Ilie de la sculărie mai încearcă o scamatorie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ilie Năstase a fost un artist al tenisului. Ca jucător, i-a plăcut să încerce imposibilul. Apoi, ca legendă, şi-a tot dat în petec, beneficiind însă de simpatia tolerantă a celor pe care i-a hipnotizat cu tenisul său fermecător.

Până săptămâna trecută, când a făcut-o de oaie la Constanţa, la meciul de Fed Cup cu Marea Britanie. Vineri seară, la recepţia dinainte de meci, o remarcă interpretabilă a lui Ilie la adresa Serenei Williams a dat prilejul presei tabloide britanice să facă un ţânţarmăsar dintr-o glumiţă nesărată. „O să iasă ciocolată cu lapte”, s-a trezit Năstase să spună despre faptul că Serena e gravidă cu iubitul ei caucazian (sic!) Alexis Ohanian, cofondatorul reţelei de socializare Reddit.

Sâmbătă, însă, Năstase s-a transformat în Ilie de la sculărie. Şi le-a înjurat ca la uşa cortului pe jucătoarea Johanna Konta şi pe Anne Keothavong, femeia-căpitan al echipei britanice, .

A urmat o furtună mediatică mondială cu care, probabil, sunteţi la curent. Şi suspendarea temporară a lui Ilie de către forul mondial care patronează Fed Cup, ITF, până când va lua o decizie finală.

De aici, discuţia pare s-o fi luat razna. Iar porcăiala intercontinentală s-a concentrat pe remarca pseudo-spirituală la adresa Serenei Williams, interpretată ca rasială. O manipulare grosolană a subiectului. O scamatorie. Poate că asta le place unora să creadă, însă Năstase nu a intrat în atenţia ITF pentru glumiţa cu copilul nenăscut al Serenei. Ilie e judecat pentru înjurăturile adresate jucătoarelor britanice!

Şi pentru comportamentul huliganic pe care l-a avut sâmbătă, în timpul meciului dintre Sorana Cârstea şi Johanna Konta. Care, între noi fie vorba, a fost o probă de bădărănie şi a dat tonul tribunei. Ceea ce, în calitatea oficială de căpitan nejucător, reprezintă un comportament inacceptabil. Şi tocmai pentru calitatea sa oficială, Ilie nu poate apela la scuza „aşa-i tribuna, la meci“.

Bineînţeles, din Marea Flecăreală nu puteau lipsi nici jigniţii de serviciu - apostolii political correctness fără logică, dar nici avocaţii fără diplomă ai lui Ilie, gen Mutu sau amicul istoric Ţiriac (mă mir că Gigi Becali nu a postulat, încă, pe subiect), care s-au grăbit să ne servească oarece argumente patriotice în favoarea bătrânului mitocan.

Sincer, rasist nu ştiu/cred că este Năstase, însă respiră misoginie prin toţi porii. Dar, atâta timp cât nu-şi manifestă misoginia în calitate oficială, Ilie trebuie judecat doar pentru spurcăciunile pe care le-a aruncat pe teren spre britanice, ţinând cont că indiferent de decizie rămâne o legendă a tenisului.

Şi dacă cineva ar trebui să-şi pună întrebări serioase privind dezastrul mediatic în care a intrat, ca victimă colaterală, România, aceia sunt oficialii Federaţiei Române de Tenis, care l-au pus pe Năstase în postul respectiv în deplină cunoştinţă de cauză a omului Ilie.

P.S. Apropo de „plângăcioasa“ Konta, după cum „a alintat-o“ tribuna din Constanţa, urmărind săptămâna asta turneul de la Stuttgart nu m-am putut abţine să n-o compar cu o veritabilă campioana a tertipurilor, Maria Sharapova. Asta, da, artistă a simulării tuturor necazurilor din dicţionar, atunci când meciul nu merge în favoarea ei!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite