INFOGRAFIE Un microbist din doi ţine cu Steaua. Doi români din trei cred că fotbalul nostru e corupt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai puţin de 44,3% din români urmăresc meciuri de fotbal, indiferent că e vorba de partide din Liga I, de meciuri ale echipei naţionale sau de dispute din alte campionate sau din cupele europene, relevă sondajul “Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“. Cercetarea a fost realizată în perioada 28 mai - 3 iunie 2013.

Volumul eşantionului a fost de 1.055 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani, iar eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.  Studiul mai arată că persoanele cu studii medii şi superioare urmăresc meciuri de fotbal într-o măsură mai mare decât cele cu studii primare.

UN TABLOU IMUND

Două treimi din români (66,4%) consideră că există corupţie în fotbalul românesc şi doar 1,9% afirmă că nu există corupţie în fotbal. 31,8% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare, opţiunea pentru această variantă de răspuns fiind, practic, refugiul celor care nu sunt interesaţi de fotbal.

Această percepţie profund negativă are cauze multiple. Jocurile de putere dinainte de 1989, când Steaua şi Dinamo, având în spate cele mai temute ministere, batjocoreau competiţia, adversarii şi bunul-simţ pe plan intern, apariţia Cooperativei în anii ’90, cu numeroase meciuri trucate şi clasamente întocmite, de multe ori, în separeurile restaurantelor de lux, intrarea în vocabularul microbiştilor  a substantivului „blat“ – care descrie corupţia din fotbal şi care e dificil de tradus în alte limbi, scandalurile frecvente legate de pariuri şi procesele răsunătoare din ultima vreme („Dosarul Transferurilor“ şi „Valiza“) – creionează tabloul imund al fotbalului românesc.

Într-un top al vinovăţiei pentru degradarea continuă a fotbalului nostru, respondenţii îi identifică, în primul rând, pe conducătorii sau pe patronii echipelor de fotbal (42,1% din cei 66,4% care au declarat că există corupţie în fotbal). 35,7% din români arată cu degetul Liga Profesionistă de Fotbal şi Federaţia Română de Fotbal, pe care le socotesc responsabile pentru corupţia din fotbalul românesc, în timp ce 12% îi acuză pe jucători şi pe antrenori.

Cei mai exigenţi observatori ai corupţiei din fotbalul românesc sunt persoanele cu venit mare şi cele din categoria de vârstă 36-65 de ani.

CEI MAI IUBIŢI DINTRE FOTBALIŞTI

Sondajul realizat de INSCOP Research arată fără tăgadă, ca şi alte sondaje realizate în anii anteriori, că românii iubesc Steaua – 51,8% din respondenţi sunt fani ai „roş-albaştrilor“. Explicaţia e mai simplă decât o pasă cu latul: generaţia „viteziştilor“, câştigătoare a Cupei Campionilor Europeni (1986) şi a Supercupei Europei (1987), precum şi evoluţiile lipsite de inhibiţii ale steliştilor în cupele europene şi după 1990.

În ierarhia celor mai îndrăgite echipe din Liga I urmează Dinamo (8,8% din preferinţe), Rapid (5,6%), CFR Cluj (5,0%) şi Petrolul Ploieşti (4,5%). Celelalte participante la ediţia 2012-2013 a Ligii I pot fi încadrate în marja de eroare, cea mai bine poziţionată echipă din acest grup fiind FC Vaslui (1,1%).

De notat că două echipe pe care românii le-au purtat în suflet de-a lungul anilor, Universitatea Craiova şi Poli Timişoara, n-au fost incluse pe lista întrebărilor, întrucât studiul a vizat exclusiv Liga I.

NORI NEGRI ŞI PENTRU ECHIPA NAŢIONALĂ

Echipa naţională de fotbal e o rană a celor care încă mai umplu tribunele în România. Cercetarea „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“ indică doar 19,0% din români optimişti în ceea ce priveşte calificarea „tricolorilor“ la Campionatul Mondial Brazilia 2014.

Un român din trei (33% din respondenţi) nu crede că prima reprezentativă o să ajungă la Rio de Janeiro, în vara anului viitor, în timp ce 48% din cei chestionaţi nu ştiu sau nu răspund la întrebarea vizând calificarea la cea mai importantă competiţie a fotbalului mondial. Vinovăţia pentru eşecurile în lanţ ale naţionalei este împărţită între jucători şi selecţioneri (34,8% din români), Federaţia Română de Fotbal (21,0%), altcineva (1,5%).

Click pentru a mări infografia

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite