Invazia străinilor: campioanele se bazează pe vedete din afara ţării noastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campioane în sporturile de echipă, Oltchim (handbal), CFR Cluj (fotbal), Asesoft (baschet), Tomis Constanţa şi Remat Zalău (volei) se bazează tot mai mult pe vedete din afara României.

S-au dus de mult vremurile în care România conta în sporturile de echipă. Astăzi, naţionalele masculine de handbal, volei, fotbal şi rugby nu mai reuşesc să se impună în faţa marilor naţiuni. Iar una dintre explicaţiile declinului suferit este că aria de selecţie s-a micşorat, iar cluburile autohtone de seniori sunt nevoite să se întărească transferând jucători din afara graniţelor.

Handbal feminin

Oltchim, mai tare decât naţionala României

Cel mai bun exemplu în acest sens este Oltchim Rm. Vâlcea. Socotită cea mai valoroasă echipă de club din România, gruparea din Zăvoi a disputat finala Ligii Campionilor în 2010. Iar apoi şi-a propus să câştige competiţia, aşa că pentru acest sezon s-a întărit ca niciodată.

Iar dacă în anii trecuţi le-a repatriat pe multe dintre româncele care evoluaseră în străinătate, de data aceasta a abordat o altă strategie, transferând vedete care nu au cetăţenie română. Mai întâi s-a bătut palma cu Allison Pineau şi Amandine Leynaud, jucătoare ce evoluează pentru vicecampioana mondială Franţa. Iar seria achiziţiilor s-a încheiat cu Marija Jovanovici şi Katarina Bulatovici, jucătoare ce au disputat finala Jocurilor Olimpice cu Muntenegru, ultima, dublă câştigătoarea a Champions League cu Slagelse (2007) şi Buducnost (2012).

Pentru a-şi atinge obiectivul, Oltchim a apelat şi la un antrenor străin, angajându-l pe Jakob Vestergaard (37 de ani), cel care a lucrat la Ikast şi Viborg, dar şi cu naţionala Australiei. „Avem cea mai valoroasă echipă din istorie. Nu că jucătoarele de dinainte ar fi fost mai prejos, dar acum avem fiecare post acoperit. Putem câştiga Liga Campionilor", a mărturisit preşedintele Petre Berbecaru despre formaţia de club care a depăşit acum în valoare naţionala României. 

Handbal masculin

Nici la  HCM Constanţa nu se mai vorbeşte româna

Nici campioana României la handbal, în versiune masculină, n-a rămas mai prejos în această vară, anunţând că va transfera şapte jucători străini mai cu seamă că Federaţia a aprobat că pot fi folosiţi simultan câte cinci într-un meci. Cu HCM Constanţa, grupare care şi-a propus să intre în grupele Ligii Campionilor, iar apoi să se califice între primele 16 din Europa, au semnat pivoţii Milutin Dragicevici (Serbia) şi Alberto Sancho Val (Spania), ultimul trecând şi pe la Barcelona, multiplă campioană a Europei. De asemenea, ca antrenor a fost numit Zvonko Sundovski, cel care pregăteşte şi selecţionata Macedoniei.

Fotbal

Portughezii fac  legea la CFR Cluj

Campioană a României la fotbal, CFR Cluj a adoptat de câţiva ani moda străinilor, din lotul actual făcând parte 18 jucători proveniţi din afara României, iar dintre aceştia, opt sunt din Portugalia. Cu ei, formaţia din oraşul transilvan şi-a atins scopurile, câştigând titlul pentru a treia oară în istoria sa centenară. Mai mult decât atât, CFR a reuşit marţi să câştige la Basel, cu 2-1, fiind la 90 de minute de calificarea în grupele Ligii Campionilor. Eroul acestui meci a fost, desigur, un străin, senegalezul Sougou marcând ambele goluri şi ratând alte două ocazii importante.

Rugby

Farul a adus 12 rugbişti din emisfera sudică

Nici rugby-ul românesc nu a fost ocolit de străini, însă fenomenul a apărut în el abia de câţiva ani. Un record l-a stabilit Farul Constanţa, care, după ce a mers pe filieră georgiană, s-a orientat primăvara trecută spre jucători proveniţi din emisfera Sudică.

Cea mai bună echipă a provinciei, din toate timpurile, în sportul cu balonul oval a transferat înainte de startul Superligii cinci sud-africani, patru namibieni, care s-au alăturat celor trei prezenţi şi în campionatul trecut, şi trei fijieni! Aşadar, o întreagă echipă „sudistă" în condiţiile în care din lot mai fac parte 13 români.
Baschet

Campioanele, câte şapte stranieri fiecare

Situaţia nu este diferită nici în baschet doar că aici, faţă de rugby, străinii au pătruns cu mulţi ani în urmă. În sezonul trecut, CSU Ploieşti a folosit un lot în care s-au regăsit şapte jucători din afara României. Tot atâţia a avut şi campioana României la baschet în varianta feminină, CS Municipal Târgovişte.

Volei

Metal Galaţi, pe filiera sârbă

În volei, la vârf, exemplul lui CSU Metal Galaţi este urmat de tot mai multe echipe după ce gruparea din oraşul dunărean a devenit cea dintâi care a participat în Liga Campionilor cu antrenorul şi o mare parte din componentele naţionalei Serbiei.

Cum în ediţia viitoare a principalei competiţii europene vom avea patru echipe - Remat Zalău şi CVM Tomis Constanţa la masculin, respectiv Tomis Constanţa şi Dinamo Romprest la feminin -, în această perioadă se definitivează loturile, iar accentul se pune tot pe aducerea unor jucători din exterior.

Jucători străini la echipele campioane din România

- Oltchim Rm. Vâlcea - handbal (8)
Silvia Navarro (Spania), Amandine Leynaud (Franţa) - portari, Ekaterina Vetkova (Rusia) - pivot, Alexandrina Barbosa (Portugalia), Marija Ivanovici, Ekaterina Bulatovici (Muntenegru) - interi, Allison Pineau (Franţa) - centru, Iulia Managarova (Ucraina) - extremă.
- CFR Cluj - fotbal (18)Mario Felgueiras (Portugalia) - portar, Lionn, Edimar (Brazilia), Ivo Pinto (Portugalia), Felice Piccolo (Italia), Adam Vass (Ungaria), Cadu, Camora, Nuno Diogo (Portugalia) - fundaşi, Bakary Sare (Belgia), Diogo Valante, Celestino (Portugalia), Rafael Bastos (Brazilia), Nicolas Godemeche (Franţa) - mijlocaşi, Pantelis Kapetanos (Grecia), Ronny (Brazilia), Rui Pedro (Portugalia), Modou Sougou (Senegal)
- CSM Baia Mare - rugby (3)
Sean Morrell (Noua Zeelandă) - linia a 3-a, Michael Wiringi (Noua Zeelandă) - mijlocaş la deschidere, Van Heerden Johannes Petrus (Africa de Sud) - linia a 2-a.
- Remat Zalău - volei (8)
Silmar Antonio De Almeida, Robinson Alessandro Dvoranen, Dias Joao Carlos Massinatori (Brazilia), Jonathan Winder (SUA), Michalis Sarikeisoglou, Athanasios Terzis (Grecia), Peter Nagy, Zoltan Mozer (Ungaria).
- CSU Ploieşti - baschet (7)
Drasko Albijanici (Bosnia), Arvydas Cepulis (Lituania), Alexandr Vlahovici, Rade Dzambici (Serbia), Mike Jones, Darius Hargrove (SUA), Angel Santana (Spania).

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite