INTERVIU Răzvan Burleanu: „Eu nu vreau să fac selecţia la naţională, să pun arbitri sau să decid retrogradatele! Fotbalul nu se mai face după ureche“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Burleanu
Răzvan Burleanu

Cel mai tânăr preşedinte de Federaţie din Europa vorbeşte despre obiectivul pe care îl are în fruntea fotbalului românesc.

Pentru Răzvan Burleanu şi echipa lui de la FRF, Campionatul European este prima competiţie majoră la care iau parte. Burleanu i-a impresionat plăcut pe francezi, care au punctat în prestigiosul cotidian LEquipe că „România are preşedinte un tânăr star, care a fost înconjurat cu simpatie de fani la sosirea tricolorilor la Paris, fiind solicitat şi răspunzând prompt şi voios la toate solicitările de poză şi autografe”. Este cert că Burleanu, care la 31 de ani e cel mai tânăr preşedinte de Federaţie de Fotbal din Europa, şi poate chiar din lume, are mai puţini contestatari în străinătate decât în ţară. Lucru care nu pare să-l deranjeze, câtă vreme în discuţia pe care am purtat-o a repetat de câteva ori: „Eu nu mi-am propus să conduc fotbalul românesc, ci să-l fac să funcţioneze aşa cum trebuie”.

Ce făcea Răzvan Burleanu la ultimul Campionat European la care a participat România?  
Susţineam echipa naţională, ca suporter din faţa televizorului. Nu am fost la niciun turneu final până acum, dar am urmărit toate meciurile şi în 2008, şi în 2000 şi la turneele precedente.
Vă gândeaţi că veţi ajunge să conduceţi delegaţia României la o asemenea competiţie?
Cu siguranţă, nu! Eram un suporter ca orice alt român, care se bucura şi suferea pentru echipa naţională.
Cu ce imagine ajunge naţionala României în Franţa?
Nu mai avem valorile de altădată, ar fi nerealist să spun că speriem orice adversar, dar nici nu suntem o echipă  pe care să nu o iei în seamă. Cred că naţionala e socotită o echipă muncitoare, o echipă care nu trebuie subapreciată pentru că poate creea surprize. Nu ne situăm printre favoriţi, dar nici la outsideri.

romania

Naţionala reprezintă imaginea fotbalului românesc?
La asemenea competiţii asta e asocierea. Concret însă nu e chiar acelaşi lucru. Fotbalul românesc a avut şi are mai multe probleme decât echipa naţională.
Probleme financiare?
Probleme de toate felurile, inclusiv financiare. Ştiu foarte bine cum e să ai o societate în criză, pentru că şi noi am preluat Federaţia cu un deficit financiar important şi ne-au trebuit doi ani să o aducem pe linia de plutire. Dar noi am avut un plan bine pus la punct de care ne-am ţinut orbeşte. Aşa cum a am mai spus-o FRF era proiectată să piardă bani în următorii ani.
Este FRF acum la nivelul Federaţiilor din alte ţări?
Stăm mai bine decât multe Federaţii. Sigur, nu avem forţa marilor puteri, nu avem câştigurile lor, pentru că fotbalul românesc are altă dimensiune, dar suntem o Federaţie apreciată şi respectată la nivel de FIFA şi de UEFA. Şi avem o politică bună, aceea de a dezvolta şi construi. Fotbalul actual nu mai e ce era acum 25 de ani, e un aspect pe care mulţi nu vor să-l ia în seamă.

"Fotbalul e acum o industrie!"
În ce sens nu mai e ca atunci?
Nu se mai face după ureche. Fotbalul este acum o industrie, face parte parte din entertainment, creează audienţe uriaşe şi inclusiv bani, e parte importantă din viaţa acestor vremuri. A ieşit demult  din latura sportivă. Creeţi că la UEFA sau la FIFA se discută despre ce va face Austria cu Ungaria sau dacă joacă Griezmann vârf împins au aripă stânga? Ori dacă arbitrul a greşit sau nu intenţionat? Se discută despre dezvoltare, despre programe noi, despre relaţia cu Uniunea Europeană, despre cum să se obţină bani mai mulţi, să se desfăşoare competiţii pentru toate categoriile sociale şi multe alte proiecte globale. Sunt lucruri care în România au contat prea puţin până în 2014.
Vă deranjează când se spune că nu sunteţi un om de fotbal şi nu aveţi ce căuta în fruntea FRF?
Eu am fost ales, nu am venit singur la FRF şi nu m-a numit nimeni. Apoi, cred că a trecut destul timp de când sunt la Federaţie şi am aceste discuţii mi se par depăşite. Şi, nu în ultimul rând, în fruntea Federaţiilor din Europa nu mai sunt demult doar foşti fotbalişti. Olanda, Slovenia, Franţa, Portugalia sunt doar câteva exemplu, Gianni Infantino, de la FIFA, n-a fost nici el vreun mare fotbalist, dar e în fruntea fotbalului mondial.
Cât la sută din timp alocaţi zilnic echipei naţionale?
20 la sută, poate 25%, depinde de perioadă. Fotbalul nu înseamnă însă doar echipa naţională. Obiectivul meu e să fac acest fotbal să funcţioneze aşa cum trebuie, să-l dezvolt, nu vreau să conduc fotbalul românesc. Nu vreau să fac selecţia la naţională, să deleg arbitri, să decid cine retrogradează şi cine nu, sau alte lucruri de acest gen. Noi trebuie să funcţionăm ca un organism performant şi pentru asta avem departamente cu obiective clare.
Câţi angajaţi de pe vremea lui Mircea Sandu mai sunt la FRF?
În top management mai sunt doi: Domnul Stângaciu la juridic şi domnul Duru la licenţe. În rest, mai sunt oameni care au lucrat şi înainte de 2014 şi care lucrează şi acum. Pentru că şi-au făcut treaba şi s-au adaptat din mers noilor cerinţe. Nu e deloc uşor să lucrezi acum la FRF. Fiecare angajat are un target de îndeplinit, un contract determinat, la sfârşitul fiecărui an se face o evaluare şi se trage linie.
Se spune că aveţi uşile mereu închise, că e mai greu de vorbit cu preşedintele FRF  decât cu Obama.
Da, când lucrăm avem uşile închise. Nu sunt adeptul unei hlizeli aşa continue, cum erau obişnuiţi unii, dar cine vrea să vorbească cu mine o poate face cu uşurinţă.
Pe la meciuri de ce nu mergeţi?
Merg la foarte multe acţiuni în ţară şi cred că rar am refuzat o invitaţie, fie că a fost vorba de juniori, fotbal feminin, Liga elitelor sau altceva. Întradevăr, la meciurile din Liga I nu prea merg, prefer să le văd la televizor poate şi pentru că există galerii care mă înjură.
Şi de ce vă înjură?
Pentru că le-am tăiat cota de bilete pe care le primeau la meciurile echipei naţionale. După jocul cu Ungaria am sistat acest obicei. Se dădeau 8.000- 10.000 de bilete gratuit şi jumătate dintre ele erau vândute pem piaţa neagră. Iar naţionala risca să joace cu porţile închise. Aşa că le-am tăiat şi mi-am asumat riscul de a fi înjurat de o anumită parte a fanilor.
A fost calificarea la Euro o infuzie de capital pentru FRF?
Da şi nu prea. Bugetul pe 2016 nu e asigurat de banii de la UEFA. Din ce luăm de acolo ne rămâne cam un milion de euro. Jumătate din banii încasaţi de acolo s-au dus pe prime, două milioane de euro sunt cheltuielile cu naţionala pentru Euro aşa că nu rămâne cine ştie ce sumă fabuloasă. Dar au fost bani buni, jucătorii au fost mulţumiţi, le-am asigurat cele mai bune condiţii, nu cred că are cineva de ce să se plângă.


Oficialii au fost şi ei mulţumiţi? Se vehiculează nişte prime dolofane pentru oamenii din birouri, inclusiv pentru preşedinte?
Ce se vehiculează e una, ce se plăteşte e alta. O recompensă trebuia să existe pentru fiecare, dar banii nu sunt cei care au apărut în presă. Cum nici diurna mea zilnică de 500 de euro nu e reală, ca şi multe alte lucruri care apar, cum spun unii „pe surse”. Toţi membrii staffului administrativ au diurnă sub cea a jucătorilor şi niciunul nu merge la Bussines Class în interes de serviciu, aşa cum o fac fotbaliştii. Şi nimeni nu a luat niciun leu din banii cuveniţi echipei sau din cei alocaţi altor investiţii.
Care sunt investiţiile pe care le veţi face după Euro?
În 2017 vom investi trei milioane de euro în terenuri de joc, care vor fi la dispoziţia cluburilor din ţară. Vom face şi un centru de excelenţă în pregătire şi recuperare medicală, la Mogoşoaia. Avem deja un partener de prestigiu pe care îl vom anunţa. Ne mişcâm în direcţia dezvoltării pe mai multe planuri.
Spuneţi o investiţie bună pe care FRF a făcut-o anul acesta.
Suntem aproape să definitivăm sistemul de informatizare al Federaţiei. Ştiu că nu sună spectacunos, nu e cancan sau subiect de ştire, dar astfel eliminăm şi ultimele registre din Federaţiei. Suntem de 16 ani în mileniul trei şi noi mai avem registre în care se scrie cu pixul. Odată cu acest sistem nu va mai fi nevoie ca X de la Satu Mare să vină până la Bucureşti cu legitimaţia jucătorului ci totul se va face informativ. Va fi şi o cheltuială în minus pentru cluburi.
   

Iordanescu
Revenind la Campionatul European. Ce şanse avem?  Obiectivul e să ieşim din grupă. Nu pot să spun ce vom face, dar aceşti fotbalişti merită să realizez ceva la Campionatul European. Sunt oameni care au muncit enorm ca să ajungă unde sunt. Cine va fi surpriza Europenelor? Poate Islanda. Îmi place să cred că o performanţă a României nu ar fi socotită chiar o surpriză. Favorita? Franţa. Şi sper, ca aşa cum s-a mai întâmplat, favorita să nu plece în trombă de la primul meci. Ce se întâmplă cu Iordănescu după turneul final? Depinde de rezultate şi de dorinţa lui. Dar aşa cum am mai spus, are locul asigurat în stafful tehnic al FRF. Dacă nu va mai fi selecţioner va fi director tehnic. Care e cel mai fals lucru care se spune despre dvs? Ca ţin de scaun şi că sunt în conflict sau mă tem de cei din Generaţia de Aur. De scaun nu am de ce să ţin pentru că îmi pot găsi de lucru în alte părţi destul de uşor şi pe un salariu mai bun decât la FRF. Nu-mi place să mă laud, dar credeţi că întâmplător sunt invitat periodic la Bruxelles sau la diverse alte evenimente la nivel înalt?  Iar cu Generaţia de Aur nu am nici cel mai mic conflict. Belodedici, Viorel Moldovan, Vlădoiu sunt la FRF, cu Stelea şi cu Balint vorbesc ori de câte ori mă întâlnesc, m-am văzut cu Răducioiu la finala Ligii Campionilor de la Milano şi mi-a spus că regretă tot ceea ce a spus când a plecat din Federaţiei. Hagi, Gică Popescu? Cu Hagi nu am o relaţie directă, dar el a sprijinit acţiunile noastre, inclusiv trimiţând jucători în cantonamentul naţionalei din Antalya, din această iarnă.  Cu Gică Popescu m-am întâlnit o singură dată înainte de alegerile din 2014, la o dezbatere televizată. Care a fost fotbalistul preferat al lui Răzvan Burleanu? Zidane şi mă bucur pentru el că a câştigat Liga Campionilor cu Real Madrid, echipa al cărei joc îmi place cel mai mult. Personalitatea sportivă care va marcat cel mai mult? Cruyff. Am citit foarte multe despre el şi am văzut imagini care mi-au făcut o impresie extraordinară despre el. Dar din România? Hagi, Ilie Dumitrescu, Balint, Lăcătuş, Balaci. Chiar dacă pe unii nu i+am prins jucând foarte mult am avut posibilitatea să-i văd ulterior. „Obiectivul meu este ca până în 2018 FRF să funcţioneze la cheie, sau mai bine zis la amprenta digitală”
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite