INFOGRAFIE Spectacolul Continentului Negru: Drogba, Adebayor sau Yaya Toure în Cupa Africii pe Naţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drogba

Sâmbătă începe Cupa Africii pe Naţiuni la fotbal, o competiţie savuroasă, cu multe vedete la start, dar care ne-a obişnuit şi cu multe faze comice.

Găzduită de Africa de Sud, turneul se desfăşoară la doar un an după ce Zambia triumfa pentru prima oară în istorie. Africanii vor să mute turneul în ani impari, de aici şi decizia de a organiza competiţia la numai 12 luni distanţă de precedenta întrecere, urmând ca pe viitor Cupa să se desfăşoare conform tradiţiei, adică o dată la doi ani.
A 29-a ediţie a Cupei Africii este organizată de Africa de Sud, iar în meciul inaugural trupa Bafana Bafana va întâlni formţia din Capul Verde (sâmbătă, ora 18.0, EuroSport). Calificată în premieră la Cupa Africii, după ce a eliminat total neaşteptat Camerunul, reprezentanta insulei de 400.000 de locuitori îl are în rândurile sale pe Fernando Varela, fundaş central la FC Vaslui. De altfel, Varela şi burkinezul Paul Koulibaly, care a evoluat în tur la Dinamo, sunt singurii jucători din Liga I care vor lua parte la acest turneu.
Olăroiu şi-a pierdut vedeta
Franţa, în schimb, va fi cea mai “văduvită” naţiune pe parcursul celor trei săptămâni, nu mai puţin de 54 de jucători de la Cupa Africii provenind de la echipe din primele trei ligi din Hexagon. Doar de la Ajaccio, trupa lui Mutu, sunt şase jucători care merg în Africa de Sud. Turneul a “lovit” şi în Cosmin Olăroiu, care l-a pierdut pe ghanezul Asamoah Gyan, atacantul-vedetă al echipei sale, tocmai înaintea unor meciuri importante din Emirate.
Coasta de Fildeş, eterna favorită
Din 2006 încoace, “elefanţii” lui Didier Drogba pornesc din postura de mari favoriţi şi de fiecare dată se împotmolesc undeva pe drum. Anul trecut, ivorienii au peirdut la penaltyuri o finală dramatică împotrva Zambiei, după ce Drogba a ratat o lovitură de pedeapsă în timpul regulamentar.  “Avem o echipă capabilă de lucuri măreţe la această Cupă, pentru că, sincer, am obosit să pierdem. Toată lumea aşteaptă să oferim trofeul ţării noastre”, a explicat Drogba (34 de ani), care va face cuplu în atacul Coastei de Fildeş cu Lacina Traore, fostul jucător al lui CFR Cluj, acum la Anji Mahachikala.


Câştigătoarea din Africa de Sud va participa în vara acestui an la Cupa Confederaţiilor, competiţie găzduită de Brazilia, şi care precede Cupa Mondială de anul viitor.


Meciurile de la Cupa Africii vor fi transmise în direct pe Eurosport 1 şi 2

Câştigătoarele Cupei Africii
Egipt 7
Ghana 4
Camerun 4
Nigeria 2
R.D Congo 2
Coasta de Fildeş, Zambia, Tunisia, Sudan, Algeria, Maroc, Etiopia, Africa de Sud, Congo – câte una


Poreclele echipelor calificate
Africa de Sud – Bafana Bafana
Capul Verde – Rechinii Albaştri
Angola – Antilopele Negre
Maroc – Leii din Atlas
Ghana – Stelele Negre
Mali - Vulturii
Niger - Gazelele
R.D. Congo – Leoparzii
Zambia – Gloanţele de cupru
Nigeria – Vulturii verzi
Burkina Faso - Armăsarii
Etiopia – Antilopele
Coasta de Fildeş - Elefanţii
Tunisia – Vulturii din Cartagina
Algeria – Vulpile Deşertului
Togo – Şoimii


Vedetele de la Cupa Africii
Coasta de Fildeş – Didier Drogba (Shanghai), Yaya şi Kolo Toure (Manchester City), Gervinho (Arsenal), Lacina Traore (Anji), Salomon Kalou (Lille)
Togo – Adebayor (Tottenham)
Algeria – Sofiane Feghouli (Valencia)
Maroc – Mounir el Hamdaoui (Fiorentina)
Mali – Sissoko (PSG), Seydou Keita (ex-Barcelona, Dalian Aernin)
Ghana – Kwadwo Asamoah (Juventus) şi Asamoah Gyan (Al Ain)
Nigeria – Obi Mikel şi Victor Moses (Chelsea)

Cupa Africii
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite