Handbalul românesc, pe mâna unui nou selecţioner: Adrian Vasile, prezentat oficial. Ce se întâmplă cu CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Vasile va antrena CSM Bucureşit, în paralel cu naţionala feminină
Adrian Vasile va antrena CSM Bucureşit, în paralel cu naţionala feminină

După rateul istoric de la Europeanul din Danemarca, locul 12 din 16, Federaţia Română de Handbal (FRH) a ajuns la concluzia că pentru a „resuscita“ naţionala feminină e nevoie de o schimbare drastică.

Ceea ce ştia tot handbalul românesc din luna decembrie şi anume schimbarea lui Bogdan Burcea (48 de ani) cu Adrian Vasile (38 de ani) s-a oficializat, astăzi.

Noul selecţioner a fost prezentat în faţa jurnaliştilor, cu menţiunea că, deşi preşedintele FRH, Alexandru Dedu, nu voia acest lucru, Adrian Vasile va antrena CSM Bucureşti şi naţionala feminină, în paralel. Contractul semnat cu tânărul tehnician e valabil până la 20 decembrie 2021, adică până după Mondialul din Spania (2-19 decembrie).

Ce a spus Alexandru Dedu?

*Adrian Vasile a acceptat să fie antrenorul echipei naţionale şi ne-am pus de acord, iar acum vom semna contractul. Eu sunt mai liniştit acum, avem un staff tehnic, avem un program clar de pregătire şi de abordare a primului obiectiv, calificarea la Jocurile Olimpice. 

*Lucrurile sunt puse pe un drum corect, spun eu. Contractul e valabil până pe 20 decembrie anul curent şi îmi doresc din suflet să ne oblige actualul staff tehnic să semnăm pe tot ciclul olimpic pentru Paris (n.r. - până în 2024).

Ce a spus Adrian Vasile?

*E extrem de onorant să fiu în această poziţie. Fără îndoială, e cea mai mare onoare a vieţii mele să fiu antrenorul echipei naţionale...o echipă naţională cu care am crescut la televizor. 

*E un drum pe care de abia aştept să-l începem. Eu şi stafful meu suntem foarte motivaţi să ne îndeplinim primul obiectiv de a ne califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Primul pas e să ne calificăm la Jocurile Olimpice, iar pentru asta trebuie să înţelegem că avem nevoie de cea mai bună echipă a României care poate să fie în acest moment. 

*Cele mai în formă jucătoare şi cu cea mai multă experienţă vor fi cele pe care voi miza în acestă primă etapă. În turneul preolimpic, întâlnim două echipe foarte puternice, Norvegia şi Muntenegru. 

*În acest moment, contractul meu cu CSM Bucureşti e valabil până la sfârşitul actualului sezon. Pentru discuţii legate de sezonul următor un acord de principiu a fost deja făcut.

Experienţa din Muntenegru, marele avantaj

Adrian Vasile va avea două mari provocări pe banca României, după ce va bate palma cu FRH. În primul rând, turneul preolimpic de la Podgorica, iar apoi Mondialul din Spania (2-19 decembrie). Între aceste două acţiuni, s-ar putea strecura şi Olimpiada de la Tokyo (23 iulie - 8 august), în cazul în care fetele vor obţine calificarea. De fapt, pentru îndeplinirea acestui obiectiv s-a şi produs schimbarea de pe banca naţionalei. 

Dacă anumiţi oameni din handbalul românesc, precum Gheorghe Tadici, au semnalat lipsa de experienţă, în cazul lui Adrian Vasile, în schimb, actualul tehnician al CSM-ului are şi un mare avantaj. Din noiembrie 2017 până în decembrie 2020, el a lucrat, ca asistent al lui Per Johansson, în echipa naţională al Muntenegrului. Adică, principala adversară a României, în turneul preolimpic de la Podgorica. Faptul că Adrian Vasile cunoaşte atât de bine echipa Muntenegrului poate ajuta România, în tentativa de a obţine calificarea pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. 

Cât timp a făcut parte din stafful Muntenegrului, Adrian Vasile a contribuit la un rezultate mare pentru această naţională, locul 5 la Mondialul din 2019 din Japonia, acolo unde România, cu Tomas Ryde pe bancă, a terminat pe 12.

Un alt atuu pentru Adrian Vasile, dacă va prelua naţionala, e faptul că deja cunoaşte multe jucătoare importante cu care lucrează, zi de zi, la CSM Bucureşti. Vorbim despre handbaliste precum Cristina Neagu, Crina Pintea, Denisa Dedu sau Laura Chiper.

Turneul preolimpic

*20 martie: România - Thailanda

*21 martie: Norvegia - România

*22 martie: Muntenegru - România

Meciurile vor fi găzduite de Podgorica (Muntenegru). Primele două clasate vor obţine biletele pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie - 8 august 2021).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite