Halep sau Neagu? Cine are şanse mai mari să fie portdrapelul României la Rio. Azi se anunţă cine va avea această onoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român ar putea anunţa astăzi numele sportivului care va purta drapelul ţării la ceremonia de deschidere a competiţiei de la Rio de Janeiro, candidatele fiind tenismena Simona Halep şi handbalista Cristina Neagu.

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român are misiunea dificilă de a alege sportivul care va conduce delegaţia României la Jocurile Olimpice din Brazilia. Forul prezidat de Alin Petrache va alege, cel mai probabil astăzi, între Cristina Neagu, desemnată cea mai bună handbalistă a lumii în 2015, care va împlini 28 de ani luna viitoare, respectiv tenismena Simona Halep, numărul 5 WTA, care va împlini 25 de ani în septembrie.

Dacă până în momentul calificării naţionalei feminine de handbal ecuaţia era foarte simplă, atât preşedintele Alin Petrache, cât şi secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ioan Dobrescu, exprimându-şi opţiunea pentru Simona Halep, ulterior situaţia s-a schimbat. “Iniţial am propus-o pe Halep, dar în acest moment şi Cristina Neagu devine o candidată foarte interesantă şi frumoasă”, explica Dobrescu la începutul anului.

Deocamdată, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, respectiv cel al Federaţiei Române de Tenis, George Cosac, şi-au declarat public susţinerea pentru sportivele lor. “Eu cred că sunt şanse serioase ca handbalul să dea portdrapelul la Jocurile Olimpice. Dar ultimul lucru pe care îl vreau este să intru într-un gen de polemică, pentru că în echipa României care va pleca acolo sunt multipli medaliaţi olimpici, mondiali, europeni. Chiar nu vreau să intru într-o polemică. În schimb consider că din toate punctele de vedere Cristina Neagu este îndreptăţită şi poate să facă acest lucru. Repet, din toate punctele de vedere. Este cea mai bună din lume, e o fată frumoasă, ştie să vorbească corect în mai multe limbi. Repet, fără polemică, doar o candidatură. În cazul în care nu este Cristina Neagu, noi nu avem nici cea mai mică problemă, oricine ne va reprezenta acolo în faţă este bine primit”, a spus Dedu. “Cristina joacă într-un campionat care nu există (n.r: Muntenegru). Practic noi o aşteptăm pe ea să vină la naţională, dacă avem un Campionat Mondial, European sau Jocuri Olimpice şi o eventuală participare în Liga Campionilor, altfel e destul de ascunsă. Dacă comparăm numărul ţărilor în care se practică tenisul sau numărul jucătorilor de tenis, sau numărul competiţiilor de top din tenis sau vizibilitatea acestui sport comparativ cu handbalul…Tot respectul pentru Cristina, e o mare campioană, dar cred că Simona este în faţa ei”, a comentat şi Cosac.

La precedenta ediţie a Jocurilor Olimpice, tot un jucător de tenis a fost portdrapelul României, Horia Tecău. La acea vreme, preşedintele forului olimpic, Octavian Morariu, s-a confruntat cu refuzul mai multor sportivi, întrucât festivitatea a început la o oră târzie, iar componenţii lotului olimpic au intrat în concurs foarte repede. “Am vorbit cu o parte din ei, iar sportivii nu vor să rişte. O ceremonie de deschidere presupune un mare efort fizic, iar pe primul loc este medalia. Ei se pregătesc să devină campioni olimpici, fie că poartă drapelul sau nu îl poartă. Îi înţeleg perfect. alegerea purtătorului de drapel se va face după mai multe criterii. Din păcate nu putem să alegem după criteriul cel mai firesc, al performanţei, al reprezentativităţii”, declara Octavian Morariu la acea vreme. Printre numele care l-au refuzat atunci pe Morariu s-a numărat canotoarea Georgeta Andrunache, care avea la vremea respectivă 36 de ani şi şase medalii olimpice la activ, dintre care cinci de aur.

Sportivi care au purtat drapelul României la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice

2012 Londra Horia Tecău tenis
2008 Beijing Valeria Beşe handbal
2004 Atena Elisabeta Lipă canotaj
2000 Sydney Elisabeta Lipă canotaj
1996 Atlanta Iulică Ruican canotaj
1992 Barcelona Costel Grasu atletism
1988 Seul Vasile Andrei lupte
1984 Los Angeles Corneliu Ion tir
1980 Moscova Vasile Andrei lupte
1976 Montréal Nicolae Martinescu lupte
1972 München Aurel Vernescu kaiac-canoe
1968 Mexico City Aurel Vernescu kaiac-canoe
1964 Tokyo Aurel Vernescu kaiac-canoe
1960 Roma Alexandru Bizim atletism
1956 Melbourne Iosif Sârbu tir
1952 Helsinki Dumitru Paraschivescu atletism
1936 Berlin Şerban Mănciulescu tir

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite