Halep, „hemoragie“ de puncte în clasamentul mondial: Explicaţia matematică a unei prăbuşiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Halep

Simona încearcă să salveze ceva din acest sezon, în ultimele săptămâni. Din păcate, continuă să piardă puncte în ierarhia WTA şi tocmai a părăsit Top 20.

Simona Halep (30 de ani) a ştiut de ce şi-a umplut calendarul pe acest final de sezon. Pe scurt, în ierarhia WTA, ea se confruntă cu o veritabilă „hemoragie“ de puncte!

Când a apărut ultimul clasament din 2020, românca avea un total de 7.255 de puncte şi era aproape de liderul mondial, Ashleigh Barty (8.717 puncte). Între timp, cele două sportive au avut trasee diametral opuse! Barty a ajuns la 9.076 de puncte şi, ocupând locul 1 WTA, la 2.326 de puncte de cea mai apropiată rivală, Aryna Sabalenka, şi-a permis luxul de a intra în vacanţă. De altfel, australianca de 25 de ani a şi renunţat la Turneul Campioanelor (10-17 noiembrie), la Guadalajara (Mexic), deşi obţinuse calificarea, fără emoţii.

Dacă Barty se odihneşte deja, având şi o problemă medicală după US Open, în schimb, Halep a ajuns la şase partide, în luna octombrie. Constănţeanca a avut două meciuri la Indian Wells, trei la Kremlin Cup şi, ieri, a debutat la Transylvania Open. Şi a anunţat că, după ce va termina competiţia găzduită de Cluj, se va deplasa, la Linz, pentru „Upper Austria Ladies Linz“ (6-12 noiembrie).

Din păcate, deocamdată, în ciuda faptului că joacă pe bandă, rezultatele nu o ajută pe Halep. Mai mult, ea continuă să piardă puncte! Ieri, în ierarhia virtuală, actualizată în timp real, jucătoarelor le-au fost scăzute punctele adunate la Turneul Campioanelor din 2019 (ediţia din 2020 s-a anulat din cauza pandemiei). 

Acum doi ani, la Shenzhen (China), „Simo“ a părăsit competiţia după faza grupelor în care a înregistrat două înfrângeri, cu Pliskova şi Svitolina, şi o victorie, cu Andreescu. Acel parcurs i-a adus 500 de puncte, care i-au fost scăzute acum. Drept urmare, Halep a rămas cu 2.437 de puncte în ierarhia live. Unde a coborât de pe 18 pe 23! Simona n-a mai fost atât de jos în clasament de opt ani! Mai precis, de la 18 august 2013 când, de asemenea, s-a aflat pe locul 23 WTA, cu mai puţine puncte, ce-i drept, doar 2.040.

Are nevoie de un trofeu

Problema Simonei e că, în acest moment, revenirea ei în Top 20 depinde de câştigarea unui trofeu. Dacă va lua titlul, la Transylvania Open, ea va acumula 2.687 de puncte şi, începând de luni, va ocupa locul 19 mondial. Dacă nu, ultima ei şansă de a evita o clasare în afara Top 20 la finalul stagiunii - ceea ce nu i s-a mai întâmplat din 2012, când a încheiat anul pe 47 WTA - va fi, la Linz.

120 de puncte va pierde Halep, săptămâna viitoare, după ce WTA va scădea punctele pentru Indian Wells 2019. Atunci, Simona a atins optimile.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite