INTERVIU Consilierul lui Michel Platini a venit la Bucureşti pentru a analiza problema blaturilor din fotbal: “Cluburile cu probleme sunt expuse pariorilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Karl Dhont

Belgianul Karl Dhont, mâna dreaptă a preşedintelui UEFA, Michel Platini, în materie de meciuri trucate, susţine că forul european are în vizor mai multe partide suspecte disputate în primele două divizii în ultimele sezoane.

Complet necunoscut de publicul larg, numele lui Karl Dhont le provoacă fiori pe şira spinării mafioţilor din reţelele care se ocupă de trucarea meciurilor de fotbal. Dhont este cel care a declanşat, în 2005, scandalul meciurilor trucate din Belgia, în care a fost implicat şi Marius Mitu. Succesul obţinut atunci l-a determinat pe Michel Platini să-i ofere un post în cadrul UEFA. Dhont, care este astăzi consilierul preşedintelui şi expert în cadrul Comisiei de Etică şi Disciplină a forului continental, a venit pentru prima la Bucureşti în această săptămână, pentru a participa la seminarul “Fotbal curat”, organizat de Federaţia Română de Fotbal.

“Adevărul”: Să trecem direct la subiect, pentru că motivul care v-a adus la Bucureşti nu poate fi decât unul. Care sunt meciurile trucate din România pe care le investigaţi?
Karl Dhont (râde): Am intuit că vei începe cu această întrebare. Mereu se întâmplă aşa. Am venit în România împreună cu Andreas Holzer, şeful Biroului de Crimă Organizată din Austria, pentru a ne întâlni cu cei din Federaţie, dar şi pentru a informa autorităţile despre modul în care funcţionează industria meciurilor aranjate pentru pariuri. Suntem conştienţi de problemele pe care le aveţi aici în Liga I şi Liga a II-a. Au fost semnale transmise de UEFA către FRF în ceea ce priveşte anumite meciuri. Din păcate, nu-ţi pot satisface în totalitate curiozitatea jurnalistică, pentru că n-am cum să dezvălui ceva din dosarele nefinalizate.

Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis un dosar penal pe subiectul meciului Dinamo-Lazio, disputat în august 2007 în preliminariile Ligii Campionilor…
Sunt foarte interesat de acest caz. Pentru noi, meciul fiind organizat sub egida UEFA va fi analizat îndeaproape. Meciul trebuie anchetat de autorităţile judiciare, pentru că UEFA şi FRF nu au capacitatea legală pentru a ancheta. Din păcate este o situaţie foarte delicată, care afectează fotbalul românesc.

“Dosarul Transferurilor”, instrumentat tot de procurorii anticorupţie, a dus la condamnarea a opt oameni importanţi din fotbalul românesc, inclusiv fostul căpitan al Barcelonei. Gică Popescu. Cum s-a văzut acest caz la UEFA?
Sincer, a fost o surpriză neplăcută, Popescu fiind un nume mare în fotbalul european. Eu consider însă că e o stare de normalitate ca astfel de cazuri să fie rezolvate în acest mod de justiţie. Până la urmă, lumea fotbalului are aceleaşi probleme ca şi restul societăţii. Ştiu că sună a clişeu ceea ce spun, dar e purul adevăr. Pentru ce a fost găsit vinovat Popescu?

Evaziune fiscală şi spălare de bani.
Da…E foarte rău pentru el. Dar vreau să spun ceva, un principiu după care mă ghidez în viaţă: fiecare e liber să facă ce vrea, dar trebuie să suporte şi consecinţele. Eu nu pot să mă declar şocat de condamnarea lui Popescu, pentru că pe mine nu mă mai miră nimic. Am văzut, de-a lungul anilor, foarte mulţi fotbalişti mari implicaţi în afaceri murdare.

Să revenim la meciurile trucate. De unde provin “creierele” acestor reţele care sunt implicate în aranjarea meciurilor din România?
Există şi cazuri izolate, dar noi nu ne confruntăm de obicei cu jucătorul care vinde de capul lui un meci, iar vecinul pariază pe primul corner. Aici este vorba despre mafie, despre crimă organizată. Avem în vizor reţele din Osetia, Albania şi alte ţări, care se ocupă şi cu traficul de persoane sau de droguri. Sunt sume imense de bani care se pot câştiga. Gândeşte-te că în Asia se pot paria şi câte 300.000 de euro pe un meci, de pe un singur cont. Dar aceeaşi persoană poate paria aceeaşi sumă şi de pe alte conturi. Iar o reţea organizată are mai mulţi “pariori” de genul acesta. Dacă ştii rezultatul dinainte, atunci cu siguranţă poţi face bani serioşi din afacerea asta.

Cam cât se poate câştiga de pe urma unui meci trucat din România?
În niciun caz milioane de euro, aşa cum se întâmplă în Italia, de exemplu. Dar un meci din Liga a II-a poate aduce un profit de câteva sute de mii de euro. Bani din care trebuie să-i plăteşti şi pe jucătorii care te-au ajutat. Dar un fotbalist nu câştigă mai mult de 500, maximum 1.000 de euro la acest nivel.

În Liga I avem şapte cluburi în insolvenţă, care automat nu mai pot participa în cupele europene. S-a ajuns astfel la situaţia hilară ca echipe de pe primele locuri ale clasamentului să nu mai aibă motivaţie pe final de campionat…
Da, nu este o situaţie tocmai plăcută. Practic, cei care recrutează jucători pentru trucarea de meciuri unde se duc? La cluburile aflate în insolvenţă, unde fotbaliştii nu şi-au mai primit salariile de luni bune, nu? Sigur, există la ora actuală cluburi cu probleme financiare peste tot în Europa. Chiar şi Real Madrid se întreabă în acest moment de unde să mai ia bani.

Sunteţi din 2008 la UEFA, deci aţi avut ocazia de a intra în contact şi cu vechea conducere a FRF. Cu cine aţi colaborat mai bine?
Fără discuţie, există o deschidere mult mai mare pe care noua generaţie de conducători din cadrul FRF o au faţă de astfel de lucruri. Nu pot să spun că n-am colaborat şi cu cei dinainte, dar am avut mult mai puţine indicii despre meciuri trucate, faţă de situaţia de acum.

În România avem o tradiţie a meciurilor trucate. În anii ’90 exista aşa-zisa “Cooperativă”, un fel de asociaţie neoficială prin intermediul căreia se împărţeau “frăţeşte” punctele. Iar FRF asista tacit la tot acest “spectacol”…
Da, mi s-a povestit şi mie câte ceva. Practic, în momentul în care ai o Federaţie slabă, atunci pot exista şi situaţii de genul, în care cluburile îşi creează o organizaţie paralelă. În cazul în care Federaţia e puternică, astfel de lucruri nu mai pot fi tolerate.

Sunteţi la originea declanşării unui alt scandal celebru legat de mafia pariurilor, Atalanta-Pistoiese, la începutul anilor 2000. Vi se pare mai curat fotbalul italian de azi?
Faţă de perioada în care Luciano Moggi era la “butoane” este mult mai curat. Dar, de fiecare dată când îmi spun că lucrurile s-au îndreptat acolo, apar noi şi noi cazuri de meciuri trucate. Chiar mă întreb dacă se vor potoli vreodată oamenii ăia! La fel se întâmplă şi în Grecia, unde problemele societăţii s-au răsfrânt într-un mod abrupt asupra fotbalului.

O ultimă întrebare. Vă mai amintiţi de Marius Mitu?
(se gândeşte) Mitu, Mitu…Gata, mi-am amintit. E băiatul ăla de la Lierse care a ajuns apoi la Anderlecht. N-am ce să-ţi spun în mod special despre el. A fost implicat şi el în cazul din Belgia, care a ajuns în justiţie abia anul trecut, după aproape zece ani după ce s-au petrecut faptele. A fost foarte greu să documentez acest caz, împreună cu nişte jurnalişti. Corupţia este greu de dovedit! Dar şi acolo s-a întâmplat cum îţi povesteam. Chinezul care a pus la cale reţeaua (n.r: Zheyun Ye) reuşise să preia controlul, sub diverse forme, a patru cluburi din prima divizie. Apărea mereu la momentul potrivit, numai la echipele cu probleme financiare. Mă mir că nimeni nu s-a prins că e ceva în neregulă, până să declanşez eu scandalul.

Marius Mitu riscă să ajungă la puşcărie în Belgia

Marius Mitu este inculpat în procesul privind corupţia din fotbal belgian, ce a început la 3 februarie 2014, la Bruxelles, şi în care principalul acuzat este chinezul Zheyun Ye. În proces sunt implicate 31 de persoane, în special jucători şi antrenori suspectaţi de corupţie în campionatul Belgiei, în perioada 2004-2006. În urma unei anchete s-a stabilit că s-au pariat sume importante din China pe meciuri din campionatul belgian, alimentându-se reţelele infracţionale implicate în pariurile sportive. Jucătorii, majoritatea de la cluburi aflate în dificultate, ar fi acceptat să piardă meciuri în schimbul unor sume de bani. De asemenea, responsabilii cluburilor ar fi acceptat să participe la trucarea meciurilor, în schimbul unui ajutor financiar de la Zheyun Ye. În faţa instanţei, Marius Mitu a declarat că nu a returnat omului de afaceri Zheyun Ye banii primiţi pentru trucarea unui meci, aşa cum au făcut coechipierii săi după ce partida nu s-a încheiat cu scorul aşteptat de chinez, deoarece îi trimisese deja în România. Procurorul a cerut între 10 şi 20 de luni închisoare şi amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de euro pentru toţi fotbaliştii judecaţi.

UEFA nu are pârghiile legale pentru a ancheta, însă noi colaborăm atât cu Interpolul, cât şi cu autorităţile naţionale, respectiv cu instituţiile europene, pentru a stopa acest flagel al meciurilor trucate Karl Dhont, oficial UEFA
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite