Haţegan a scandalizat Europa: Reacţii vehemente după ce românul a aruncat în aer meciul ŢSKA Moscova – Real Madrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hategan

Delegat la ŢSKA Moscova – Real Madrid, centralul în vârstă de 38 de ani şi-a complicat viaţa inutil, devenind ţinta unor atacuri în mediul online. Decizia sa din prelungiri a născut o dezbatere aprinsă şi în rândul specialiştilor în arbitraj.

Ovidiu Haţegan e cel mai bine cotat arbitru din România, e delegat la competiţii internaţionale, dar şi solicitat să conducă partide din alte campionate, precum cel din Arabia Saudită, însă, periodic, o dă şi în bară.

Nu mai departe de noiembrie 2017, arădeanul a comis-o în barajul de calificare pentru Mondialul din 2018, acordând un penalty inexistent pentru Elveţia în confruntarea cu Irlanda de Nord. Golul marcat de la acel 11 metri a decis calificarea elveţienilor la turneul final. Acum, la Moscova, Haţegan a fost aproape de a duce la bun sfârşit confruntarea ŢSKA Moscova – Real Madrid, scor 1-0, însă a dat cu bâta în baltă la o fază în care a dat dovadă de exces de zel. 

Concret, în al patrulea minut de prelungiri, adică ultimul arătat de la margine, după un atac încheiat al Realului, căpitanul ruşilor, Igor Akinfeev, a protestat vehement la adresa arbitrului. La o astfel de fază, probabil, nouă din zece „cavaleri ai fluierului“ fie că ar fi acordat un „galben“, fie că şi-ar fi întors spatele şi ar fi fluierat sfârşitul jocului. Haţegan însă s-a apropiat de Akinfeev şi i-a acordat portarului două cartonaşe galbene în decurs de câteva secunde, trimiţându-l la vestiar! E clar că goalkeeper-ul rus a fost sancţionat pentru înjurii, însă în astfel de situaţii eliminarea vine doar dacă jucătorul nu se potoleşte după ce arbitrul a notat primul „galben“. Exact asta a explicat pentru Digi Sport şi Ion Crăciunescu, fost arbitru internaţional.

„A greşit mult (n.r. – Ovidiu Haţegan). Vautrot, fostul mare arbitru, a spus la un curs să nu ne forţăm norocul în prelungiri, pentru că atunci echipele sunt mereu disperate şi în momentele acestea se pot produce foarte multe evenimente. Dacă a arătat patru minute de prelungire, trebuia să fluiere sfârşitul şi nu avea probleme. Dar el a lăsat jocul să continue şi, după o eroare, a intrat în mai multe erori. După ce dai galben, îl notezi şi înţelegi că e o situaţie deja tensionată. Nu scoţi imediat roşul. După această greşeală, a început să facă mai multe. Meciul s-a prelungit şapte, opt minute. Aşa ceva se întâmplă doar dacă trebuie executat un penalty. Putea să-l elimine pe portar şi să fluiere finalul. dar el a aşteptat să iasă portarul, să se facă schimbare, a mai lăsat una-două faze şi, din patru minute, s-au făcut opt minute şi ceva. Scorul era atât de strâns, presiunea atât de mare. Un arbitru cu experienţă termina meciul“, a explicat Crăciunescu.

În schimb, fostul arbitru spaniol, Eduardo Iturralde Gonzalez, i-a luat apărarea lui Haţegan în cotidianul „As“: „Românul a fost aproape impecabil în acest meci. Lui Akinfeev i-a dat două cartonaşe galbene pentru proteste repetate. Ca fotbalist, nu te poţi comporta astfel. Arbitrii trebuie să suporte prea mult uneori. Oricât le-ar fi de greu jucătorilor, şi pentru arbitri e la fel. E o lecţie pentru Akinfeev: să înveţe că nu trebuie să protesteze oricum“.

Pe reţelele de socializare însă, cele mai multe păreri au fost împotriva lui Haţegan, fanii solicitând ca UEFA să evite delegarea sa pe viitor la meciuri importante. Din fericire pentru centralul român însă, decizia sa n-a afectat rezultatul final, ŢSKA reuşind să conserve rezultatul de pe tabelă şi cu un om mai puţin. 

În schimb, Akinfeev a ratat şansa unei performanţe importante: doar al doilea meci fără gol primit în Liga Campionilor în ultimele sale 47 de apariţii în această competiţie. Asta deoarece, UEFA nu ia în calcul în statisticile sale privind jocurile în care un portar închide poarta decât meciurile în care goalkeeper-ul a fost integralist.

18 cartonaşe galbene şi două „roşii“ a acordat Ovidiu Haţegan în ultimele cinci partide arbitrate în toate competiţiile.   3 bare a avut Real Madrid în înfrângerea de marţi seara în meciul cu ŢSKA Moscova.  

Liga Campionilor, etapa a 2-a

Marţi

Grupa E

AEK Atena - Benfica 2-3

Klonaridis 53, 63 / Seferovici 6, Grimaldo 15, Alfa Semedo 74

Dias (Benfica) a fost eliminat în minutul 45+4.

Bayern Munchen – Ajax 1-1

Hummels 4 / Mazraoui 22

Clasament: 1. Ajax 4 puncte, 2. Bayern 4p, 3. Benfica 3p, 4. AEK 0p

Grupa F

Hoffenheim - Manchester City 1-2

Belfodil 1 / Aguero 8, David Silva 87

Lyon - Şahtior Doneţk 2-2

Dembele 70, Dubois 72 / Junior Moraes 44, 55

Clasament: 1. Lyon 4p, 2. Man. City 3p, 3. Şahtior 2p, 4. Hoffenheim 1p

Grupa G

AS Roma - Viktoria Plzen 5-0

Dzeko 3, 40, 90+2, Under 64, Kluivert jr 73

ŢSKA Moscova - Real Madrid 1-0

Vlasici '2

Clasament: 1. ŢSKA Moscova 4p, 2. AS Roma 3p, 3. Real Madrid 3p, 4. Viktoria Plzen 1p

Grupa H

Juventus - Young Boys 3-0

Dybala 6, 33, 69

Ali Camara (Young Bous) a fost eliminat în mintul 78.

Manchester United – Valencia 0-0.

Clasament: 1. Juventus 6p, 2. Man. United 4p, 3. Valencia 1p, 4. Young Boys 0p

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite