INTERVIU Preşedintele AIPS despre viitorul presei: „Cel puţin 50% din populaţia lumii nu e formată din proşti”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gianni Merlo, preşedintele AIPS FOTO Arhivă Personală
Gianni Merlo, preşedintele AIPS FOTO Arhivă Personală

Italianul Gianni Merlo este preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive şi un nume greu în presa internaţională.

Merlo s-a întâlnit cu Dumitru Graur, preşedintele APS (Asociaţia Presei Sportive din România), prilej pentru cunoscutul gazetar sportiv şi om de televiziune de a-i lua italianului un interviu, publicat în ultimul număr al revistei "Sport în România".

Dumitru Graur: Stimate domnule Preşedinte, haideţi să vorbim mai întâi despre aniversarea celor 90 de ani de existenţă a AIPS. Din câte ştiu eu, nu există foarte multe asociaţii profesionale cu o asemenea vechime.

Gianni Merlo: Cred că lucrul cel mai important este că oamenii care au fondat asociaţia acum 90 de ani au fost oameni cu o mare viziune, mari jurnalişti. Eu îi admir atât de mult, fiindcă la vremea respectivă ce au făcut ei nu era deloc uşor şi nici obişnuit. Cred că au avut viziunea pe care doar foarte puţini izbuteau să o aibă. Vedeţi, şi asta o spun mereu, prima fotografie a ceea ce se numea „Biroul AIPS”, făcută într-un rig de box, este o imagine cu totul excepţională, pentru care fotograful ar fi meritat Premiul Pulitzer, dacă măcar i-am ştii numele! Eu cred că în 1924 nu era simplu să găseşti lumina potrivită pentru o fotografie de calitate şi să asiguri compoziţia cadrului. Asta e artă, nu este munca obişnuită a unui fotograf! Toate detaliile par a fi studiate. Acei oameni stau pe scaune şi lucrează, nu se uită la fotograf. Şi cum vedeţi, par să fie oameni ai secolului nostru, deşi nu sunt, din păcate. Şi nu întâmplător, după părerea mea, fotografia a fost făcută într-un ring de box: parcă încearcă să ne transmită că trebuie să luptăm, să ne batem pentru drepturile noastre. Şi era acum 90 de ani!    

Bun, şi astăzi, la 90 de ani distanţă, ce înseamnă AIPS?

Dacă a plecat de la numai opt asociaţii fondatoare, numărul a crescut treptat, în special după cel de-al Doilea Război Mondial. În 1964, la Congresul de la Munchen s-au numărat 31 de ţări membre, în vreme ce la încheierea mandatului preşedintelui francez Felix Levitan, un alt gazetar extrem de important pentru dezvoltarea asociaţiei, erau deja 67 de ţări membre. În 1991, la Nicosia, AIPS a sărbătorit înscrierea celui de-al 100-lea membru asociat. Apoi numărul a crescut brusc la 120 la Manchester, în 1994 şi la 130 la Oviedo, în 1997. Când turcul Togay Bazatli, pe care l-am înlocuit, a părăsit preşedinţia AIPS, în 2005, erau 144 de ţări membre. Astăzi sunt 157 de asociaţii naţionale membre ale AIPS, de pe toate continentele globului. Reprezentăm fără îndoială o forţă şi încercăm să fim credincioşi scopurilor iniţiale ale creării AIPS, apărând interesele tuturor gazetarilor în relaţia cu diferitele foruri şi structuri sportive internaţionale. Să nu uitaţi că există la ora actuală în lume un număr de peste 6.500 de gazetari având o legitimaţie a Asociaţiei internaţionale a presei sportive, dintre care aproape 3.500 sunt din Europa, 2.200 din Asia, 530 din Africa, 330 din America şi 11 din Australia. Cele mai multe legitimaţii AIPS sunt în China – 994, Japonia – 660, Austria - 248, Germania şi Marea Britanie – 234, Turcia – 200, Elveţia – 198, Rusia – 168, Ungaria – 137 şi aşa mai departe.

Astăzi presa se află în faţa unor dificultăţi aproape de neimaginat în urmă cu numai câteva decenii. Ce soluţii caută AIPS?

Există într-adevăr foarte multe probleme. Sântem încă în stadiul de a le studia. Nu trebuie să ne grăbim să luăm măsuri, înainte de ştii cu adevărat de unde vine pericolul. Studiem, mergem la avocaţi. Munca noastră s-a schimbat atât de mult încât trebuie să ne sporim cunoştinţele în orice problemă. Fie că e vorba despre drepturi de televiziune, condiţiile de muncă ale ziariştilor şi aşa mai departe. Este motivul pentru care colaborăm acum cu o foarte cunoscută casă de avocatură din Elveţia, condusă de maître Carrar, care este unul dintre cei mai buni avocaţi din lume. Şi o face pentru noi doar pro bono, de prietenie, plătim doar asistenţii care fac actele şi el nu ne ia niciun ban! Dar îi place ce facem şi ne-a ajutat să fim pentru prima oară legal recunoscuţi în Elveţia, ceea ce nu e puţin lucru. Cred că în curând va trebui să-i punem şi lui fotografia în cartea noastră omagială, cea care a fost editată la împlinirea a 90 de ani...

Dacă nu eşti special, nu te citeşte nimeni!

Poate că am mers totuşi puţin care repede. Ce este AIPS astăzi, la 90 de ani de existenţă?

Azi este după părerea mea o organizaţie încă nouă, care se dezvoltă şi care încearcă să rămână la nivelul timpurilor. Şi cred că trebuie să fiu cu adevărat mândru că în 2005 am făcut o revoluţie. Iar acum începem să vedem rezultatele. Fiindcă CIO vine acum la noi pentru a ne prezenta proiectele sale, aşa cum fac de asemenea o mulţime de federaţii, care doresc să vină, şi asta reprezintă ceva. Mulţi dintre colegii dv. poate nu înţeleg acest lucru destul de bine. Dar e important şi înseamnă că au mult respect pentru noi. Şi nu numai pentru că au cu noi un contract; contractul este doar unul de servicii, nimic altceva: vindem pagini ale revistei noastre, spaţii pe site şi posibilitatea unei reprezentări aici, la Congres. Şi plătesc câte 5.000 de euro pentru a veni aici şi a conferenţia în faţa delegaţilor prezenţi la Congres. Iar asta e important, nu?

Merlo FOTO Arhivă personală

Foto sus: Dumitru Graur, preşedintele APS România, alături de Gianni Merlo, preşedintele AIPS

Citeşte continuarea interviului pe apsmedia.ro

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite