Haos în Austria, la prima cursă de Formula 1 a sezonului: Bottas câştigă, iar McLaren e pe podium

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marele Circ s-a întors cu Grand Prix-ul din Austria, la Stiria, o cursă bizară, marcată de foarte multe abandonuri şi de un final superb şi extrem de tensionat.

Debutul weekend-ului pentru fanii motorsportului a fost unul excelent, cu o sesiune de calificări cu surprize majore în Formula 1 (Sebastian Vettel pierzând calificarea în Q3), şi o primă întrecere superbă şi palpitantă a ”juniorilor” din Formula 2, iar evenimentul principal a continuat în aceeaşi notă.

Deşi a obţinut locul 2 în calificări, campionul mondial en-titre, Lewis Hamilton, a fost anunţat cu aproximativ o oră înainte de startul cursei că va pleca de pe 5, fiind penalizat pentru că nu a încetinit în timpul unui tur, deşi i s-a indicat acest lucru prin steaguri galbene. Iar acesta a fost doar începutul veştilor proaste pentru britanic.

Startul a fost unul fără incidente, iar Valteri Bottas, plecat din pole, a reuşit să îşi menţină avantajul de-a lungul întregii curse, în ciuda unor probleme la cutia de viteze. Lando Norris, tânărul pilot al celor de la McLaren, plecat de pe 3, a fost depăşit rapid de Alexander Albon şi de Lewis Hamilton, însă s-a ţinut aproape de aceştia, lucru care avea să fie un câştig uriaş la sfârşitul cursei pentru el.

Nouă abandonuri şi un podium nesperat

Max Verstappen, aflat pe poziţia a doua, a dat startul abandonurilor în turul 12, ”târându-şi” monopostul până la boxe, acolo unde a descoperit şi o problemă pe frânare, fiind retras din competiţie. Rând pe rând au urmat Ricciardo, Stroll, Magnussen, Grosjean, Russell şi Raikkonen, fiind necesară de 3 ori intervenţia Safety Car-ului.

Abandonurile şi temperatura ridicată au făcut ca finalul să fie unul incandescent, apropiind monoposturile celor 13 piloţi rămaşi şi făcând ca bătăliile pentru poziţii să fie din ce în ce mai dese. Alexander Albon, singurul pilot Red Bull Honda rămas în cursă, se afla într-o poziţie excelentă, pe locul al treilea şi cu pneuri proaspete faţă de piloţii Mercedes aflaţi în faţa sa, cu doar câteva tururi înainte de final.

Din nefericire pentru thailandez, Hamilton avea să se opună din nou, la fel ca în ultima cursă din Brazilia, la Interlagos, unui încercări de depăşire. Astfel, britanicul l-a atins pe pilotul Red Bull, trimiţându-l în afara pistei şi ucigând, pentru a doua oară în ultimele 3 curse, orice speranţă a acestuia la podium.

Imagine indisponibilă

Hamilton a repetat isprava din Brazilia, lovindu-l din nou pe Alex Albon. Foto: F1.

Hamilton nu a scăpat nepedepsit pentru acest incident, primind o penalizare de 5 secunde, suficient pentru ca un Charles Leclerc care a făcut un final magistral, depăşindu-i pe Norris şi Perez, să îşi urce Ferrari-ul pe locul 2,în ciuda performanţei îndoielnice a maşinii, iar Lando Norris să vină pe ultima treaptă a podiumului, la capătul unui ultim tur în care a stabilit şi recordul pe circuit.

Campionul mondial a terminat abia pe locul al patrulea, urmat de celălalt pilot McLaren, Carlos Sainz, de Racing Point-ul lui Sergio Perez şi monopostul Alpha Tauri al lui Pierre Gasly. Canadianul Nicholas Latifi a fost aproape de a puncta la debutul în Formula 1, însă abandonurile lui Albon şi Kvyat din ultimele două tururi nu au fost suficiente pentru a-l propulsa mai sus de locul 11.

McLaren, pe locul doi la constructori

La capătul unei curse pe cât de bizară, pe atât de tensionată şi entuziasmantă, McLaren Mercedes se regăseşte pe poziţia a doua în clasamentul constructorilor, iar finlandezul Valteri Bottas domină în cel al piloţilor, reuşind să conducă fără greşeală pe parcursul GP-ului.

Marele Circ rămâne tot în Stiria săptămâna viitoare, pe acelaşi circuit rapid, şi cu o mulţime de întrebări care aşteaptă răspunsuri. Cei de la Red Bull vor căuta primele lor puncte din acest sezon, iar rivalitatea lor cu Mercedes ar putea atinge cote noi, după ultimele incidente. Ferrari se va baza cel mai probabil din nou pe monegascul Charles Leclerc, după ce Vettel a fost şters tot weekendul, iar McLaren va căuta să obţină un nou rezultat mare în continuarea primului podium al lui Lando Norris.

Rezultate

Imagine indisponibilă

Abandonuri: Alexander Albon (Red Bull), Daniil Kvyat (AlphaTauri), Kimi Raikkonen (Alfa Romeo), George Russell (Williams), Romain Grosjean (Haas), Kevin Magnussen (Haas), Lance Stroll (Racing Point), Daniel Ricciardo (Renault), Max Verstappen (Red Bull)

Clasamentul piloţilor

Loc Pilot Naţionalitate Echipă Puncte 1. Valteri Bottas FIN Mercedes 25 2. Charles Leclerc MON Ferrari 18 3. Lando Norris GBR McLaren 16 4. Lewis Hamilton GBR Mercedes 12 5. Carlos Sainz ESP McLaren 10 6. Sergio Perez MEX Racing Point 8 7. Pierre Gasly FRA AlphaTauri 6 8. Esteban Ocon FRA Renault 4 9. Antonio Giovinazzi ITA Alfa Romeo 2 10. Sebastian Vettel GER Ferrari 1 11. Nicholas Latifi CAN Williams 0 12. Daniil Kvyat RUS AlphaTauri 0 13. Alexander Albon THA Red Bull 0

Clasamentul constructorilor

Loc Echipă Puncte 1. Mercedes 37 2. McLaren Renault 26 3. Ferrari 19 4. Racing Point BWT Mercedes 8 5. AlphaTauri Honda 6 6. Renault 4 7. Alfa Romeo Racing Ferrari 2 8. Red Bull Racing Honda 0 9. Haas Ferrari 0 10. Williams Mercedes 0
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite