Handbalistele de aur, îngenuncheate la Ministerul Sportului. Urmează un selfie cu premierul Ponta la Guvern?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România Under 18 a câştigat Campionatul Mondial de Handbal, ridicând după 15 ani, din nou tricolorul pe prima treaptă a podiumului într-un sport de echipă.

Succesul a determinat ca peste noapte, sportive necunoscute, precum Bazaliu, Laslo, Ostase, Ilie, Roşca şi lista poate continua, să devină eroine naţionale. Televiziunile s-au întrecut în transmisii de la sosire, ziarele au tipărit pagini întregi cu poveştile de viaţă ale handbalistelor, iar politicul şi-a cerut şi el partea în ecuaţia succesului. Nimic special până aici, doar există precedentele lui Bute, Halep sau ale lotului de gimnastică. Numai că, de data aceasta momentele jenante au fost parcă prea multe.
Cel mai caraghios a fost cel al pozei oficiale de la Ministerul Tineretului şi Sportului, unde opt dintre gimnaste au fost aşezate în genunchi în faţa fotografilor. Ipostază penibilă cauzată de lipsa de organizare de la protocol, unde nimeni nu s-a gândit să aducă nişte scaune pentru tinerele campioane. Învingătoarele îngenuncheate de MTS au înghiţit gafa, căpitanul echipei Cristian Laslo declarând că n-a fost nicio problemă situaţia în sine. „Nu ne-a pus nimeni în genunchi. Pur şi simplu am mai stat aşa. Pozele de la Campionatul Mondial sunt la fel. Am văzut că au apărut comentarii. Pentru noi n-a fost nicio înjosire”, a spus clujeanca de la „U” Jolidon. Înjosire sau nu, gafă tot a fost, ca să nu-i spunem lipsă de respect, pentru care reprezentanţii MTS n-au oferit nicio explicaţie.

Urmează un selfie cu Ponta?

Momentul fusese însă precedat de nişte afirmaţii hilare ale ministrului Gabriela Szabo, care a spus că a urmărit cu atenţie evoluţia fetelor şi a vrut să le încurajeze dar Alexandru Dedu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, prezent în Macedonia, nu avea semnal la telefon. Szabo s-a dat de gol că nu ştia mai nimic despre naţionala performantă, când a întrebat „Cine e căpitanul acestei echipe?”. Ministrul Tineretului şi Sportului le-a felicitat public pe fete şi a anunţat că primele promise vor fi dublate.”Vă transmit şi felicitările premierului României, care a spus că ţine foarte mult să dubleze recompensele financiare şi care vă aşteaptă cu braţele deschise la următoarea şedinţă de Guvern, unde va face chiar el premierea”, a spus Szabo. Aşadar, handbalistele trebuie să aştepte până pe 20 august, când guvernanţii vor reveni la lucru, pentru a încasa banii care li se cuvine.
4000 de euro, primă „îndestulătoare”

Nu în ultimul rând, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, a ieşit şi el în evidenţă, după remarca unui reporter care a semnalat faptul că antrenorii Aurelian Roşca şi Gabriel Kosma au făcut muncă voluntară la lot, de unde n-au primit niciun ban. Dedu a încercat să pună piciorul în prag pentru a tăia elanul curioşilor afirmând răspicat: „Noi nu ne-am propus aici să vorbim despre partea financiară ci să savurăm momentul în care avem nişte campioane. Am avut o înţelegere de colaborare cu antrenorii de când am stabilit să mergem împreună şi colaborarea s-a desfăşurat în termenii respectivi. Primele vor fi îndestulătoare”.  Îndestulător înseamnă în viziunea şeful FRH 4.000 de euro pentru jucătoare şi probabil ceva mai mult pentru antrenori.

Salarii restante la Centrul de Excelenţă

Sumele vin în contextul în care junioarele sunt susţinute financiar în primul rând de părinţi. Ministerul Educaţiei le-a acordat sume lunare între 200 şi 400 de lei până în decembrie, când robinetul s-a oprit. La Centrul de Excelenţă de la Vâlcea, de unde provin majoritatea fetelor, situaţia a fost şi mai grea. Au existat restanţe salariale de până la zece luni, dar săptămâna trecută s-au achitat patru salarii restante pentru antrenori şi restul personalului. Restul de bani? Nu se ştie când vor fi plătiţi, deoarece nu sunt fonduri. Cele două Centre de Excelenţă, cel de la Vâlcea, pentru fete, şi cel de la Sighişoara, pentru băieţi, sunt la un pas de desfiinţare, dar succesul naţionalei Under 18 poate schimba datele problemei, dacă Federaţia şi Ministerul Sportului vor arăta o implicare mai mare. Ceea ce, la nivel declarativ, pare a fi o promisiune. „Din acest moment mă voi preocupa de situaţia acestor fete şi sper să găsim soluţii pentru ca ele şi antrenorii lor să fie satisfăcute. Sunt multe probleme în sportul românesc, nu este un caz singular, dar nu e imposibil să le rezolvăm, cu eforturi o putem face. Multe probleme nu ţin de Minister, ci de federaţiile naţionale. Noi încercăm să remunerăm un număr important de sportivi şi antrenori din fondurile MTS”, a spus Gabriela Szabo. 

8 victorii şi un egal a reuşit naţionala României la Campionatul Mondial  Under 18   

294 de goluri au înscris fetele la competiţia din Macedonia, având o medie de 32,6 goluri pe meci 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite