlocaşul a contribuit la succesul albaştrilor cu o pasă de gol pentru Pedro şi două reuşite care au stabilit scorul final: 4-1.

Cifrele finalei vorbesc cel mai bine despre dimensiunea acestui succes obţinut de Chelsea, care a ajuns la 18 trofee câştigate din 2003, de când clubul a fost preluat de Roman Abramovici.

Pedro, un fotbalist unic

*Omul meciului, Eden Hazard, a devenit primul fotbalist care a înscris o „dublă“ într-o finală de cupă europeană pentru o echipă din Anglia de la Mark Hughes încoace. În ultimul act al Cupei Cupelor în 1991, Hughes a înscris de două ori pentru Manchester United contra celor de la Barcelona.

*Adus de la Napoli, în vara anului trecut, italianul Maurizio Sarri a câştigat 39 de meciuri în acest sezon pe banca lui Chelsea. Singurul antrenor al londonezilor care a reuşit să câştige mai multe meciuri în primul său sezon a fost Jose Mourinho, în 2004-2005. „The Special One“ a obţinut 42 de victorii, iar Chelsea a cucerit titlul şi Cupa Ligii.

*Chelsea a devenit prima formaţie europeană din ultimii 11 ani care a câştigat un trofeu continental fără să piardă vreun meci (12 victorii şi 3 remize în acest sezon de Liga Europa). Ultima grupare care a reuşit o asemenea performanţă a fost Manchester United în sezonul 2007-2008 al Ligii Campionilor.

*Pedro (Chelsea) e al 5-lea fotbalist care a înscris în finalele Cupei Campionilor / Ligii Campionilor şi Cupei UEFA / Ligii Europa. Înaintea lui, Allan Simonsen, Hernan Crespo, Dmitri Alenichev şi Steven Gerrard au reuşit acest lucru.

*Pedro (31 de ani) e însă unic dintr-un alt punct de vedere: e primul fotbalist spaniol marcator în patru finale internaţionale la nivel de cluburi: Liga Europa (2019 pentru Chelsea), Supercupa Europei (2015 şi 2009 pentru Barcelona), Liga Campionilor (2011 pentru Barcelona) şi Mondialul Cluburilor (2009 pentru Barcelona).

*Vitrina de trofee a lui Pedro e, de asemenea, impresionantă! Spaniolul a cucerit 20 de trofee cu Barcelona şi 3 cu Chelsea, acolo unde a ajuns din sezonul 2015-2016. La echipa naţională (64 de selecţii, 17 goluri), Pedro are o Cupă Mondială (2010) şi un Campionat European (2012) cu Spania.

*Prin golul său în finala de la Baku, francezul Olivier Giroud a încheiat această stagiune a Ligii Europa cu 11 reuşite. Giroud e primul jucător care înscrie de 11 ori într-o competiţie europeană pentru o formaţie englezească de la Alan Sherear încoace. Fostul internaţional englez a punctat de 11 ori în Europa pentru Newcastle în sezonul 2004-2005.

*Chelsea a devenit primul club european din ultimii 9 ani care a jucat o finală continentală fără să aibă nici măcar un singur jucător localnic în primul „11“. În aceeaşi situaţie s-a aflat şi Inter Milano în finala Ligii Campionilor cu Bayern Munchen în 2010.

*Chelsea are un bilanţ pozitiv în finalele internaţionale: 6 câştigate, 4 pierdute. Londonezii au în palmares Liga Europa (2019, 2013), Liga Campionilor (2012), Supercupa Europei (1999), Cupa Cupelor (1998) şi Cupa Campionilor Europeni (1971). Au fost învinşi, în schimb, în meciul decisiv pentru trofeu în Supercupa Europei (2013, 2012), Mondialul Cluburilor (2012) şi Liga Campionilor (2008). 

20 de goluri a înscris Eden Hazard pentru Chelsea în acest sezon în toate competiţiile. E cel mai bun bilanţ pe care l-a avut din sezonul 2012-2013, de când a ajuns pe „Stamford Bridge“.  

Chelsea - Arsenal 4-1

Chelsea: Kepa – Azpilicueta, Christensen, David Luiz, Emerson – Kante, Jorginho, Kovacici (Barkley 76) – Pedro (Willian 71), Giroud, Hazard (Zappacosta 89). Antrenor: Maurizio Sarri

Arsenal: Cech – Papastathopoulos, Koscielny, Nacho Monreal (Guendouzi 66) – Maitland-Niles, Torreira (Iwobi 67), G. Xhaka, Kolasinac – Ozil (Willock 77) – Lacazette, Aubameyang. Antrenor: Unai Emery

Marcatori: Giroud 49, Pedro 60, Hazard 65-penalty, 72 / Iwobi 69

Stadion „Olimpic“ (Baku, Azerbaidjan): 51.370

Arbitru: Gianluca Rocchi (Italia)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite