Halep, apărată de un jucător legendar: „Simona a fost dezavantajată la Paris“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problema semnalată de Halep (2 WTA) după înfrângerea cu Iga Swiatek (53 WTA) a fost confirmată şi de Rafael Nadal (2 ATP). Iar expertul Eurosport a pus şi el eliminarea prematură a Simonei, în optimi, pe seama condiţiilor din acest an de la Roland Garros.

Simona Halep a abordat French Open 2020 ca favorita numărul 1, însă a părăsit competiţia în optimi, înregistrând cel mai slab rezultat la Roland Garrso din 2016 încoace.

Probabil, de aceea, impresia generală a fost că „Simo“ a cam dezamăgit la French Open, în condţiile în care, în 2018, când a fost favorita numărul 1, românca a şi cucerit trofeul. Totuşi, Tim Henman (46 de ani), expertul Eurosport, postul care transmite turneul, crede că sunt explicaţii concrete pentru eliminarea Simonei, în meciul cu Iga Swiatek. 

Eurosport: Care e punctul forte al Simonei Halep pe zgură şi care sunt punctele ei mai slabe? A existat vreo vulnerabilitate pe care a reuşit să o depăşească?

Tim Henman: Meciurile precum cel dintre Simona şi Iga Swiatek sunt cele care în care apar surprize enorme, aşa că eu obişnuiesc să le analizez ca pe nişte cazuri izolate. Când se joacă în condiţiile în care s-a jucat la Paris, lucrul acesta egalează mult valoarea jucătoarelor. E frig, terenul e greu, mingea nu sare mult. Swiatek a jucat excepţional şi merită toate aplauzele. Mi-a plăcut mult atitudinea lui Halep. A fost foarte matură şi şi-a arătat experienţa. A avut parte de rezultate grozave în ultima perioadă şi a avut o carieră extraordinară în care vor mai veni rezultate bune. E un moment în care să lase rezultatele în urmă şi să privească înainte.

Ce schimbări ai observat în jocul ei la French Open, de la finala din 2014, trecând prin cele din 2017 şi 2018?

Cred că jocul Simonei a evoluat. E în mod constant mai agresivă. Cred că asta vine din experienţa unor meciuri importante şi prin câştigarea unor turnee mari. Îmi aduc aminte că m-am uitat la finala de la Wimbledon cu Serena Williams. Simona nu era favorită, însă avea încredere şi era convinsă că trebuie să creadă în jocul ei şi să intre pe teren agresivă, jucând cum vrea să joace, indiferent de rezultat. Lucrurile astea ţin de psihologie mai mult, de proces şi de rezultat. Dacă procesul e corect, rezultatul va veni. Când a învins-o pe Serena în acel meci, a fost un punct culminant al muncii sale, dar şi rezultatul încrederii că poate câştiga. Acum îşi maximizează toate oportunităţile pe care le are.

Au ajutat-o condiţiile de la Roland-Garros în acest an sau nu? Există diferite opinii în ceea ce priveşte subiectul.

Condiţiile, cu siguranţă, n-au ajutat-o pe Simona, fiindcă nu e cea mai mare şi mai puternică fată. Când terenul e atât de greu, de regulă jucătorii care pot genera multă forţă sunt cei avantajaţi, fiindcă nu pierd controlul mingii. Murray, spre exemplu, nu generează forţe precum Wawrinka sau Del Potro, aşa că pentru jucători ca el e greu să facă faţă în asemenea condiţii. 

Când te-a impresionat Simona cel mai mult, fie pe teren, fie în afara lui?

Mă impresionează atitudinea şi felul ei de a fi. Mereu dă 100% în tot ce face. Succesul ţine de maximizarea potenţialului, aşa că, dacă te concentrezi la 100% pe jocul tău, 100% pe condiţia fizică, pe a fi mai bine pregătit, mai puternic, mai rapid, pe diete, pe recuperare – când faci toate acestea poţi avea succes, iar Halep a avut această abordare asupra carierei sale. Cu echipa pe care o are alături, nu există dubii că îşi maximizează tot ceea ce poate oferi în tenis.

Consideri că Darren Cahill i-a schimbat cariera fundamental? Cât de importantă e o relaţie atât de bună cu un antrenor?

Sunt sigur că Darren a contribuit enorm, pentru că a fost un foarte bun jucător la rândul lui, la fel cum e un foarte bun antrenor şi analist. Ştie tenisul ca pe propria palmă şi să ai pe cineva precum el în colţul tău de teren e foarte important. Sunt sigur că Halep a beneficiat enorm în urma colaborării cu el. E important să existe chimie între jucător şi antrenor, fiindcă ajungeţi să petreceţi mult timp împreună, călătorind la turnee. Dacă vă înţelegeţi bine şi vă simţiţi bine când sunteţi împreună, cred că există o fundaţie foarte bună pentru a face relaţia să funcţioneze.

Va exista un loc în tenisul feminin, în viitor, pentru jucătoare de statura Simonei şi cu stilul ei de joc?

Da. Trebuie să controlezi lucrurile care pot fi controlate, fie că ai 1,65 de metri sau 2 metri. Lucrurile astea nu pot fi controlate. Dar trebuie să lucrezi la stilul tău de joc în funcţie de ele. Halep a fost mereu rapidă, are un joc de picioare grozav şi e încă foarte puternică la jocul din spatele terenului. Când priveşti ce a realizat în tenis îţi dai seama că a jucat grozav. Cred că acest rezultat de la Paris nu va păta deloc ceea ce face.

Henman
Cred că jocul Simonei a evoluat. E în mod constant mai agresivă. a avut o carieră extraordinară în care vor mai veni rezultate bune.  Tim Henman fost jucător de tenis  

Şi Nadal a acuzat frigul, ca şi Simona

După înfrângerea suferită în duelul cu Iga Swiatek, Halep a vorbit despre condiţiile de la Paris, unde se joacă pe temperaturi scăzute. „S-a făcut puţin frig şi când e frig nu-mi simt prea bine picioarele la schimburile de mingi“, a explicat constănţeanca de 29 de ani. Şi „regele“ de la Roland Garros, Rafael Nadal (2 ATP), cu 12 titluri în palmares la French Open, s-a plâns de condiţiile de la Paris, în acest an. „Problema e vremea. E foarte frig pentru a juca. E foarte, foarte frig! Tenisul e un sport în care sunt mulţi timpi morţi. Cred că e puţin periculos pentru corp să joci în aceste condiţii“, a comentat Nadal după victoria sa din sferturi, în partida cu Jannik Sinner (75 ATP) pe care a încheiat-o la ora locală 01.26, în noaptea de marţi spre miercuri!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite