I Stand With Novak

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru cei care-şi freacă mâinile de satisfacţie pentru tratamentul aplicat lui Novak Djokovic am câteva întrebări: credeţi că poţi interzice accesul într-o ţară liberă unui cetăţean onorabil care a obţinut în prealabil viza din partea Statului respectiv?

Credeţi că unui om declarat sănătos de multiple comisii medicale îi poţi interzice dreptul de a munci? Sau credeţi că orice lege „este obligatorie” doar pentru că e tipărită pe o hârtie? Înlănţuirea sclavilor aborigeni de către australieni oare n-a fost şi ea „imperativă”?

Din zorii modernităţii, Australia a fost colonia penitenciară a Marii Britanii. Între 1788 şi 1868, îndepărtatul continent sudic (numit şi “New Holland”) a primit 162.000 de borfaşi, tâlhari, violatori, delicvenţi, recidivişti. Foarte bine!

Instituţiile pieţei libere, moravurile creştine şi ordinea constituţională din Commonwealth au modelat respectiva societate făcând din „Terra Australis” un petec de pământ însorit şi îmbelşugat. Instinctele foştilor deţinuţi s-au îmblânzit prin gena urmaşilor dedicaţi muncii şi eticii capitaliste. 

Faptul că Australia a putut da o şansă unor puşcăriaşi e chiar un gest nobil, înălţător şi aproape înduioşător. Nu înţeleg un singur lucru: de ce un sportiv sănătos şi briliant ca Novak Djokovic e tratat mai urât decât o haimana scăpătată din Anglia sau Irlanda sfârşitului de veac XVIII?

Nu credeţi că oricărui adult, indiferent de etnie, religie, sexualitate, convingeri medicale sau câştig material, trebuie să-i respecţi dreptul la opinie? 

Ce mai facem cu vechea tradiţie anglo-saxonă care avea prevederi constituţionale de tipul „habeas corpus”? Şi este oare cuviincios, pentru orice australian, să huiduim un om care a făcut donaţii filantropice în timpul incendiilor din 2019?

Vi se pare că binele făcut cu forţa chiar mai este un bine? Aţi accepta oare o iubire silnică, fără consimţământ? Mai socotiţi sfera conştiinţei individuale suverană în faţa fricii, a presiunilor instituţionale, tribale sau financiare? Nu vi se pare că demnitatea e născută din libertate? 

Dacă vreţi să salvaţi vieţi, atunci de ce nu aboliţi avortul sau eutanasia? De ce nu descurajaţi prin amenzi şi propagandă păcatul pruncuciderii — curmarea vieţii unui copil fiind un rău mai grav decât nevaccinarea…

Celor care sunt avocaţii vaccinării obligatorii: cum vi se par procentele de vot şi adeziune din Coreea de Nord? E normal oare să impunem cu forţa un tratament medical experimental? 

Celui care pledează pentru certificatul verde obligatoriu: oare te poţi uita în ochii copiilor de şomeri trimişi la plimbare doar pentru că, deşi perfect sănătoşi, n-au acceptat o dispoziţie birocratică? Dar în ochii stinşi ai unui om decedat prematur sau mutilat pe viaţă de o miocardită severă apărută (după vaccinare) la doar 35-40 ani?

Iată întrebări fireşti pentru un precedent periculos la început de an

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite