Halep o ia de jos, dar ţinteşte sus: Decizia luată de Simona ca să-şi relanseze cariera

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Halep. FOTO: Transylvania Open / Twitter
Simona Halep. FOTO: Transylvania Open / Twitter

Simona va debuta, astăzi (după ora 15.30, Digi Sport 2, LookSport+), la Transylvania Open, o competiţie mică, de categoria WTA 250, în care, în mod normal, n-ar fi evoluat. Iar după această oprire la Cluj, va merge la Linz, pentru un turneu similar, în speranţa că îşi va recapăta forma sportivă.

Simona Halep (30 de ani) e de admirat pentru longevitatea ei incredibilă, în elita tenisului feminin. O singură statistică spune totul: până să iasă din Top 10, în acest an, ea a rezistat peste 7 ani şi jumătate, în această zonă a clasamentului!

Vorbim despre o performanţă fabuloasă, în condiţiile în care, în tenisul feminin, fluctuaţiile de formă sunt foarte mari. De altfel, în ultimii ani, au tot apărut jucătoare care au făcut furori, timp de câteva săpătămâni sau luni, pentru ca apoi să aibă o cădere drastică. Bianca Andreescu (22 WTA acum), Jelena Ostapenko (30 WTA) sau Sloane Stephens (63 WTA) sunt doar câteva exemple, în acest sens. 

Halep, în schimb, şi-a început ascensiunea în circuitul WTA, în 2013, şi, în următorii şapte ani, niciodată n-a încheiat anul mai jos de locul 4 mondial! Mai mult, în 2017 şi 2018, „Simo“ a fost lider mondial în ierarhia publicată la sfârşitul stagiunii. Prăbuşirea Simonei a început, din păcate, din cauza problemelor sale medicale. În acest sezon, constănţeanca a avut o perioadă de trei luni, între 12 mai şi 12 august, în care n-a jucat nicăieri. Vorbim despre cea mai importantă parte a sezonului, pentru că a inclus Roland Garros, Wimbledon şi Jocurile Olimpice de la Tokyo. 

Între timp, Halep a scăpat de problemele medicale, însă se confruntă cu o altă realitate dură: în marile întreceri, cum au fost US Open şi Indian Wells, ea n-a fost în stare să câştige mai mult de trei partide. Şi, având în vedere că, pentru a rezolva o problemă, mai întâi, trebuie să admiţi că ea există, „Simo“ a recunoscut că are nevoie de cât mai multe partide, pentru a-şi recapăta forma sportivă. Pentru a „simţi“, din nou, jocul, cum se spune. 

Pornind de aici, Halep a trecut la treabă! A optat pentru a juca cât mai mult pe acest final de sezon, scurtând perioada de odihnă, înainte de startul următoarei stagiuni. Practic, Simona a luat-o de jos, ceea ce se vede în calendarul ei competiţional. 

Spre deosebire de anii trecuţi, constănţeanca a început să înşire acum turneele mici, de categoria WTA 250 şi WTA 500. A fost, mai întâi, Kremlin Cup, iar de astăzi, începe Transylvania Open pentru Halep. Cu un meci cu Gabriela Ruse (85 WTA), în turul I.  

Înainte de a intra pe teren, la Cluj, fostul lider WTA a mai făcut un anunţ: după Transylvania Open, se va duce în Austria, la Linz, mai precis. Pentru încă o întrecere de categoria WTA 250: „Upper Austria Ladies Linz“. Competiţia se va desfăşura, în perioada 6-12 noiembrie, pe hard, şi va pune la bătaie premii totale de 235.238 de dolari.  

halep

„Tot ce vine acum e un bonus“

Halep a şi explicat, în faţa jurnaliştilor, de ce prelungeşte acest sezon. „Pentru mine, a fost un an greu, cu multe accidentări, n-am jucat 4-5 luni. Tot ce vine e un bonus, n-am nicio aşteptare. Vreau doar să pun în practică ceea ce am hotărât cu antrenorii şi să mă bucur de tenis. Am început anul cu mari dureri şi acum mă bucur că sunt sănătoasă să joc. Vreau doar să mă bucur de ce se întâmplă anul acesta. Cu oricine joc e foarte greu acum, mai ales că vin după o accidentare foarte lungă, cum n-am mai avut până acum“, a spus Simona.

Aceasta a prefaţat şi duelul cu Gabriela Ruse, care, la 23 de ani, a intrat, în premieră, în Top 100 mondial, ocupând acum locul 85.

„Gabi (n.r. - Ruse) e o jucătoare foarte bună, de multe ori i-am spus că joacă foarte bine, e solidă, puternică. Anul acesta, a confirmat asta, urcând în Top 100, e o performanţă când eşti la început. O să fie un meci bun, sper să mă simt bine fizic, să fiu aptă 100%, să dau tot ce am mai bun. Îmi doresc să facem un meci frumos“, a afirmat Halep.

Constănţeanca s-a arătat dezamăgită de faptul că, după noile restricţii, Transylvania Open se joacă în faţa unor tribune goale, accesul fiind restricţionat inclusiv pentru cei care deţin Certificatul Verde. 

„E o sală superbă, mereu mi-a plăcut să joc aici (n.r. - la Cluj), condiţiile sunt foarte, foarte bune. Mă simt bine, m-am antrenat bine. Îmi doream foarte mult să văd oamenii din Cluj şi din restul ţării. Mereu mi-a plăcut publicul de la Cluj, are o energie frumoasă şi, cu siguranţă, e o veste tristă pentru sportive (n.r. - că se joacă fără public). Eu sunt pentru sănătate şi regulile de protecţie, nu ştiu dacă s-a luat decizia corectă, nu sunt în măsură să comentez acest lucru. Pot să spun că îmi pare rău că nu-i avem pe suporteri în tribună“, a recunoscut Halep.

Halep

„Simo“ în acest sezon, în circuitul feminin

Competiţie Categorie Unde s-a oprit

Upper Austria Linz WTA 250 ?

Transylvania Open WTA 250 ?

Kremlin Cup WTA 500 Optimi

Indian Wells WTA 1000 Turul III

US Open Grand Slam Optimi

Cincinnati WTA 1000 Turul II

Montreal WTA 1000 Turul II

Roma WTA 1000 Turul II

Madrid WTA 1000 Optimi

Stuttgart WTA 500 Semifinale

Miami WTA 1000 Turul III

Australian Open Grand Slam Sferturi

Gippsland Trophy WTA 500 Sferturi

Bilanţ: 18 victorii, 8 înfrângeri, 3 abandonuri / retrageri

Raducanu

Emma Răducanu va merge şi ea în Austria pentru turneul de la Linz

Nume grele s-au înscris la Linz

*Simona Halep (18 WTA)

*Emma Răducanu (23 WTA)

*Danielle Collins (31 WTA)

*Veronika Kudermetova (32 WTA)

*Sorana Cîrstea (38 WTA)

*Irina Begu (57 WTA)

*Alize Cornet (60 WTA)

*Kaia Kanepi (71 WTA)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite